Ελλάδα

Στη δημιουργία «αστυνομίας» φύσης προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος

newego_LARGE_t_1101_54524401

Στη δημιουργία …«Αστυνομίας» φύσης προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με βασικό στόχο τη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες αποτελούν το 27% της ελληνικής επικράτειας.

Αυτό επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης στο «Έθνος» διευκρινίζοντας ότι ουσιαστικά το μέτρο αφορά σε επέκταση του θεσμού των δασοφυλάκων: «Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ήδη ληφθεί σε άλλες χώρες. Στόχος μας είναι οι υπάλληλοι που θα υπάρχουν και πιθανότατα θα ανήκουν στα δασαρχεία να μπορούν να επιβάλουν διοικητικά πρόστιμα και να συλλαμβάνουν όσους παρανομούν. Κανένα σημείο δεν πρέπει να μείνει ακάλυπτο διότι τώρα οι εργαζόμενοι των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών δεν έχουν καμία δικαιοδοσία, ούτε να πιστοποιήσουν μια παράβαση» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.

Η διεύρυνση του θεσμού των δασοφυλάκων θα περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος Ιανουαρίου.

Στο σχέδιο αυτό θα δίνεται και οριστική λύση για τους υπαλλήλους των φορέων διαχείρισης των περιοχών Natura, οι οποίοι πληρώνονται μέσω του ΕΣΠΑ και κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι και οι περιοχές αφύλακτες από το 2016 με τη λήξη του προγράμματος στις 31 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει προσωρινή λύση στο πρόβλημα με τη δέσμευση ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Ωστόσο στόχος είναι να υπάρξει μια εθνική πολιτική για τις περιοχές Natura ώστε να καταφέρουν να είναι και αυτοχρηματοδοτούμενες είτε με την ύπαρξη εισιτηρίου για τους επισκέπτες, είτε με την πληρωμή ελάχιστου ποσού ως ειδικού τέλους από τους επισκέπτες της περιοχής ή με την πώληση προϊόντων ονομασίας προέλευσης.

«Η Ελλάδα δεν έχει δώσει 1 ευρώ μέχρι τώρα για να προστατεύσει αυτές τις περιοχές. Ακόμα και ο Όλυμπος κινδύνευσε να μείνει εκτός UNESCO γιατί δεν είχε υπογραφεί το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα» επισημαίνει ο κ. Τσιρώνης.

Με το σχέδιο νόμου που συντάσσεται θα ξεκαθαριστούν εκτός από τα ζητήματα της λαθροθηρίας και της λαθροϋλοτομίας και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως η παράνομη συλλογή μανιταριών, για την οποία υπάρχει πλήθος καταγγελιών στο υπουργείο και εξαιτίας της χάνονται σημαντικοί πόροι από το Δημόσιο. Παράλληλα το υπουργείο την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και δημόσιο διάλογο για το κυνήγι.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το