Ελλάδα

Στη Βουλή η συμφωνία στις 18 Αυγούστου

POLITIKOI ARXIGOI

Να μην υποστείλουν τη σημαία της συνεννόησης, τραβώντας ο ένας το χαλί του άλλου ή αιφνιδιάζοντας με κινήσεις που αφορούν στην πορεία της χώρας, συμφώνησαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός και οι ηγεσίες της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, να τους καλέσει σε γεύμα (με αφορμή την 41η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας) αποδείχθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αρχηγούς (σ.σ. τον κ. Κουτσούμπα εκπροσώπησε ο Θ. Παφίλης) για να ανταλλάξουν απόψεις, να λύσουν τις απορίες τους και να ενημερωθούν για το πιθανό χρονοδιάγραμμα που φαίνεται ότι η κυβέρνηση ακολουθεί με τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας.
Οπως «αποκαλύφθηκε» κατά το γεύμα στην προεδρική ροτόντα, το νέο μνημόνιο θα φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή στις 18 Αυγούστου, ώστε να ανοίξει η χρηματοδότηση μέχρι την «καυτή» 20ή Αυγούστου και η κυβέρνηση να αποπληρώσει τη δόση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μπορεί η κουβέντα να διήρκεσε επί της ουσίας περίπου μία ώρα αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν κατατοπιστικές οι αναφορές και του πρωθυπουργού και των αρχηγών για τη στάση τους.
Μάλιστα όταν ο Αλέξης Τσίπρας τους ενημέρωσε ότι έπρεπε να αναχωρήσει γιατί είχε τηλεφωνικό ραντεβού με τον Φρανσουά Ολάντ και πιθανώς, την Ανγκελα Μέρκελ, είχαν ήδη συνεννοηθεί για τα «καυτά» θέματα – αν και οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός περισσότερο άκουγε (διστακτικός κάποιες φορές) παρά άνοιγε πλήρως τα χαρτιά του. Για παράδειγμα ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Θεοδωράκης και σχεδόν όλοι, αφού τόνισαν την ανάγκη να κλείσει η συμφωνία, έθεσαν το ζήτημα του μη αιφνιδιασμού με την προκήρυξη εκλογών μέσα στον Αύγουστο.
Η κυρία Γεννηματά μάλιστα επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, να ανοίξει η κουβέντα για το χρέος, να σταθεροποιηθεί η χώρα και μετά να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών – ο κ. Τσίπρας έδειξε αποφασισμένος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην εμποδίσει την ομαλή πορεία της χώρας, ωστόσο έδειχνε προβληματισμένος για το πώς θα χειριστεί τον φάκελο του εσωτερικού ρήγματος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οταν δε η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την πρότασή της για αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν τις εκλογές, δεν έλαβε σαφή απάντηση από τον πρωθυπουργό.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης
«Να ψηφίσουμε το μνημόνιο και να σταθεροποιηθεί η χώρα» πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευ. Μεϊμαράκης. «Δεν σκέφτομαι τώρα εκλογές, προτεραιότητά μου τώρα είναι η συμφωνία», εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ενώ έναν ενδιαφέροντα διάλογο με αιχμές εναντίον του κ. Καμμένου ξεκίνησε εν συνεχεία η κυρία Γεννηματά με αφορμή την «επίθεση» που δέχτηκε προχθές στη Βουλή. «Δεν γίνεται με ανυπόστατα επιχειρήματα να προσβάλλεις και να δημιουργείς κλίμα πόλωσης ενώ όλοι στηρίζουμε την προσπάθεια», είπε η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για να της απαντήσει ο κ. Καμμένος ότι δεν υπήρξε πρόθεση προσβολής ή επίθεσης…
«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα επιχειρήσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, ούτε κατάλαβα ότι ο πρωθυπουργός έχει τέτοια πρόθεση», υπογράμμισε δε στη δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο με το σκούτερ του.
Με την ίδια… ταχύτητα αποχώρησε πρώτος για το γραφείο του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αμέσως μετά μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο, που τον συνεχάρη για τη συνεπή υλοποίηση των συμφωνηθέντων, σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. «Να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις του κειμένου», προγραμμάτιζε να ζητήσει από τη Γερμανίδα καγκελάριο επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλοντας από την πλευρά του να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τα συμφωνηθέντα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το