Τοπικά

Στεφανιογράφος στο «Αχιλλοπούλειο» – Αναβαθμίζεται ο ακτινολογικός εξοπλισμός και εγκαθίσταται ψηφιακό χειρουργείο

Με 1,8 εκατομμύριο ευρώ ενισχύεται από το ΕΣΠΑ το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, που είναι έτοιμο να δημοπρατήσει τρία έργα και θα πάρει μια «βαθιά ανάσα». Αποκτά στεφανιογράφο, ψηφιακό χειρουργείο και ακτινολογικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τον απολογισμό που κατέθεσε η Υγειονομική Περιφέρεια στο υπουργείο Υγείας.

Μέσα από τον απολογισμό η 5η Υγειονομική Περιφέρεια που έχει στη δικαιοδοσία της τα 13 Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, δείχνει σαφή τάση για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με τα 33 Κέντρα Υγείας και τα 321 περιφερειακά ιατρεία, γεγονός που σημαίνει ότι στενεύουν δραματικά τα περιθώρια, σε μια δύσκολη εποχή, για επιπλέον επενδύσεις σε όλα τα Νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα λάβουν πιθανότατα τα τελευταία μεγάλα «πακέτα» μέχρι το 2020. Η ανάπτυξη 12 τοπικών μονάδων υγείας με 156 άτομα προσωπικό φαίνεται να είναι νέα προτεραιότητα.
Σε ό,τι αφορά στο «Αχιλλοπούλειο», τα έργα που θα δημοπρατηθούν, σε συνδυασμό με τον νέο οργανισμό, δίνουν ώθηση ώστε να καταστεί μελλοντικά το Νοσοκομείο του Βόλου σε περιφερειακό. Ο μαγνητικός τομογράφος, προϋπολογισμού 1,1 εκατομμυρίουν ευρώ, δεν συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό, ωστόσο όπως τόνισε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Αντωνίου, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τον Σεπτέμβριο, να εξοικονομηθούν χρήματα από τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας. Βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση του μαγνητικού είναι η αναδιαμόρφωση όλου του ακτινολογικού, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες κατάθεσης πρότασης αγοράς μαγνητικού, επιβάλλεται επίσης να δώσουν εγγράφως συγκατάθεση οι ακτινολόγοι του «Αχιλλοπούλειου», ότι μπορούν να τον λειτουργήσουν και μέχρι σήμερα τέτοιου είδους έγγραφο δεν υπάρχει στα χέρια της διοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ σε αυτή τη φάση για όλη τη Θεσσαλία ανέρχονται σε 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Το αρχικό ποσό είχε προσδιοριστεί σε 7 εκατομμύρια, ωστόσο η Λάρισα και η Καρδίτσα ενέταξαν έργα «γέφυρα», που δεν είχαν μπορέσει να χρηματοδοτήσουν από το προηγούμενο «πακέτο» για την προμήθεια μαγνητικού και αξονικού τομογράφου αντίστοιχα και έτσι απομειώθηκαν τα κονδύλια, που θα μοιραστούν τα νοσοκομεία. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί, ότι τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας κατέθεσαν προτάσεις για χρηματοδότηση, που ξεπερνούν κατά 1,4 εκ. ευρώ το ποσό των 7 διαθέσιμων εκατομμυρίων. Ταυτόχρονα η Υγειονομική Περιφέρεια βρίσκεται σε φάση αναζήτησης κονδυλίων για τη χρηματοδότηση κτιριακών υποδομών στα Κέντρα Υγείας και την αγορά ασθενοφόρων.
Σημειώνεται ότι το «Αχιλλοπούλειο» από τις χρηματοδοτήσεις του προηγούμενου «πακέτου», παρότι καθυστέρησε σημαντικά να ενταχθεί σε αυτό, παρουσίασε απορροφητικότητα της τάξης του 97%. Σήμερα παρουσιάζει ετοιμότητα για την κατάθεση των φακέλων της χρηματοδότησης των έργων.
Όπως τόνισε ο κ. Αντωνίου, ο μαγνητικός θα τεθεί σε προτεραιότητα μόλις ανανεωθεί ο βασικός -γηρασμένος – εξοπλισμός του ακτινολογικού. «Δεν κλείνει τίποτα με τις υπάρχουσες χρηματοδοτήσεις, καθώς αναμένουμε και την ανακατανομή κονδυλίων από δομές υγείας ανά τη χώρα, που δεν θα παρουσιάσουν απορροφητικότητα», είπε.
Στο νέο ΕΣΠΑ έχουν υποβληθεί για έγκριση επίσης μελέτη για μικρής εμβέλειας παρεμβάσεις σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων και μείωσης του κόστους λειτουργίας, συνολικού κόστους 4.500.000€.
Από την Υγειονομική Περιφέρεια έχει κατατεθεί μελέτη άμεσης παρέμβασης, για το ΚΥ Ζαγοράς, κόστους 100.000€, καθώς και μελέτη επισκευής του Περιφερειακού Ιατρείου Λεχωνίων. Σημειώνεται ότι στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας εξετάστηκαν το 2016 συνολικά 144.868 άτομα, ενώ το 2015 εξετάστηκαν 122.483. Άμεσα, σύμφωνα με τον απολογισμό της Υγειονομικής Περιφέρειας θα αποκτήσουν σταθμούς ασθενοφόρων η Αργαλαστή και ο Αλμυρός. Επίσης από την Υγειονομική Περιφέρεια συστήνεται επιτροπή ελέγχου και παρακολούθησης των αναλώσεων των φαρμάκων στα Νοσοκομεία και επιτροπή ελέγχου και παρακολούθησης των καταναλώσεων των ενεργειακών πόρων και αγαθών κοινής ωφέλειας.
Κατερίνα Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το