Τοπικά

Σταδιακή μείωση των αποφάσεων δικαστηρίων για διαγραφές οφειλών

Σταδιακή μείωση των αποφάσεων δικαστηρίων για διαγραφές οφειλών καταγράφονται τα τελευταία δύο χρόνια, σημείο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους οφειλέτες για στεγαστικά δάνεια, καθώς γνωρίζουν ότι η κύρια λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους θα έρθει πλέον μέσα από τη ρύθμιση.
Στο Εργατικό Κέντρο Βόλου πραγματοποιήθηκε χθες η ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου.
Η συνέλευση έγινε σε μια περίοδο που τα τηλεφωνήματα των οφειλετών έχουν πυκνώσει ξανά, καθώς σε έναν μήνα εκπνέει η ισχύς του σημερινού νόμου Κατσέλη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εξάλλου παραμένει ένα σημαντικό θέμα που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

«Μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, όσοι ενδιαφέρονται και καλύπτουν τις προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η αντικειμενική αξία του ακινήτου, εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου κ. Αλέξανδρος Κουτσελίνης και πρόσθεσε πως «το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε αρκετά τηλεφωνήματα από οφειλέτες που είτε ακούν για τις εξελίξεις και ενδιαφέρθηκαν είτε βρέθηκαν ξαφνικά σε μια δύσκολη θέση και αδυνατούν να εξοφλήσουν το δάνειό τους».
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα του νόμου Κατσέλη ο κ. Κουτσελίνης ανέφερε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ακούμε διάφορα και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Πάντως εμείς θα θέλαμε μια λύση στην οποία οι τράπεζες να μην έχουν την προαίρεση να συμβάλλουν, αλλά να είναι υποχρεωτικό».
Μέχρι και πριν δύο με τρία χρόνια οι διαγραφές οφειλών κάθε έτος ήταν δεκάδες. Δηλαδή ένας οφειλέτης έβλεπε το δικαστήριο να λαμβάνει απόφαση για διαγραφή ενός σημαντικού ποσοστού του οφειλόμενου ποσού από το στεγαστικό δάνειο που δεν μπορούσε να εξοφλήσει προς την τράπεζα. Μάλιστα υπήρχαν περιπτώσεις, όπου διαγραφές οφειλών άγγιζαν και το 50-60%.

«Αυτό που διαπιστώνουμε τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, είναι πως έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις οφειλετών για τους οποίους τα δικαστήρια αποφασίζουν διαγραφές οφειλών. Μάλιστα βλέπουμε να έχουν μειωθεί και τα ποσοστά από τα οφειλόμενα ποσά που διαγράφονται. Και σε αυτό ίσως να παίζουν ρόλο και οι δανειστές. Έτσι κυρίως οι οφειλέτες πρέπει να ελπίζουν σε μια γενικότερη ρύθμιση του δανείου τους, με περισσότερες δόσεις αποπληρωμής και ένα πολύ καλό επιτόκιο» ανέφερε ο κ. Κουτσελίνης.
Ενδιαφέρονται είναι και τα πανελλαδικά στοιχεία (από Καθημερινή) που ισχύουν σύμφωνα με τα οποία οι προσφυγές συνολικά προς τον νόμο Κατσέλη ανέρχονται στις 200.000 από τις οποίες οι 135.639 είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις και οι 60.000 αυτές που έχουν εκδικαστεί μέχρι στιγμής. Από αυτές τις 60.000 το 60-65% έχουν ρυθμιστεί με καταβολές από την πλευρά του δανειολήπτη και το 30-35% έχουν απορριφθεί.
Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν δάνεια συνολικού ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 38 δισεκατομμύρια είναι τα μη εξυπηρετούμενα εκ των οποίων τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι καταναλωτικά και τα 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ στεγαστικά. Από τα 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τα στεγαστικά το 72,4% είναι «κόκκινα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το