Ελλάδα

«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”;» Επιμένει ο Μητροπολίτης που έδωσε εντολή να μη διαβαστεί η 17χρονη στην κηδεία της

Θυελλώδεις αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου, Γερασίμου να μην διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης που σκοτώθηκε πέφτοντας από γέφυρα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο Ιεράρχης, για πρώτη φορά τοποθετήθηκε δημόσια για την απόφασή του και απάντησε σε όσους επικρίνουν τη στάση του.

«Η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει…Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου, Γεράσιμος.

«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”;»

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Γεράσιμου στο Cretalive:

«Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε.

Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο».

Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης».

«Ανεπιθύμητος στο χωριό μας ο δεσπότης»
Η απόφασή του μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου, Γερασίμου προκάλεσε την αντίδραση των συγχωριανών της 17χρονης Νικολέτας, οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν «ανεπιθύμητο» στην περιοχή τους.

Σε δηλώσεις της, η θεία της 17χρονης ανέφερε στον ALPHA: «Είναι δυνατόν να μην δώσει έγκριση; Τέτοια μαθήτρια; Να μας δώσει το τελειωτικό χτύπημα; Απαράδεκτο. Ήταν ένα ανήλικο παιδί. Στο δικαστήριο δεν δικάζονται αλλιώς οι ανήλικοι; Γιατί δεν έδωσε μια επιείκεια σε ένα ανήλικο παιδί. Ήταν μεγάλο χτύπημα για την οικογένειά μας. Είχαμε ένα χτύπημα, μας έδωσε ο δεσπότης και δεύτερο χτύπημα και μας αποτελείωσε».

Kάτοικος της περιοχής, υπογράμμισε: «Αυτά δίδαξε ο Χριστός, αγάπη ταπεινοφροσύνη; Πού είναι αυτά;» σημειώνει ένας τρίτος και ένας ακόμα τονίζει: «Είναι καταδικαστέο, χριστιανοί ορθόδοξοι είμαστε, αυτά δεν μας αρέσουν. Εδώ ψάλλουν τους εγκληματίες».

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιταλία: Βουλευτές τραγουδούσαν «Bella Ciao» την ώρα που έπεφτε το άγριο ξύλο στη Βουλή

Μεγάλη ένταση, με άσκηση βίας, σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην ιταλική βουλή όταν…

13 Ιουνίου 2024

Ρέθυμνο: Στρατολόγησαν Παλαιστίνιο για να σκοτώσει 39χρονη και τον Ισραηλινό συνεργάτη της

Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Ρεθύμνου στην υπόθεση τριών ατόμων που καταγγέλλονται ότι «στρατολόγησαν» έναν…

13 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ανοίγει η «βεντάλια» αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο «γρίφος» του Χάρη Δούκα

Ανοίγει η «βεντάλια» με τα ονόματα στελεχών και βουλευτών που αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην…

13 Ιουνίου 2024

Mouthpad: Συσκευή μετατρέπει τη γλώσσα σε… κέρσορα ποντικιού

Η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με τέτοιο τρόπου που αναμένεται…

13 Ιουνίου 2024

Σε οικονομική κρίση η Unrwa – Καλεί την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση υπέρ Παλαιστινίων

Η Unrwa, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική…

13 Ιουνίου 2024

Ηλεία: Aθωώθηκε ομόφωνα ο παιδίατρος που κατηγορούνταν για ασέλγεια στο λίγων μηνών παιδί του

Αθωώθηκε ομόφωνα ο παιδίατρος από την Πάτρα από τις κατηγορίες που ασκήθηκαν εις βάρος του,…

13 Ιουνίου 2024