Τοπικά

Στις κάλπες για νέο Δ.Σ. οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι μόνιμοι και συμβασιούχοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων και των αντιπροσώπων στην πανελλήνια ομοσπονδία, την ΠΟΣΔΕΠ.
Κάλπες στήθηκαν και στις πέντε πόλεις που εδρεύει το ακαδημαϊκό ίδρυμα. Στον Βόλο οι καθηγητές ψήφισαν στο κτίριο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Δύο ψηφοδέλτια, η «Δημοκρατική Πρωτοβουλία Θεσσαλίας» και η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών» συμμετείχαν στις εκλογές.
Συνολικά οι εγγεγραμμένοι ανέρχονταν στους 667 εκ των οποίων οι 587 είναι μόνιμοι καθηγητές και οι 87 συμβασιούχοι. Σημειώνεται πως υπάρχουν οι 100 και πλέον καθηγητές στην Ιατρική Σχολή που έχουν δικό τους σύλλογο. Τελικά από τους 667 ψήφισαν οι 226.
Ο μέχρι πρότινος ειδικός γραμματέας της 11μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ και εκ νέου υποψήφιος κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης δήλωσε πως «τα κύρια ζητήματα είναι η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και των πανεπιστημιακών. Από το 2011 η χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μειώθηκε κατά 40%, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις μισθολογικές αποδοχές των πανεπιστημιακών που μειώθηκαν κατά 40%. Μάλιστα παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι αυτή η μείωση ήταν αντισυνταγματική, οι αποδοχές των καθηγητών δεν επανήλθαν στα πρότερα της κρίσης επίπεδα. Επίσης ένα άλλο ζήτημα είναι η δυσκολία στην άσκηση διοίκησης στα ΑΕΙ λόγω των πολλών νόμων και αποφάσεων του ΣτΕ. Εδώ έχουμε το παράδοξο κάθε υπουργός να φέρνει και ένα καινούργιο νόμο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η γραφειοκρατία στη διοίκηση των πανεπιστημίων».
Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπουλάκη τα τελευταία χρόνια ανανεώθηκε το διδακτικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υπήρξαν 50 – 60 διορισμοί νέων καθηγητών και γι’ αυτό το μέσο ηλικιακό προφίλ των καθηγητών μειώθηκε στα 45-50 έτη.
Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος του συλλόγου και εκ νέου υποψήφιος κ. Θεόδωρος Μεταξάς δήλωσε πως τα προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αρκετά και πρέπει στο διοικητικό συμβούλιο να αναδειχθούν άνθρωποι που θα εργαστούν για διεκδίκηση δίκαιων λύσεων. Μάλιστα αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, αλλά και στην υποστελέχωση των τμημάτων.

Διαδικτυακό φόρουμ για συνεργασία Ηλεκτρολόγων με Αυστραλία

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει διαδικτυακό φόρουμ για την έναρξη της συνεργασίας του με το Αυστραλιανό ερευνητικό κέντρο SmartSat CRC, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00-13.00.
Διοργανωτές είναι οι Ασπασία Δασκαλοπούλου και Στηβ Μπακάλης.
To φόρουμ απευθύνεται σε μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές, όχι μόνο του Τμήματος και όχι μόνο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες για συνέργειες με το SmartSat CRC.
Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκινά συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο SmartSat CRC στην Αυστραλία. Το SmartSat CRC, αριθμώντας περίπου 130 εταίρους, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Αυστραλίας κοινοπραξία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και βιομηχανίας. Η κύρια αποστολή του είναι η έρευνα και η ανάπτυξη τεχνολογίας για το διάστημα, αλλά τα ερευνητικά πεδία είναι, ως γνωστόν, συγκοινωνούντα δοχεία: Πολλές εξειδικευμένες περιοχές έρευνας υποστηρίζουν την κεντρική δραστηριότητα του SmartSat CRC, και ταυτόχρονα πολλά παράγωγα αυτής της έρευνας μπορούν να αξιοποιηθούν σε πλείστες άλλες περιοχές εφαρμογών.
Στοχευμένη ερευνητική δραστηριότητα του SmartSat CRC που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις προηγμένες τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα υπολογιστών, τα προηγμένα δορυφορικά συστήματα, τα δίκτυα αισθητήρων, την τεχνητή νοημοσύνη, τη συλλογή και αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων παρατήρησης της γης από το διάστημα, θα συνδεθεί με το επιστημονικό δυναμικό και την ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος ΗΜΜΥ σε αντίστοιχες και συμπληρωματικές περιοχές, ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία κρίσιμης μάζας γνώσης και τεχνολογίας και να παραχθούν εφαρμογές, τόσο ενδιαφέρουσες, όσο και χρήσιμες για την εθνική, περιφερειακή, αλλά και τοπική οικονομία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το