Οικονομία

Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωβουλής η Ελλάδα

ευρωβουλη

Ανησυχία για την ελληνική οικονομία, αλλά και επικρίσεις για τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν εκφράστηκαν στη σημερινή έκτακτη συζήτηση για την ανάπτυξη στην ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η διαδικασία ήταν μάλλον ασυνήθιστη: πολλοί ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει προ εβδομάδων να διεξαχθεί ειδική συζήτηση για την Ελλάδα, η οποία τελικά δεν έγινε, πιθανότατα για να μην δοθούν αφορμές για ρητορικές επιθέσεις «εκτός πλαισίου».

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είχε αντιπροτείνει μία εν γένει συζήτηση «για τους δείκτες ανάπτυξης στην ευρωζώνη» όπως και έγινε τελικά. Αλλά ήταν μία προσθήκη της τελευταίας στιγμής στην ατζέντα του Στρασβούργου, με αποτέλεσμα να μην παραστούν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, που βρίσκονταν καθ΄οδόν προς τη Ρίγα, αλλά ούτε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τον οποίο εκλήθη να αντικαταστήσει για την οικονομία της συζήτησης ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ.Στυλιανίδης έδωσε μία μάλλον αισιόδοξη εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, μιλώντας για θετικά αποτελέσματα του τρέχοντος προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και για σταδιακή μείωση της ανεργίας. Παράλληλα ωστόσο, έκανε λόγο για πιθανούς «κινδύνους», τους οποίους απέδωσε σε παράγοντες γεωπολιτικής αστάθειας ή σε ενδεχόμενη επιστροφή σε υψηλά επίπεδα των τιμών πετρελαίου.

Άλλη ανάγνωση από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος ζήτησε «στροφή από το δόγμα της μονομερούς λιτόητας», ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε την Επιτροπή για μη ρεαλιστικές οικονομικές προβλέψεις: «Είστε ενθουσιασμένοι με τον εαυτό σας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά τους, ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς εξακολουθούν να εστιάζουν στην ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα ο γερμανός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ρόιλ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι σε γενικές γραμμές θετική, αλλά υπάρχει «ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί εξελέγη μία κυβέρνηση, η οποία δεν τηρεί τα συμπεφωνημένα».

Στον αντίποδα προβλήθηκε το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία βγαίνει ενισχυμένη από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς καταγράφει ανάπτυξη 3,5%.

«Ναι, αλλά με ποιό (κοινωνικό) κόστος;» αντιτείνουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς. Η γενική εικόνα ήταν ότι, ενόψει της συνόδου κορυφής, έγινε μία συζήτηση που αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, αλλά, για λόγους διακριτικότητας, δεν ονομάστηκε «συζήτηση για την Ελλάδα».

Πηγή: DW

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το