Τοπικά

Στα “κάγκελα” εκπαιδευτικοί και μαθητές στη Μαγνησία για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία

” Αντίθετοι στον διαχωρισμό των μαθητών σε “καλούς” και “κακούς” που θα φέρει, σύμφωνα με τους ίδιους, ο θεσμός των πρότυπων και των πειραματικών σχολείων στη Μαγνησία είναι οι εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους.

Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι μαθητές των σχολείων που αποφασίστηκε να λειτουργήσουν με το καθεστώς αυτό από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά. Υπευνθυμίζεται ότι από το έτος 2021-2022 ο συνολικός αριθμός των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων θα είναι πλέον 112 και στη Μαγνησία ορίστηκαν έξι.: 1ο Νηπιαγωγείο Πορταριάς “Αθανασάκειο- Πειραματικό, 1ο Δημοτικό Πορταριάς “Ν. Τσοποτός”-Πειραματικό, 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας-Πειραματικό- 1οΓΕΛ Νέας Ιωνίας Πειραματικό, 2ο Γυμνάσιο Βόλου πρότυπο και 2ο Λύκειο Βόλου πρότυπο.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Μαρία Γιαννουλή, μίλησε για τους φόβους της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με το νέο μέτρο. “Πεποίθησή μας είναι η ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Δεν θέλουμε σε συγκεκριμένα σχολεία να εφαρμόζονται συγκεκριμένα πράγματα. Ενδιαφερόμαστε για την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου όλων των μαθητών και όχι μερικών” είπε. Σημείωσε ότι η μετατροπή των σχολείων σε πειραματικά και πρότυπα θα επιφέρει και άλλες αλλαγές όπως την κατηγοριοποίηση των μαθητών. “Δεν θέλουμε διαφορετικές χρηματοδοτήσεις αλλά να υπάρξει μια γενναία χρηματοδότηση, μαζικοί διορισμοί, νέα προγράμματα και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα στο δημόσιο σχολείο. Θα πολεμήσουμε όσο μπορούμε και θα ζητήσουμε να πάρουν πίσω αυτή την απόφαση” δήλωσε. Ακόμη αναφέρθηκε στην ταξική ανακατανομή των μαθητών, καθώς τα καταργηθούν τα γεωγραφικά όρια για τα σχολεία. Παράλληλα αλλαγές θα υπάρχουν και στους εκπαιδευτικούς καθώς θίγεται το εργασιακό καθεστώς στο οποίο εργάζονται και απειλούνται οι οργανικές τους θέσεις που δεν τους χαρίστηκαν αλλά τις κέρδισαν υπηρετώντας σε ακριτικές περιοχές και ακριτικά νησιά. Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η επιλογή των μαθητών για τα πειραματικά σχολεία και οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και αναρωτιούνται πως είναι δυνατό να ελήφθησαν αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. “Είναι απαράδεκτο. Ειδικά όταν δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Εν μέσω πανδημίας οι εκπαιδευτικοί έδωσαν όλο τους το είναι χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή σε σχέση με την επιμόρφωση. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανοι για όλους τους συναδέλφους μου” ανέφερε η κ. Γιαννουλή. Ο Γιάννης Στεργιάδης, μαθητής του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, τόνισε ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την χωροταξική κατανομή και συμμαθητές του θα αναγκαστούν να “ξενιτευτούν” για να πάνε στο σχολείο τους. “Ήρθαμε για να διαμαρτυρηθούμε. Δεν θέλαμε να κάνουμε κατάληψη αλλά ήρθαμε σήμερα εδώ” είπε. Ο Γιώργος Νούσης, μαθητής του ίδιου σχολείου, υπογράμμισε ότι οι μαθητές δεν έχουν ενημέρωση σχετικά με το τι θα είναι στην πράξη ένα πειραματικό σχολείο. “Μας έδωσαν ένα όνομα και μία απόφαση. Μας λένε ότι το σχολείο θα γίνει πειραματικό και δεν μας έχουν πει κάτι άλλο” είπε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το