Τοπικά

Στέγη στο Οικοτροφείο για Σχολές της Μητρόπολης

Οι σχολές Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής αναμένεται να στεγαστούν στο κτίριο του Οικοτροφείου για το οποίο στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η ανακαίνισή του μέσω μελέτης που εκπονείται ήδη.
Το Οικοτροφείο κατασκευάστηκε το 1967 και η εξέλιξή του έχει συνδεθεί με τη φιλοξενία παιδιών από την περιφέρεια και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας που φοιτούσαν μάλιστα και στο Εκκλησιαστικό σχολείο.
Εδώ και αρκετά χρόνια το διώροφο κτίριο του Οικοτροφείου, συνολικού εμβαδού κοντά στα 700 τετραγωνικά μέτρα, δεν λειτουργεί, μένει αναξιοποίητο, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα μέσα στο κέντρο της πόλης.

Η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια για την ολική ανακαίνισή του, ώστε η Μητρόπολη να μπορέσει να το λειτουργήσει.
Πιο συγκεκριμένα πριν περίπου ένα χρόνο η Περιφέρεια είχε ανακοινώσει την ανακαίνιση του κτιρίου του Οικοτροφείου με ένα συνολικό ποσό κοντά στις 600.000 ευρώ. Στόχος είναι η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτηθεί από εκεί.
Βέβαια στο θέμα της αξιοποίησης του Οικοτροφείου αποτυπώνεται όλη η ελληνική γραφειοκρατία.

Όπως ανέφερε ο νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης κ. Μιχάλης Βασιλικός «το πρόβλημα που υπήρχε στο κτίριο του Οικοτροφείου, ήταν μια ανάδειξη του ελληνικού παραλογισμού. Δηλαδή αυτό το κτίριο είχε κατασκευαστεί το 1967 από τη διοίκηση μηχανικού του Στρατού και τότε για τα κτίρια που κατασκεύαζαν οι κρατικές υπηρεσίες, δεν εκδίδονταν οικοδομικές άδειες. Υπήρχε, λοιπόν το πρόβλημα ότι στερούνταν οικοδομικής άδειας. Όμως, όταν χρειάστηκε, λόγω παλαιότητας του κτιρίου να προχωρήσει η Μητρόπολη σε κάποιες παρεμβάσεις και έπρεπε να εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια, τότε έλαβε την απάντηση πως, επειδή το Οικοτροφείο, έχει πρόσοψη προς την οδό Αναλήψεως, προβλέπεται σύμφωνα με ρύθμιση η δημιουργία Στοάς. Επομένως σύμφωνα με αυτή τη λογική θα έπρεπε να αφήσουμε το Οικοτροφείο να καταρρεύσει και να το ανεγείρουμε με Στοά. Εμείς πριν δέκα χρόνια που κάναμε αυτή την προσπάθεια για την πραγματοποίηση εργασιών ανακαίνισης, είχαμε υποβάλει όλο τον σχετικό φάκελο. Μετά προσπαθήσαμε να κηρυχθεί το κτίριο διατηρητέο που, όμως η εφορεία νεωτέρων μνημείων δεν το ενέκρινε. Τελικά αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε από την πολεοδομία να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα του κτιρίου το οποίο είχε διάφορα προβλήματα. Αναγνωρίστηκε η επικινδυνότητα και έτσι μας δόθηκε η άδεια για να γίνουν απαιτούμενες εργασίες, ώστε να μην κινδυνεύσει το κτίριο. Πλέον είμαστε στη φάση που η περιφέρεια ενδιαφέρθηκε για το κτίριο και πολύ σωστά έπραξε, και αναμένεται να προχωρήσει στην ανακαίνισή του».

Για ένα διάστημα ένα τμήμα του Οικοτροφείου μισθώθηκε σε γειτονική επιχείρηση.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως στον σχεδιασμό της μητρόπολης είναι η στέγαση των σχολών Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής στο Οικοτροφείο που αυτή την περίοδο εκπονείται από την Περιφέρεια μελέτη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το