Τοπικά

Στα σχολεία 27.000 μαθητές της Μαγνησίας – Ελλείψεις καθηγητών σε βασικές ειδικότητες

P1010541

Τουλάχιστον στα 150 ανέρχονται αυτή τη στιγμή τα κενά εκπαιδευτικών στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας. Σήμερα στα σχολεία τελέστηκε  ο Αγιασμός και το σχολικό κουδούνι χτύπησε, αλλά ελλείψεις παρατηρούνται σε καθηγητές και σε βασικές ειδικότητες, όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί.

Τα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ συνεδριάζουν διαρκώς, προκειμένου να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και να καλύψουν τα κενά. Το πρόβλημα, όμως είναι πως ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να καλυφθούν τα κενά, είναι πλέον μόνο με την πρόσληψη των αναπληρωτών.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους αναπληρωτές λήγει σήμερα και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, προκειμένου έστω και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να ξεκινήσουν οι προσλήψεις.

Άλλωστε η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθαρά διερευνητική για τα σχολεία, αφού την Παρασκευή 18 και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου θα είναι κλειστά λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Ουσιαστικά, όπως τονίζουν συνδικαλιστές και αρμόδιοι παράγοντες από το χώρο της εκπαίδευσης, τα κενά εκπαιδευτικών αυτή τη στιγμή ανέρχονται και στις δύο βαθμίδες γύρω στα 150.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα κενά ανέρχονται ακόμη και στα 80-100 εκ των οποίων γύρω στα 35 είναι τα κενά σε καθηγητές ειδικοτήτων που διδάσκουν στα Δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα αλλά και στα ολοήμερα. Επίσης άλλα 15 κενά υπολογίζονται σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, ενώ γύρω στα 40 ανέρχονται τα κενά εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, όπως Ειδικά σχολεία, Παράλληλη Στήριξη.

P1010546

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά καθηγητών σε βασικές ειδικότητες ανέρχονται μέχρι και τα 40 με το μεγαλύτερο αριθμό να εντοπίζεται στον κλάδο των φυσικών και βιολόγων. Εκτός, όμως από τους φιλολόγους, τους μαθηματικούς και τους φυσικούς, κενά εντοπίζονται και σε άλλες ειδικότητες, όπως γυμναστές, κυρίως στα νησιά.

Αν μάλιστα προστεθούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλα κενά, όπως στην ειδική αγωγή, αλλά στις μουσικές ειδικότητες, τότε ο αριθμός μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Το συμπέρασμα είναι πως σήμερα κτυπά το πρώτο σχολικό κουδούνι μετά από τρεις μήνες, αλλά δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν τάξεις χωρίς δασκάλους και καθηγητές.

Πανελλαδικά ο χάρτης των κενών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυτή τη στιγμή έχει ως εξής: 3.640 κενά δασκάλων, 1.161 κενά καθηγητών αγγλικής, 806 κενά θεατρολόγων, 561 κενά καθηγητών πληροφορικής, 84 κενά καθηγητών γαλλικής, 1.661 κενά νηπιαγωγών, 1.019 κενά εικαστικών, 793 κενά φυσικής αγωγής, 311 κενά γερμανικής γλώσσας, 3.000 κενά στην ειδική αγωγή.

Σημειώνεται πως πέρυσι διορίστηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 12.061 αναπληρωτές, ενώ φέτος είχαμε και 1.159 συνταξιοδοτήσεις. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι 5.444 αναπληρωτές και φέτος συνταξιοδοτήθηκαν 1.527 καθηγητές. Επομένως οι ελλείψεις και στις δύο βαθμίδες αγγίζουν τις 20.191.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το