Πολιτισμός

Σταύρος Καρακωνσταντάκης: Η Σκιάθος απέκτησε νέο λογοτεχνικό έντυπο

 

Η συνοδοιπορία του ποιητή Σταύρου Καρακωνσταντάκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στη Σκιάθο, με μία ομάδα νέων ανθρώπων που επίσης εκφράζονται μέσα από τις ποιητικές δημιουργίες τους, οδήγησε στην κυκλοφορία του λογοτεχνικού εντύπου «Ρεστίο». Στο πρώτο τεύχος συνυπάρχουν πρόσωπα γνωστά στην κοινωνία της Σκιάθου, που παρουσιάζουν ανέκδοτα έργα τους. Μοιράστηκαν έτσι την αγάπη τους για την ποίηση μέσα από το 12σελιδο fanzine, την έκδοση του οποίου επιμελήθηκε ο Καρακωνσταντάκης.

«Ρεστίο, το αυτεξούσιο λογοτεχνικό έντυπο της Σκιάθου», διαβάζει κάποιος στο εξώφυλλο του τεύχους Νο1, που κυκλοφόρησε αρχές Δεκεμβρίου. Το «Ρεστίο» ανήκει στην κατηγορία των fanzines, δηλαδή των ανεξάρτητων εκδόσεων που βγαίνουν σε μικρό τιράζ και διανέμονται χέρι με χέρι. Λάτρης της κουλτούρας του fanzine, ο Σταύρος Καρακωνσταντάκης, ο οποίος το 2021 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την ποιητική συλλογή του «Σκιάθος – Ποιητικός τουριστικός οδηγός – μετά χάρτου» (Εκδόσεις Σμίλη), είναι εκείνος που δρομολόγησε την έκδοση, ενώ ο Βασίλης Μυγδαλάκης, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου My Point στη Σκιάθο, ανέλαβε τη σελιδοποίηση του «Ρεστίου» και εκτύπωσε συγκεκριμένο αριθμό τευχών με τη μορφή χορηγίας.
«Το «Ρεστίο» ως αυτοδιαχειριζόμενο θα είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε θέλει να συμμετέχει και θα διανέμεται ατελώς. Φιλοδοξεί να γίνει το βήμα όλων εκείνων που γράφουν, αλλά δεν τολμούν να δημοσιεύσουν, όλων εκείνων που δεν τους χωρούν τα κοινωνικά δίκτυα, όλων εκείνων που νοιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν μέσα από τον γραπτό λόγο. Όχι, όμως, μόνο αυτό. Συν τω χρόνω, ζωγράφοι, φωτογράφοι, εικαστικοί θα παρουσιάζουν δείγμα της δουλειάς τους πλαισιώνοντας τα κείμενα και αντίστροφα», σημειώνει ο 41χρονος ποιητής στο προλογικό σημείωμά του.
Στο πρώτο τεύχος του «Ρεστίου» γράφουν η Μπρικένα Γκίστο («Στον δρόμο για το σπίτι» και «Η μάνα μου»), ο Μάριος Καλογριάς («Το πρώτο έναυσμα» και «Η αντανάκλαση του στοχασμού»), η Βανέσσα Καπνιά («Ο ποταμός» και «Αγωνία»), καθώς και ο Παναγιώτης Ντάμτσιος («Και φυσικά ένα ποίημα για τη Σκιάθο» και «Το πλεκτό»). Κοινός παρονομαστής των τεσσάρων δημιουργών, το γεγονός ότι έζησαν και μεγάλωσαν στη Σκιάθο. Η Καπνιά είναι δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, με πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης στην Αργεντινή, η Γκίστο μόλις τον περασμένο Νοέμβριο εμφανίστηκε στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθετώντας την περιπατητική παράσταση «Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε», ο Παναγιώτης Ντάμτσιος έχει σπουδάσει Ιστορία και Εθνολογία, ενώ ο Μάριος Καλογριάς είναι φοιτητής φιλολογίας.
Πλάι στα ποιήματα των τεσσάρων, συνυπάρχει και ένα δείγμα της δουλειάς του αξέχαστου Σκιαθίτη λογοτέχνη, Ζήση Οικονόμου. Για την ακρίβεια, ο Σταύρος Καρακωνσταντάκης εξασφαλίζοντας την άδεια της κληρονόμου του, Ζωής Οικονόμου, συμπεριέλαβε στο πρώτο τεύχος το ποίημα «Σε φίλο σκύλο» από τη συλλογή «Αιθρία σιγή» του Ζήση Οικονόμου, ο οποίος το μακρινό 1977 έλαβε το βραβείο ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του, ενώ το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης για το βιβλίο του «Χρονικό της Νέας Ευταξίας για τη Νέα Εποχή». Το 12σελιδο έντυπο θα κυκλοφορεί τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ πολύ σύντομα θα προγραμματιστεί και η επίσημη παρουσίαση του «Ρεστίου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το