Τοπικά

Στην κατηφόρα «χωρίς φρένα» ο κλάδος του αυτοκινήτου – Μεγάλη μείωση στις πωλήσεις στη Μαγνησία 

Απότομο «χειρόφρενο» στην αυξημένη κίνηση, σε σχέση με το 2019, στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τράβηξε η αγορά και στη Μαγνησία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αντιπρόσωποι στον Νομό παρέμειναν όλο τον Απρίλιο και μέχρι τις αρχές Μαΐου κλειστοί, με αποτέλεσμα να χάσουν μέχρι και το 80% του τζίρου τους, σωζόμενοι λίγο αυτοί που διαθέτουν συνεργεία και ανταλλακτικά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πως τον Απρίλιο σε όλη τη Θεσσαλία έγιναν συνολικά μόλις 35 ταξινομήσεις νέων οχημάτων, κάτι που καθιστά την τρίτη κατά σειρά Περιφέρεια μετά τα Ιόνια Νησιά και τη Θράκη, με τις λιγότερες αγορές (19 και 28 ταξινομήσεις αντίστοιχα)… Η μείωση σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων, ανέρχεται στο 80,2%. Επιπλέον είναι αμφίβολο, κατά πόσο το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ανάκαμψη της αγοράς, καθώς ορισμένοι αντιπρόσωποι προμήθευαν γραφεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων, αλλά και μεγάλα ξενοδοχεία στην περιοχή μας, χωρίς πλέον αυτό να ισχύει. «Θα υπάρξουν προωθητικές ενέργειες με προσφορές και εκπτώσεις, που θα κυμαίνονται από 1.000 έως και 4.000 ευρώ τις επόμενες ημέρες, για να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού», σημειώνει η Χρύσα Χατζηγούλα από την αντιπροσωπεία της Φίατ -Άλφα Ρομέο και συνεργάτης της Kosmocar Volkswagen στη Μαγνησία. Όπως τονίζει, οι πρώτοι μήνες του 2020 ήταν αρκετά καλοί, αφού υπήρξε αύξηση της τάξης του 20% στις πωλήσεις οχημάτων, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά ήρθε ο κορωνοϊός και τα σταμάτησε όλα. Μάλιστα για την αντιπροσωπεία η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς ακόμα και το 40% των αυτοκινήτων που πωλούσαν, αγοραζόταν από γραφεία ενοικιάσεων, όπως και ξενοδοχεία, όμως τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Πλήγμα στο αμάξι
Για πολύ άσχημο χτύπημα του αυτοκινήτου από τον κορωνοϊό κάνει λόγο αντιπρόσωπος της NISSAN «Κίσσας – Ξενοχρήστου», που σημειώνει παράλληλα, πως οι συνθήκες μέχρι τα μέσα Μαρτίου ήταν ιδανικές για την αγορά, από τη στιγμή που υπήρχε αύξηση σε σχέση με το 2019. «Τα πράγματα πλέον είναι δύσκολα για το αυτοκίνητο και προς ώρας βρισκόμαστε στο μηδέν. Τη Δευτέρα ανοίγουμε επίσημα, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι και τον Μάιο η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί και πολύ, φτάνοντας στα επίπεδα των πρώτων δύο μηνών του χρόνου».

Σε πτώση ο κλάδος
Για δυόμιση τραγικούς μήνες κάνει λόγο η Λητώ Μάτσικα από την ομώνυμη αντιπροσωπεία Honda – Mitsubishi, με το καταναλωτικό κοινό να εξακολουθεί να φοβάται και έτσι ο υπόλοιπος μήνας δεν προδιαθέτει για κάτι καλό. «Συνολικά βρισκόμαστε στο -30% σε σχέση με τα περσινά δεδομένα μέχρι στιγμής. Βέβαια μιλούμε για το 2019 και όχι για παλαιότερα, όπως τη δεκαετία 2000 -2010, όπου βρισκόμαστε στο -50% σε σχέση με αυτή την περίοδο στις πωλήσεις οχημάτων». Όπως τονίζει, έως και τα μέσα Μαρτίου υπήρχε κινητικότητα, αλλά με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων μπήκε και ο κλάδος του αυτοκινήτου σε καραντίνα. Πλέον προσπαθούν να περιορίσουν όσο γίνεται τη χασούρα, με το φετινό καλοκαίρι να προδιαγράφεται χειρότερο από το περσινό.

Άντεξαν με απώλειες
Από τους τυχερούς που μεν είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν, αλλά κρατήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, σε σχέση με τα υπάρχοντα δεδομένα, αποτελεί η Δέσποινα Πολυχρονίδου, της αντιπροσωπείας της Peugeot στον Βόλο. Όπως αναφέρει, ήδη από τη Δευτέρα έχουν γίνει τέσσερις παραγγελίες αυτοκινήτων, ενώ ολόκληρο τον Απρίλιο ταξινομήθηκαν οκτώ οχήματα, τη στιγμή που ο μηνιαίος μέσος όρος μέχρι τον Μάρτιο έφτανε τα 50-60 τροχοφόρα. «Είμαστε από τους τυχερούς της κατάστασης, αφού παρά την καραντίνα υπήρξε μια μικρή κίνηση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων. Ήδη έχουμε τέσσερις παραγγελίες και περιμένουμε το επόμενο διάστημα και ακόμα έξι από υποψήφιους πελάτες. Το 2020 άρχισε ως καλή χρονιά για την αγορά αμαξιού και μέχρι τον Φεβρουάριο πηγαίναμε καλά, σημειώνοντας αύξηση στις πωλήσεις γύρω στο 20%, αλλά ήρθε ο κορωνοϊός και μας πήγε πίσω», υπογράμμισε η κ. Πολυχρονίδου.

Η λειτουργία της Διεύθυνσης Μεταφορών
Παρατείνεται αυτοδίκαια, λόγω των προσωρινών περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του Covid-19 ώς και την 31-7-2020 η ισχύς των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ), με ημερομηνία λήξης που βρίσκεται εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Ιουλίου (αφορά κυρίως άδειες οδήγησης επαγγελματικών κατηγοριών). Επίσης παρατείνεται ως και την 30-9 η ισχύς των αδειών οδήγησης με ημερομηνία λήξης που βρίσκεται εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου των κατόχων άνω των 65 ετών και των κατόχων με χρονικό περιορισμό για λόγους υγείας. Η παράταση ισχύος χορηγείται για οδήγηση αποκλειστικά και μόνο εντός ελληνικής επικράτειας. Δίνεται προτεραιότητα εξυπηρέτησης σε πολίτες, οι οποίοι πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους ή επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις και διαγωνισμούς. Εντούτοις, για να μην παρατηρηθεί συνωστισμός πολιτών των παραπάνω περιπτώσεων μετά τη λήξη των παρατάσεων και των επικείμενων οδηγιών στο πλαίσιο σταδιακής άρσης των μέτρων αυτών, η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων δύναται να δεχθεί αιτήματα πολιτών για κατάθεση αιτήματος ανανέωσης αδειών οδήγησης, μόνο κατόπιν τηλεφωνικού ή ηλεκτρονικού ραντεβού. Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα αιτήματα αδειών οδήγησης που έχουν λήξει και πάντα κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Για πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα: 24213 55501, 24213 55503, 24213 55504, 24213 55505, 24213 55506, 24213 55507, 24213 55532.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το