Τοπικά

Στη “Θ” ο νέος πρύτανης Χαρ. Μπιλλίνης “300.000 ευρώ τον μήνα το ενεργειακό κόστος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας”

 

Είναι καθηγητής της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είχε θητεύσει ως αντιπρύτανης Οικονομικών στην προηγούμενη Πρυτανική Αρχή και τώρα ανέλαβε τα ηνία του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Ο Χαράλαμπος Μπιλλίνης, με καταγωγή από τη Λακωνία παρουσιάζει σήμερα στη «Θ», τι σκέπτεται να κάνει για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τις προτεραιότητές του και τα σχέδιά του για την ανάπτυξη του ακαδημαϊκού ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι το ενεργειακό κόστος έχει τριπλασιαστεί…

Συνέντευξη
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]

Λαμβάνοντας τη στήριξη των 10 από τα 11 εσωτερικά και εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ο Χαρ. Μπιλλίνης εξελέγη πρύτανης και τονίζει ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τη δουλειά που έχει κάνει για το ίδρυμα, γι’ αυτό και τον εξέλεξε και πρώτο σε ψήφους μέλος δύο φορές. Σημειώνει πάντως πως πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών στα ΑΕΙ και τονίζει ότι ο πρύτανης θα μπορούσε να εκλέγεται από όλα τα μέλη ΔΕΠ και να συμπληρώνει το Συμβούλιο Διοίκησης, όπως προέβλεπε ο νόμος του 2011. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, τόνισε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί σημαντικά μετά την εποχή των μνημονίων και μόλις τα τρία τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να κινούνται οι διαδικασίες για προγράμματα. «Πέρυσι καταφέραμε και πήραμε 2,4 εκ. ευρώ για συντηρήσεις κτηρίων την επόμενη τριετία. Την προηγούμενη σύμβαση για να πάρουμε χρήματα, την είχε υπογράψει ο κ. Πετράκος το 2014 και θ’ αρχίσουμε να διορθώνουμε πολλά πράγματα στο Πανεπιστήμιο. Αν δεν υπήρχε η ενεργειακή κρίση, θα πηγαίναμε καλύτερα. Αυτή την εποχή το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το κόστος της ενέργειας. Πριν την ενεργειακή κρίση το κόστος ενέργειας ήταν 100.000-120.000 ευρώ τον μήνα και τώρα κινούμαστε σταθερά πάνω από τις 300.000 ευρώ…» αναφέρει ο κ. Μπιλλίνης. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση, όπως βρέθηκε και για τα νοικοκυριά.

Τρέχει νερό στη θόλο όταν βρέχει…
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν σε διάφορα κτήρια, με αναφορά στο ότι τρέχει νερό όταν βρέχει από τη σκεπή της θόλου του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου, ο κ. Μπιλλίνης τόνισε ότι εντάχθηκε το ίδρυμα σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης από πέρυσι, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και θα επισκευαστεί. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία να βγάλουμε τα τεύχη δημοπράτησης και σε λίγο χρονικό διάστημα θα ανεβεί η ενεργειακή κλάση των κτηρίων από Δ σε Β, με καινούργια ψύξη και θέρμανση. Πήραμε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης 3,5 εκ. ευρώ και θ’ αλλάξουν όλα, κουφώματα κ.ά.». Για την κατανομή των κονδυλίων από τα προγράμματα έρευνας και τον χαμό που είχε γίνει πέρυσι, ο νεοεκλεγείς πρύτανης επισήμανε πως θα φροντίσει από εδώ και στο εξής, να μην ξαναδημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα. «Διαβεβαιώνω ότι επί δικής μου θητείας δεν θα προκύψει τέτοιο πρόβλημα», πρόσθεσε. «Θα δώσουμε ώθηση σε όλες τις ερευνητικές ομάδες, για να αναπτυχθεί περισσότερο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», τόνισε.

Η λέσχη σίτισης
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη επάρκεια της λέσχης σίτισης των φοιτητών στην οδό 2ας Νοεμβρίου ο κ. Μπιλλίνης ανέφερε ότι στη νέα σύμβαση με τον μειοδότη, θα ζητηθεί να λειτουργούν δύο εστιατόρια στο κέντρο της πόλης, αντί ενός. «Ο συνωστισμός ο μεγάλος γίνεται τις μεσημεριανές ώρες, διότι πάνε όλοι για φαγητό την ίδια ώρα που γίνονται τα διαλείμματα. Θα πρέπει είτε να αλλάξουμε τα ωράρια είτε να βρούμε ακόμη έναν χώρο, για να σιτίζονται οι φοιτητές». «Παντού χρειάζονται συντηρήσεις και θα βελτιώσουμε και τον εξοπλισμό των βιβλιοθηκών», πρόσθεσε ο νέος πρύτανης. Ειδικά για τα δύο υπό ανέγερση κτήρια της Πολυτεχνικής Σχολής ανέφερε ότι θα παραδοθούν το 2026, ενώ θα προωθηθούν μελέτες για άλλα παλαιά κτήρια. Για το έργο στο πρώην εργοστάσιο της Βαμβακουργίας ανέφερε ότι αναμένεται ο ανάδοχος. Αναφορικά με τις διεθνείς σχέσεις του ιδρύματος τόνισε ότι η φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πρέπει να γίνει πολύ γνωστή στο εξωτερικό και αυτός είναι και ο λόγος που ο ένας από τους τέσσερις αντιπρυτάνεις που όρισε, έχει θεματική την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση του ιδρύματος. «Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία και θα αναπτύξουμε συνεργασία τόσο με πανεπιστημιακά ιδρύματα, όσο και με επιχειρήσεις, για να μπορέσει να γίνει πιο γνωστό το Πανεπιστήμιο, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην έρευνα. Θα κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες μπορούμε» ανέφερε ο κ. Μπιλλίνης. Για τη μονάδα τεχνητής αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που παραμένει κλειστή εδώ και τρία χρόνια, ο κ. Μπιλλίνης ανέφερε ότι θα ενημερωθεί και θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί εκτός των άλλων το ζήτημα είναι και κοινωνικό.

Ελλείψεις προσωπικού
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις προσωπικού στο ίδρυμα, ο νέος πρύτανης ανέφερε ότι έχει αποψιλωθεί η Τεχνική Υπηρεσία, το προσωπικό είναι ελάχιστο, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. «Η ανανέωση θέσεων που γίνεται κάθε χρόνο από το υπουργείο, είναι πολύ μικρή, ουσιαστικά παίρνουμε τις θέσεις που είχαμε, δεν παίρνουμε καινούργιες. Να θυμίσω ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεγάλωσε ξαφνικά το 2019 με 17 νέα τμήματα. Θα διεκδικήσουμε νέες θέσεις, διότι το προσωπικό είναι πολύ λίγο γι’ αυτά τα τμήματα».

Τα φοιτητικά πάρτι
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση αν θα ληφθούν μέτρα για τα μεγάλα πάρτι των φοιτητών, ανέφερε ότι είχε ληφθεί απόφαση να μη διεξάγονται τέτοια πάρτι. «Δεν έχω ενημέρωση από την Αστυνομία, για το τι έγινε με τη ληστεία μετά το πάρτι των Μηχ-Μηχ, θα περιμένω να δούμε τι έγινε, διότι μπαίνουν νέα δεδομένα και θα πρέπει να το δούμε το θέμα, πώς θα συνεχίσουμε» κατέληξε ο κ. Μπιλλίνης, που δεσμεύτηκε να επιδιώξει συνεργασία με όλες τις τοπικές Αρχές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το