Τοπικά

Στην Κωνσταντινούπολη οι “Young explorers of the sea” από την Αγριά

3

Την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκαν για πέντε ημέρες τρείς μαθητές του ΓΕΛ Αγριάς Βόλου και οι δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί τους στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius με τίτλο “Young explorers of the sea”. Πρόκειται για τους μαθητές Κωνσταντίνο Ρήγα, Μαρία-Ελένη Καρακώστα και Βασιλική Παπαδοπούλου και τις καθηγήτριες Αναστασία Κουμούτση χημικό και Αλεξάνδρα Μούρτζη φιλόλογο.

Οι υπόλοιπες , εκτός της Ελλάδας, χώρες που συμμετέχουν στο παραπάνω πρόγραμμα είναι οι εξής: Πολωνία, Εσθονία, Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι διετής:τα σχολικά έτη 2013-2014 και 2014-2015.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και διήρκεσε ως τις 24 Φεβρουαρίου 2015.Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του ενταγμένου στο πρόγραμμα σχολείου «Huseyin Rahmi Gurpinar Cok Programli Anadolu Lisesi».

Αρχικά, μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν την περιοχή που στο παρελθόν ονομαζόταν από τους Έλληνες «Πέραν», καθώς και τη γέφυρα και τον πύργο του Γαλατά.Ο μεσαιωνικός αυτός πύργος, 70 περίπου μέτρων, κατασκευάστηκε το 1348 και δεσπόζει στον ουρανό της Πόλης, βόρεια του Κεράτιου κόλπου. Από την κορυφή του μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στην Αγία Σοφία, ένα από τα κορυφαία σύμβολα του Χριστιανισμού, το οποίο έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ορθόδοξων Ελλήνων και προκαλεί πάντοτε συγκίνηση και δέος. Εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος της εκκλησίας, τον επιβλητικό της θόλο, ο οποίος μοιάζει να κρέμεται από τον ουρανό, και τα μαγικά ψηφιδωτά που αποκαλύπτονται σταδιακά πίσω από τα οθωμανικά αραβουργήματα.

2

Επισκέφτηκαν επίσης το αποκαλούμενο «Μπλε Τζαμί», που ονομάζεται έτσι εξαιτίας των 20.000 περίπου χειροποίητων μπλε πλακιδίων που κοσμούν τους εσωτερικούς του τοίχους.Υποστηρίζεται ότι το συγκεκριμένο τζαμί χτίστηκε προκειμένου να ξεπεραστεί η λαμπρότητα της Αγιάς Σοφιάς, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Έπειτα θαμπώθηκαν από τη «Βασιλική Κιστέρνα» ή «Κιστέρνα του Ιουστινιανού», όπως ονομάζεται. Πρόκειται για μια υπόγεια δεξαμενή νερού, ένα μοναδικό κατόρθωμα της Βυζαντινής μηχανικής, με χωρητικότητα μεγαλύτερη από 80.000 κυβικά μέτρα νερού! Κατασκευάστηκε πιθανώς από τον Κωνσταντίνο αλλά πήρε την τελική της μορφή επί Ιουστινιανού, με σκοπό την υδροδότηση της Πόλης σε περίπτωση πολιορκίας.

Έπειτα οι μαθητές και οι καθηγητές περπάτησαν στους κήπους του συμπλέγματος των οθωμανικών παλατιών, του επονομαζομένου «Τοπ Καπί», το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε λόφο στη συμβολή του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στα τέσσερα κύρια προαύλια του παλατιού, στο εσωτερικό των οποίων αντίκρυσαν κομψά περίπτερα, μουσουλμανικά τεμένη, περίκλειστες αυλές με συντριβάνια, καθώς επίσης και περίτεχνες κρήνες. Επισκέφτηκαν το Θησαυροφυλάκιο, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι θησαυροί των σουλτάνων όπως αδαμαντοκόλλητα στιλέτα, πανοπλίες με πολύτιμους λίθους, κοσμήματα κ.ά.

Κάθισαν για ώρα στα σκαλιά του Νέου Τζαμιού, του αποκαλούμενου «Γενί Τζαμί», που δεσπόζει στο νότιο άκρο της Γέφυρας του Γαλατά. Προς το σούρουπο επιβιβάστηκαν σε καραβάκι και ακολούθησε κρουαζιέρα στα στενά του Βοσπόρου, που αποτελούν τμήμα των συνόρων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Θαύμασαν από μακριά τα φωτισμένα αξιοθέατα της Πόλης, καθώς επίσης και τις πολυσύχναστες γέφυρές της.

1

Σταθμός της παραμονής τους την Κωνσταντινούπολη υπήρξε και το επιβλητικό ανάκτορο του «Ντολμά Μπαχτσέ» , που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και το οποίο αποτέλεσε κατοικία του ηγέτη Κεμάλ Ατατούρκ. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις περίπου 280 πλούσια διακοσμημένες αίθουσες και στους απέραντους κήπους του.

Μία μέρα της συνάντησης αφιερώθηκε στην επίσκεψη στο σχολείο, που φιλοξενούσε τους μαθητές του προγράμματος και βρισκόταν στο πανέμορφο νησί της Χάλκης. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μικρή ξενάγηση στο νησί της Πριγκήπου, καθώς επίσης και στη Μονή του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή της νήσου.

Τέλος, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το «Καπαρλί Τσαρσί» ή αλλιώς το Μεγάλο Παζάρι, μία από τις μεγαλύτερες σκεπαστές αγορές στον κόσμο, με τα πολυάριθμα μαγαζάκια, που απλώνονται σε 61 δρόμους στην συνοικία Fatih.

Τέλος, χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις Ανατολής κατέκλυσαν τους επισκέπτες στην εντυπωσιακή Αιγυπτιακή αγορά στη συνοικία Eminonu.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το