Τοπικά

Στη Βουλή βολιώτης εκπρόσωπος των Εξωτερικών Φρουρών για την υγειονομική περίθαλψη κρατουμένων

paliokaritis

Στη Βουλή, και στην ειδική μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων, κλήθηκε ο Εξωτερικός Φρουρός του Ειδικό Κέντρο Κράτησης Νέων Βόλου Παληοκαρύτης Κωνσταντίνος, ως μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης, για να ενημερώσει για τις θέσεις των Εξωτερικών Φρουρών Καταστημάτων Κράτησης.
Η συνεδρίαση είχε θέμα: Η υγειονομική περίθαλψη στα Καταστήματα Κράτησης, κλήθηκε να ενημερώσει για τις θέσεις των Εξωτερικών Φρουρών Καταστημάτων Κράτησης, (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.) και πραγματοποιήθηκε παρουσία των κ.κ. Ευτύχιου Φυτράκη, Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πέτρου Γιαννουλάτου, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Θωμά Υφαντή, Ειδικού Συνεργάτη του Υπουργού Υγείας.

Ο Κώστας Παληοκαρύτης, αφού τόνισε ότι οι έγκλειστοι στα Καταστήματα Κράτησης δεν έχουν από στερηθεί άλλο δικαίωμα πλην αυτό της ατομικής τους ελευθερίας παρουσίασε τις θέσεις της Ομοσπονδίας των Εξωτερικών Φρουρών για πλήρη ένταξη των ιατρείων των Καταστημάτων Κράτησης, του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού και του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θέση επίσης της Ομοσπονδίας των Εξωτερικών Φρουρών είναι ή ίδρυση Ειδικής Πτέρυγας Ασθενών Κρατουμένων σε κάποιο από τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.
Στάθηκε δε στο γεγονός ότι με την υιοθέτηση των προτάσεων αυτών, αφενός οι ασθενείς κρατούμενοι θα έχουν την απαιτούμενη πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, αφετέρου θα υπάρξει εξοικονόμηση οικονομικών αλλά και ανθρώπινων πόρων καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των μεταγωγών ασθενών κρατουμένων και των Φρουρών που απαιτούνται για τη φύλαξή τους στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αφού οι πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας θα μπορούν να παρέχονται εντός των ιατρείων των Καταστημάτων Κράτησης.
Παρουσίασε μάλιστα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα οποία ο συνολικός αριθμός κρατουμένων που εισήχθησαν για νοσηλεία στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα από όλα τα καταστήματα κράτησης τα τελευταία 3 χρόνια, ανέρχεται σε 3.753 ασθενείς κρατούμενους.
Για τη φρούρηση τους στα νοσοκομεία χρειάστηκαν συνολικά 143.732 βάρδιες (8ωρα) Εξωτερικών Φρουρών που κοστολογούνται σε περίπου 6.500.000 €

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το