Τοπικά

Στα περσινά επίπεδα το σαρακοστιανό τραπέζι – Με τιμές 2016 λαγάνα, χαλβάς, οστρακοειδή και ταραμάς για τα Κούλουμα

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές για το σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου. Οι τιμές σε λαγάνα, χαλβά, οστρακοειδή και ταραμά θα κυμανθούν σε επίπεδα του 2016, αν και υπήρξαν αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους, με τους επαγγελματίες του κλάδου, όπως τονίζουν, να τους απορροφούν. Σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές θα είναι μειωμένες σε σχέση με του 2016. Η κίνηση για την αγορά προϊόντων του σαρακοστιανού τραπεζιού θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα, αν και ήδη αρκετοί έχουν προνοήσει είτε να τα αγοράσουν είτε να τα παραγγείλουν.

Ο κ. Δημήτρης Γκίκας

Ο κ. Δημήτρης Γκίκας, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Μαγνησίας «Η Δήμητρα», ανέφερε ότι «θεωρώ πως οι τιμές στη λαγάνα θα κυμανθούν στα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Οι τιμές βεβαίως όλων των αρτοπαρασκευασμάτων-αρτοσκευασμάτων από το 1992 και μετά διαμορφώνονται από τους αρτοποιούς αναλόγως του κοστολογίου κάθε καταστήματος».
Όπως σημειώνει ο ίδιος, ο μέσος όρος περίπου πέρσι για τη λαγάνα των 750 γραμμαρίων ήταν στα 2,50 ευρώ.
Από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Ξηρακιάς, ιχθυοπώλης, τόνισε ότι ο κόσμος την Καθαρά Δευτέρα προτιμά να αγοράζει για το σαρακοστιανό τραπέζι μύδια, γυαλιστερές, γαρίδα ψιλή, χταπόδι, θράψαλα και καλαμάρια. «Αυτά είναι που έχουν την περισσότερη κίνηση για την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας» συμπληρώνει.
Όσον αφορά στις τιμές των προαναφερόμενων φρέσκων προϊόντων, που σύμφωνα με τον ίδιο παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, τόνισε ότι «σήμερα οι τιμές είναι οι εξής: Μύδια το κιλό 4,00 ευρώ, γυαλιστερές 13,80 ευρώ το κιλό, γαρίδα ψιλή το κιλό 7,50 ευρώ, το χταπόδι 14,80 ευρώ το κιλό, ενώ θράψαλα και καλαμάρια κυμαίνονται στα 8,00 ευρώ και 18,00 ευρώ το κιλό αντίστοιχα».
Σύμφωνα με γνώστες του κλάδου των ιχθυοπωλείων, ίσως «τσιμπήσουν» λίγο οι τιμές για την Καθαρά Δευτέρα.

Ο κ. Λευτέρης Ξηρακιάς

Ο κ. Χαράλαμπος Αραμπατζής, προϊστάμενος στον «Θαλάσσιο Κόσμο», τόνισε ότι οι τιμές σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένες 10%. «Υπήρξαν προσπάθειες, ώστε οι φετινές τιμές να είναι όσον το δυνατόν πιο χαμηλά σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο» επισήμανε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Οι προτιμήσεις των καταναλωτών ενόψει της Καθαράς Δευτέρας είναι κατεψυγμένα θράψαλα, καλαμάρια, γαρίδες και σουπιές».
Όπως προσθέτει ο ίδιος, οι τιμές για φέτος είναι στην κατεψυγμένη σουπιά 7,25 ευρώ το κιλό (ελληνική), το θράψαλο το κιλό στοιχίζει 5,50 ευρώ (ελληνικό), ενώ η ψιλή γαρίδα (Ατλαντικού) κυμαίνεται στα 14,00 ευρώ/κιλό και το καλαμάρι (Ατλαντικού) το κιλό πωλείται προς 6,60 ευρώ.
Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, ιδιοκτήτης χαλβαδοποιίας, με ιστορία από το 1919, επισήμανε ότι οι τιμές στον χαλβά φέτος είναι ίδιες με τις περσινές, ενώ σε κάποια προϊόντα παρατηρείται και μείωση.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, ο χαλβάς βανίλια πωλείται στα 6,50 ευρώ το κιλό, ο κακάο το κιλό 6,90 ευρώ, με αμύγδαλο στα 7,00-7,20 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν προς πώληση και κάποιοι χαλβάδες σπέσιαλ, όπως με σοκολάτα, που στοιχίζει 9,50-10,00 ευρώ το κιλό, με κράνμπερι το κιλό έχει 8,50 ευρώ και χαλβάς με λεμόνι-κανέλα που πωλείται στα 7,80 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

«Ο κόσμος προτιμά τις απλές και κλασικές γεύσεις, δηλαδή με βανίλια ή κακάο, ενώ υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν τον χαλβά με σοκολάτα» κατέληξε ο κ. Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος.
Ο κ. Γιώργος Καρακάνας, που διατηρεί επιχείρηση τυροπωλείου και αλλαντοπωλείου με τον αδερφό του Παναγιώτη, τόνισε πως ο κόσμος ενόψει της Καθαράς Δευτέρας προτιμά να αγοράζει χαλβά, ελιές, τουρσί, ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα και γενικά οτιδήποτε νηστίσιμο.
Οι τιμές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, παρά τις αυξήσεις σε φόρους, αλλά και λειτουργικά έξοδα. Η κόκκινη ταραμοσαλάτα κυμαίνεται στα 5,50 ευρώ το κιλό, ενώ η λευκή το κιλό στοιχίζει 10,00 ευρώ. Ο κόκκινος ταραμάς, η πρώτη ύλη για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας που θα συνοδεύει το σαρακοστιανό τραπέζι, είναι στα 7,80 ευρώ το κιλό, ενώ ο λευκός το κιλό στοιχίζει 23,00 ευρώ.

Ο κ. Γιώργος Καρακάνας

Καθαρά Δευτέρα
Με την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας, αλλά και μέρα αργίας για τους χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.
Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία. Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, θαλασσινά, λαχανικά, χαλβάς και φασολάδα χωρίς λάδι. Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες. Με την ονομασία κούλουμα χαρακτηρίζεται ο υπαίθριος πανηγυρισμός της «Καθαράς Δευτέρας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το