Τοπικά

Στη σκιά της λησμοσύνης η καλλιγραφία στην Ελλάδα – Σεμινάριο από τη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός»

Ένα ιδιαίτερο σεμινάριο αρχίζει από αύριο Δευτέρα και για 18 συνολικά ώρες κάθε Δευτέρα και Τετάρτη για δύο εβδομάδες στον πολυχώρο δημιουργικής απασχόλησης «Μικρός Παράδεισος» της ενορίας Αναλήψεως του Χριστού Βόλου. Ο λόγος για το σεμινάριο καλλιγραφίας που πραγματοποιείται από τη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Η καλλιγραφία είναι μία τέχνη πολύ όμορφη που όμως τείνει να χαθεί τόνισε ο πατήρ Δημήτριος Κατούνης.

Ο εφημέριος στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, πατήρ Δημήτριος Κατούνης τόνισε ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, πολλά καλοκαίρια πραγματοποιούνται σεμινάρια, τα οποία έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι επιπρόσθετα στα προγράμματα της Σχολής, τα οποία είναι ανοιχτά και για το ευρύτερο κοινό.
«Φέτος σκεφτήκαμε το σεμινάριο καλλιγραφίας. Αφορμή για αυτό στάθηκε μια πρόσκληση που έλαβα πριν από χρόνια για έναν γάμο, η οποία ήταν εξαιρετικά γραμμένη, με πολύ ωραία καλλιγραφικά γράμματα και μου έκανε εντύπωση. Τους ρώτησα και μου απάντησαν ότι τα προσκλητήρια έγιναν σε ειδικό καλλιγράφο στην Αθήνα» τόνισε ο ίδιος για να προσθέσει: «Μου έκανε εντύπωση, διότι αυτό έδειχνε μία τιμή στους προσκεκλημένους».
Ο πατήρ Δημήτριος Κατούνης έψαξε το θέμα της καλλιγραφίας, το ερεύνησε και έμαθε ότι η καλλιγραφία στην Ελλάδα έχει περιέλθει στη σκιά της λησμοσύνης, παρότι τα παλιά χρόνια διδασκόταν στα σχολεία.

«Με τα παλιά εκπαιδευτικά συστήματα τα παιδιά από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μάθαιναν για να γίνουν καλλιγράφοι. Έχω γνωστούς, οι οποίοι δεν έχουν τελειώσει ούτε το Δημοτικό, και θεωρούνται αγράμματοι, εντούτοις τα γράμματά τους είναι καταπληκτικά, γιατί έκαναν στοιχεία καλλιγραφίας από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού» σημείωσε για να προσθέσει ότι τα σύγχρονα παιδιά παρουσιάζουν γραπτά, τα οποία δυσκολεύεται ο οποιοσδήποτε να τα διαβάσει.
«Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα σεμινάριο για να ξαναθυμηθούμε τους παλιούς κανόνες της όμορφης γραφής, γιατί πλέον γράφουμε λίγο με το χέρι, σχεδόν καθόλου. Ό,τι γράφουμε, το γράφουμε στους υπολογιστές. Αυτά τα ελάχιστα που γράφουμε, αξίζει τουλάχιστον να είναι όμορφα, γιατί αυτό που γράφουμε μένει. Τα λόγια φεύγουν και ξεχνιούνται» ανέφερε ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Ανάληψης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιγραφία στο εξωτερικό είναι μία τέχνη αυτόνομη και πάρα πολύ ανεπτυγμένη, με καταπληκτικά δείγματα, από μικρά προσκλητήρια και ευχετήριες κάρτες μέχρι γκράφιτι στον τοίχο, που έχουν πρώτο συστατικό την καλλιγραφία.

«Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη η καλλιγραφία και είναι ειρωνικό αυτό, διότι η Ελλάδα παρήγαγε τα πιο πολλά χειρόγραφα. Τα καλλίγραφα χειρόγραφα με τα βυζαντινά μας γράμματα είναι σκόρπια στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου και εμείς έχουμε λησμονήσει να πιάνουμε μία πένα. Αν πεις σε ένα μικρό παιδί τι είναι η πένα, θα σε κοιτάξει απορημένο. Δεν ξέρουν τα παιδιά τα παραδοσιακά εργαλεία γραφής που έχουν μία μαγεία, έναν ρομαντισμό, μία δεξιότητα, που σε κάνει λεπτεπίλεπτο και στην υπόλοιπη συμπεριφορά σου. Είναι κάτι που αποτελεί ένα κομμάτι μιας ουσιαστικής πολιτιστικής καλλιέργειας για τον άνθρωπο» επισήμανε ο πατήρ Δημήτριος Κατούνης, ο οποίος τόνισε ότι δέχτηκε τηλεφωνήματα από την Αθήνα για να παρακολουθήσουν το σεμινάριο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε τέλος στη σχέση της καλλιγραφίας με την αγιογραφία: «Σε όλες τις εικόνες τα γράμματα είναι καλλιγραφικά. Και στα κείμενα που κρατούν οι Άγιοι στους παπύρους και στα ανοικτά Ευαγγέλια, όλα με καλλιγραφικά βυζαντινά γράμματα είναι».
Για πληροφορίες, λεπτομέρειες και εγγραφές στα τηλέφωνα της Σχολής Αγιογραφίας 2421041058 και 6972225448.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το