Ελλάδα

Στις 17 Δεκεμβρίου η 1η ψηφοφορία για Πρόεδρο Δημοκρατίας-Αύριο διάγγελμα Σαμαρά

samaras-venizelos

Την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι επιστρέφουν στην Αθήνα τα τενχικά κλιμάκια της τρόικας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει αύριο Τρίτη διάγγελμα ανακοινώνοντας το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.
Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.
Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.
Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

Οι ημερομηνίες των ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι 17, 22 και 27 Δεκεμβρίου.

Λοβέρδος: Είναι άριστη κίνηση

«Είναι άριστη κίνηση» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική πρωτοβουλία Βενιζέλου-Σαμαρά για επίσπευση της πρώτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Παιδείας, υπό την ιδιότητα του συνταγματολόγου, σχολίασε επίσης ότι «τηρείται 100% το Σύνταγμα» με αυτή την κίνηση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού ο κ. Λοβέρδος είχε προτείνει την 7η Ιανουαρίου ως κατάλληλη ημερομηνία για την πρώτη ψηφοφορία.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Στο άρθρο 32 παρ. 3. προβλέπονται οι σχετικές διαδικασίες:

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

*4. Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Τσίπρας: Αυτονόητη η κίνηση – Ερχεται η ώρα του λαού

Την ίδια στιγμή σήμανε συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης πως την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρισκόταν σε ημερίδα για τον Γιάννη Μπανιά, αποχώρησε αμέσως μόλις έμαθε την είδηση.

Βγαίνοντας από την ημερίδα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η ανακοίνωση της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη υπό την πίεση των εξελίξεων και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την απόσταση που υπάρχει από εκείνους που ψήφισαν τον προϋπολογισμό έως τον αριθμό των 180.

«Ουσιαστικά η κυβέρνηση ορίζει ημερομηνία εκλογών. Ερχεται η ώρα του λαού» τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: ethnos.gr & iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το