Τοπικά

Στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων το ΕΠΑΛ Αγριάς

Οι τροφές που παράγονται, παρασκευάζονται, αλλά και τις τρώμε, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, όταν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με πολλούς άλλους τρόπους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, βρέθηκαν στο επίκεντρο εργασιών και προτάσεων που κατέθεσε μαθητής από την Αγριά στο πλαίσιο συμμετοχής στην πανελλήνια συνδιάσκεψη μαθητών στη Θεσσαλονίκη για την επιλογή τους για επισκέψεις σε διάφορες χώρες, όπου θα λειτουργήσουν μικρά κοινοβούλια μαθητών.
Η συνάντηση 150 περίπου μαθητών από όλη την Ελλάδα έγινε την περασμένη Παρασκευή και διήρκεσε τέσσερις ημέρες. Η συνδιάσκεψη διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος που είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος ενός πανευρωπαϊκού δικτύου με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση.
Μάλιστα η συνδιάσκεψη τέθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας.
Ο Δημήτρης Κάτσης από το ΕΠΑΛ Αγριάς συμμετείχε στην ομάδα που ασχολήθηκε με τις τροφές που πετιούνται, φαινόμενο ελληνικό, αλλά όχι μόνο, αν και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες ήδη κάνουν παρεμβάσεις.
Ενδεικτικά να τονιστεί πως κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση πετιούνται 88.000.000 τόνοι τροφών με κόστος 143.000.000.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο των τετραήμερων δράσεων οι μαθητές έκαναν εργασίες, συζήτησαν και κατέθεσαν προτάσεις.
Ο μαθητής της Γ’ Τάξης Λυκείου του ΕΠΑΛ Αγριάς Δημήτρης Κάτσης ανέφερε πως στη Θεσσαλονίκη μείναμε τέσσερις ημέρες και αναλύσαμε πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ένα από αυτά ήταν και οι τροφές που πετάμε, όταν στην κοινωνία υπάρχει μεγάλη φτώχεια. Ειδικότερα συμμετείχα σε μια ομάδα εφήβων όπου επεξεργαστήκαμε το ζήτημα, συζητήσαμε λύσεις και καταλήξαμε σε προτάσεις.
Ειδικότερα ο Δημήτρης επισήμανε τέσσερις προτάσεις που κατατέθηκαν. Πρώτον, τα κέντρα εστίασης κάθε βράδυ να διανείμουν τα τρόφιμα που περισσεύουν στους άπορους και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Δεύτερον, να δημιουργηθεί ένας χώρος κομποστοποίησης, όπου τα τρόφιμα που δεν διατέθηκαν στο κοινό, να γίνεται η επεξεργασία τους και μετά τα παραγόμενα προϊόντα να πωλούνται σε φθηνές τιμές. Τρίτον, να επιβάλλεται πρόστιμο σε όσους πετούν τροφές, ενώ θα μπορούσαν να κομποστοποιηθούν. Αυτό ισχύει στην Ευρώπη. Τέταρτον, να ξεκινήσουν μαθήματα ευαισθητοποίησης των παιδιών από το σχολείο, ώστε, όταν ενηλικιωθούν, να είναι έτοιμα να ενεργήσουν με υπευθυνότητα στο συγκεκριμένο θέμα.
Εκτός από τον Δημήτρη Κάτση το ΕΠΑΛ Αγριάς εκπροσωπήθηκε σε αυτή τη συνδιάσκεψη και από τον μαθητή της Γ’ Τάξης Θέμη Αγλαΐνη που συμμετείχε στην επιτροπή για την ελεύθερη μετακίνηση ασθενών στην Ε.Ε.
Τα αποτελέσματα για την επιλογή των μαθητών αναμένονται. Ωστόσο και μόνο η συμμετοχή σε τόσο σημαντικές εργασίες με καίρια θέματα ήταν πολύ διδακτική και εποικοδομητική.
Τους δύο μαθητές συνόδευσε η καθηγήτρια αγγλικών κ. Μαρία Μπάτσιου που συμμετείχε επίσης σε συνάντηση και συζήτηση με άλλους καθηγητές.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το