Τοπικά

Στέλιος Μυλωνάς: Ήρωες του ’21 σε φιγούρες Playmobil

Χειροποίητες φιγούρες Playmobil διά χειρός Στέλιου Μυλωνά, ενός συλλέκτη από την Αθήνα, δίνουν μία διαφορετική διάσταση στον Αγώνα των προγόνων μας για την ανεξαρτησία πριν από διακόσια χρόνια. «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα Playmobil», ονομάζεται η καινούργια έκθεση που φιλοξενείται από τις αρχές της εβδομάδας στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2022. Ο δημιουργός των φιγούρων, οι οποίες απεικονίζουν τους ήρωες του ’21, μίλησε για την επίσκεψή του στον Βόλο με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης.

Ο κ. Μυλωνάς φέτος συμπλήρωσε δέκα χρόνια ενασχόλησης με την κατασκευή φιγούρων, αν και η αγάπη του για τα Playmobi χάνεται στο βάθος των παιδικών του χρόνων. «Εδώ και μία δεκαετία, δεν έχει περάσει, έστω μία ημέρα, που να μην αφιερώσω λίγο χρόνο στα Playmobil, αν και τις κατασκευές δεν τις έχω αφήσει από παιδί. Πάντοτε θα βρω κάτι να ασχοληθώ. Είτε να ξεκινήσω μία νέα φιγούρα είτε να ξαναπιάσω κάποια παλιότερη», είπε.
Η πρωτότυπη ιδέα υλοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), που προσέγγισε τόσο τον Μυλωνά, όσο και τέσσερις ακόμη καλλιτέχνες – συλλέκτες που κατασκευάζουν τα εντυπωσιακά διοράματα και αναπαριστούν τρισδιάστατα σημαντικές στιγμές του Αγώνα του Έθνους εναντίον των Οθωμανών. Ο Βόλος είναι η τρίτη κατά σειρά πόλη που θα εκτεθούν οι συγκεκριμένες ειδικές κατασκευές, αφού προηγήθηκαν η Σπάρτη και η Αγία Παρασκευή Λέσβου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.


Ο κ. Μυλωνάς βρέθηκε στον Βόλο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, προκειμένου να στήσει τις μεμονωμένες φιγούρες του στον χώρο της έκθεσης. «Έφερα μαζί μου κοντά στις 70 φιγούρες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει εκείνη, που απεικονίζει τον σπουδαίο Ρήγα Βελεστινλή. Τόσο η συγκεκριμένη, όσο και οι συνολικά 90 κατασκευές που έχω κάνει, κατασκευάστηκαν πριν από μία τριετία και εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό τον Οκτώβριο του 2019», τόνισε ο συλλέκτης.
Σχετικά με την απήχηση στο κοινό; Ο Στέλιος Μυλωνάς είπε: «Αν και η πανδημία μας αδίκησε, έχουμε εισπράξει μεγάλη αγάπη από το κοινό. Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Τα περιοριστικά μέτρα, ελέω Covid-19, μας άφησαν κάπως πίσω, αλλιώς η έκθεση θα εμφάνιζε περισσότερη δυναμική». Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν από την πανδημία, ο κατασκευαστής των φιγούρων Playmobil εμφανίζεται ικανοποιημένος για τα κέρδη της έκθεσης και την ανταπόκριση από το κοινό: «Θέλω να πιστεύω ότι αρκετός κόσμος είδε πράγματα, που ενδεχομένως να μην περίμενε. Η έκθεση πάνω απ’ όλα είχε διδακτικό χαρακτήρα. Δεν περιοριστήκαμε στο ιστορικό κομμάτι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το