Τοπικά

Στο αρχείο 4.100 δικαστικές υποθέσεις στον Βόλο με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Άδειασαν τους τελευταίους μήνες τα πινάκια τόσο του Μονομελούς όσο και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, καθώς χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο με τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου υπολογίζεται ότι οι υποθέσεις που τέθηκαν στο αρχείο, ξεπερνούν τις 4.100…

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τέθηκαν στο αρχείο περίπου 3.600 υποθέσεις από την ισχύ του νόμου μέχρι και το τέλος του 2017, ενώ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο τέθηκαν στο αρχείο 500 περίπου υποθέσεις.

Ανάλογα μειώθηκαν και οι υποθέσεις στο Πταισματοδικείο Βόλου, καθώς δεκάδες υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο, σε εφαρμογή του νόμου 4411/2016, άρθρα 8 και 9 (νόμος Παρασκευόπουλου).

Οι υποθέσεις του Τριμελούς που τέθηκαν στο αρχείο, αφορούν εφέσεις, οι οποίες πρωτόδικα είχαν καταδίκες των κατηγορουμένων μέχρι έξι μήνες.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4411/2016, η εξάλειψη του αξιοποίνου και παύσης της ποινικής δίωξης αφορά πράξεις χαμηλής απαξίας (δηλαδή πταίσματα και πλημμελήματα κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές, που συνδέεται με την παρέλευση από την τέλεσή τους ορισμένου χρονικού διαστήματος), υπό την προϋπόθεση ότι αν ο υπαίτιος αυτών υποπέσει μέσα σε διάστημα δύο ετών σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών, θα συνεχιστεί κατ’ αυτού και η παυθείσα ποινική δίωξη, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί υπέρ του, οδηγώντας σε παραγραφή του αξιοποίνου, ο χρόνος μεταξύ της παύσης της δίωξης και της αμετάκλητης καταδίκης για τη νέα πράξη.

Η βασική ρύθμιση συμπληρώνεται από την πρόβλεψη εξαιρέσεων, που αφορούν εγκλήματα, που φέρονται να στρέφονται έναντι σημαντικών συμφερόντων του Δημοσίου (δημόσια περιουσία, υπηρεσία, κ.λπ.) ή έναντι ευάλωτων φορέων ιδιαίτερα προστατευόμενων αγαθών (λ.χ. ανήλικοι, μισθωτοί εργαζόμενοι, θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον νόμο Παρασκευόπουλου και προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων προς συζήτηση στα δικαστήρια, εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

Οι δικογραφίες που αφορούν στις παραπάνω αξιόποινες πράξεις, τίθενται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα ή δημόσιου κατηγόρου. Για την τύχη των πειστηρίων αποφαίνονται με αιτιολογημένη διάταξη, επί πλημμελημάτων ο αρμόδιος εισαγγελέας και επί πταισμάτων ο αρμόδιος πταισματοδίκης.

Οι ευνοϊκές για τον καταδικασθέντα συνέπειες του νόμου επέρχονται υπό τον όρο ότι δεν θα τελέσει σε διάστημα δύο ετών νέα από δόλο αξιόποινη πράξη, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας, καθώς αν πραγματοποιηθεί το τελευταίο, τότε η νέα ποινή θα εκτιθεί αθροιστικά με την προηγούμενη.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει ρητή πρόβλεψη εξαίρεσης για τις ποινές που επιβλήθηκαν, σχετικά με εγκλήματα που στρέφονταν κατά της υπηρεσίας, της δημόσιας περιουσίας κ.α..

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αθρόα η συμμετοχή στις εκλογές της ΕΛΜΕ Μαγνησίας – Photos

Αθρόα είναι η συμμετοχή των καθηγητών, στις εκλογές της ΕΛΜΕ Μαγνησίας που διεξάγονται από το…

27 Μαΐου 2024

Λαμία: Από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο τροφίμων

Από πρόθεση ξεκίνησε η φωτιά που κατέκαψε το εργοστάσιο τροφίμων στη Λαμία, σύμφωνα με τις…

27 Μαΐου 2024

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Μου έκλεψαν τα κοσμήματα και φοβάμαι να αγοράσω άλλα, οπότε παίρνω ψεύτικα

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς ανέβασε το πρωί της Δευτέρας 27 Μαΐου ένα βίντεο στο οποίο δείχνει…

27 Μαΐου 2024

Χωρίς άδεια λειτουργούσε το νοσοκομείο παίδων όπου πέθαναν 6 νεογέννητα σε πυρκαγιά – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του και ένας γιατρός

Η ινδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα την σύλληψη ενός γιατρού και του ιδιοκτήτη ενός νοσοκομείου παίδων,…

27 Μαΐου 2024

Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου: Πάνω από το 12% των παιδιών πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στο διαδίκτυο

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό, περισσότερα από 300 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχουν…

27 Μαΐου 2024

«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”;» Επιμένει ο Μητροπολίτης που έδωσε εντολή να μη διαβαστεί η 17χρονη στην κηδεία της

Θυελλώδεις αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου, Γερασίμου να μην διαβαστεί το…

27 Μαΐου 2024