Τοπικά

Στη 1 το μεσημέρι η απόφαση του δικαστηρίου για τον Στέλιο Λημνιό

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η δίκη του Στέλιου Λημνιού, μετά από μήνυση της ΑΓΕΤ, για τα επεισόδια έξω από την τσιμεντοβιομηχανία τον Σεπτέμβριο του 2019. Τα επεισόδια είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που είχε διοργανώσει η Επιτροπή Αγώνα Πολτών κατά της καύσης σκουπιδιών, με αφορμή την άφιξη πλοίου γεμάτου με σκουπίδια από Ιταλία, προς εκφόρτωση στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ.
Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ξεκινήσει αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, αλλά διεκόπη λόγω παρέλευσης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων και συνεχίστηκε σήμερα. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στη 1 το μεσημέρι.

Από την ΑΓΕΤ κατέθεσε ο διευθυντής του εργοστασίου που ανέφερε ότι ο χώρος είναι περίκλειστος με φράχτη ύψους 2,5 μέτρων. Χαρακτήρισε τον κ. Λημνιό ως ηγετικό μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και σημείωσε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου εισέβαλε δύο φορές στον χώρο του εργοστασίου.  «Η Επιτροπή ερχόταν όταν είχαμε εκφόρτωση εναλλακτικού καυσίμου και βρισκόταν εκεί για να την παρεμποδίσει» είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Λημνιός είχε μπει στον χώρο του εργοστασίου.  Αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα ανέφερε ότι ο κ. Λημνιός πήδηξε την περίφραξη, ανέβηκε στην πεζογέφυρα και κρέμασε πανό πάνω από τον δημόσιο δρόμο. Είπε ακόμη ότι το πανό κατέβηκε από εργαζόμενους καθώς ήταν επικίνδυνο για όσους διέρχονταν από τον δρόμο με οχήματα.  «Πήδηξε δεύτερη φορά την περίφραξη από το ίδιο σημείο,  μπήκε στην δεύτερη περίφραξη στο λιμάνι και εισήλθε στη λιμενική εγκατάσταση.  Του μιλούσα 15 λεπτά για να βγει έξω από τον χώρο. Είναι αδύνατον να λειτουργούμε όταν στον χώρο βρίσκονται άνθρωποι που δεν είναι προστατευμένοι και εκπαιδευμένοι».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου, εργαζόμενοι της εταιρείας σχημάτισαν ανθρώπινο τείχος για να εμποδίσουν τον κ. Λημνιό να εισέλθει εντός του χώρου.

Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Λημνιός αντιτίθεται στη βιομηχανική δραστηριότητα του εργοστασίου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Λημνιού απάντησε ότι η εταιρεία έχει καταθέσει τρεις μηνύσεις και μία αγωγή εναντίον του.
Ο διευθυντής ανέφερε ακόμη ότι οι διαμαρτυρίες της Επιτροπής έχουν μειωθεί και πως οι αναρτήσεις όμως συνεχίζονται.
Αναφορικά με τον ισχυρισμό του κ.Λημνιού για πρόκληση σωματικών βλαβών, ανέφερες ότι οι εργαζόμενοι δεν τον χτύπησαν και  πως στην προσπάθειά τους να μην εισέρχεται παράνομα, σχημάτισαν ασπίδα για να τον σταματήσουν.
Ο συνήγορος του κ. Λημνιού προσκόμισε στο δικαστήριο την ιατρική γνωμάτευση για τον τραυματισμό του κατηγορούμενου.  «Μπήκε στον χώρο για να αποτρέψει έναν κίνδυνο. Την καύση αυτού του εναλλακτικού καυσίμου.  Οι διαμαρτυρίες γίνονταν όταν υπάρχει εκφόρτωση» δήλωσε.

Ως μάρτυρας του κ. Λημνιού κατέθεσε ένας πολίτης που βρισκόταν εκείνη την ημέρα στη διαμαρτυρία.  «Ανησυχούμε για την υγεία μας, την υγεία των παιδιών μας και τη δημόσια υγεία και είναι σοβαρός ο λόγος που βρισκόμασταν εκεί.  Κανένας ελεγκτικός μηχανικός δεν λειτουργεί» είπε και πρόσθεσε ότι ο κ. Λημνιός μπήκε για δεύτερη φορά στον χώρο για να πάρει το πανό και εκεί προπηλακίστηκε από τους εργαζόμενους.
«Δέχτηκε επίθεση και μπήκε στο νοσοκομείο. Για εμένα έπρεπε να κάνει μήνυση στους υπαλλήλους της εταιρείας» σημείωσε.

Ο κ Λημνιός παραδέχθηκε ότι μπήκε στον χώρο του εργοστασίου.  «Αν θέλετε να ακούσετε ποιος είναι ο σκοπός της πράξης μου, τότε να μιλήσω.  Αλλιώς να καθίσω και να περιμένω την ποινή.  Είμαι αθωωμένος από τη γνώση, τη συνείδησή μου και τους αγώνες των συμπολιτών μου» είπε με την έδρα να απαντά ότι το δικαστήριο δεν είναι ιδεολογικό και δεν δικάζονται τα φρονήματα.

«Η πράξη μου είναι η συνέχιση των αντιδράσεων των πολιτών» είπε ο κ. Λημνιός και προσκόμισε έρευνες, μελέτες και δηλώσεις για την καύση rdf. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Επιτροπής να προσεγγίσει πρώτα τις υπηρεσίες και μίλησε για την ρύπανση της πόλης.  «Αν με καταδικάσετε, θα φρενάρετε ένα ποτάμι που έχει ξεχυλίσει.  Αν με αθωώσετε, θα μας βοηθήσετε να κερδίσουμε και άλλες δίκες» είπε στην πρόεδρο του δικαστηρίου και πρόσθεσε «Σκεφτείτε τα παιδιά σας και τα παιδιά που ζουν σε αυτή την πόλη».
Μέλη της Επιτροπής και του κινήματος κατά της καύσης που βρίσκονταν εντός του δικαστηρίου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Την ενοχή του κ. Λημνιού πρότεινε ο Εισαγγελέας. «Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο για τη δημόσια υγεία. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλο.  Ο χώρος του δικαστηρίου δεν είναι δημόσιος.  Μπορείς να διαμαρτυρηθεί κάποιος απ΄έξω».

Από την πλευρά του ένας εκ των δύο συνηγόρων του εργοστασίου ανέφερε ότι η δραστηριότητα της εταιρείας σε σχέση με την καύση του εναλλακτικού καυσίμου έχει κριθεί πολλαπλώς.  «Έχει κριθεί η νομιμότητα και ότι δεν ρυπαίνει» είπε και πρόσθεσε «Μέλη της Επιτροπής ζήτησαν προσωρινή διαταγή για να σταματήσει η εκφόρτωση, η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε και αυτοψία και απορρίφθηκαν και τα ασφαλιστικά που είχαν καταθέσει γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ρύπανση».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Λημνιού έκανε μια εκτενή αναφορά στο γενικό πλαίσιο που προηγήθηκε την πράξης του.  Επικαλέστηκε μελέτη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για τις συνέπειες της καύσης, αλλά και την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου του ίδιου συλλόγου.
Αναφέρθηκε σε δήλωση του προέδρου του Ι.Σ.Μ στην οποία ανέφερε «είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τον κόσμο και να τον ταρακουνήσουμε» αλλά και δεν δηλώσεις του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου ότι «οι νόμοι δεν μιλούν για απαρχαιωμένα εργοστάσια και έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών».

«Η ΑΓΕΤ γιατί δεν έκανε μήνυση στον κ. Τσάμη και στον κ. Δραμητινό; Μετά από όλα αυτά που λένε οι γιατροί, είναι υπερβολική η αγωνία του και η αντίδραση κ. Λημνιού» διερωτήθηκε και επισήμανε ότι έχει προβάλει τον ισχυρισμό της έκτακτης ανάγκης. «Ο κίνδυνος ήταν άμεσος.  Γινόταν εκφόρτωση. Ό,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι δεν έχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το