Τοπικά

Στα δικαστήρια για τη ζημιά στο ΙΧ – Ραγδαία αύξηση αυτοκινητικών διαφορών στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν στο Ειρηνοδικείο Βόλου οι υποθέσεις που αφορούν αποζημιώσεις για αυτοκίνητα και γενικά οι αυτοκινητικές διαφορές. Οι ζημιές που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν περιοριστεί πλέον σε ποσά χαμηλότερα των 20.000 ευρώ και οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των εμπλεκομένων, εκδικάζονται με την Ειδική Διαδικασία των περιουσιακών διαφορών.

Αυτό έχει ως συνέπεια, όλος αυτός ο όγκος των αυτοκινητικών διαφορών να επιβαρύνει το Ειρηνοδικείο…
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ειρηνοδικείου κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος και συγκεκριμένα μέχρι 4 Απριλίου, είχαν εκδοθεί 69 αποφάσεις για αποζημιώσεις ζημιών αυτοκινήτων, έναντι μόλις 39 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αύξηση 76% περίπου…
Διευκρινίζεται ότι στο Ειρηνοδικείο εκδικάζονται υποθέσεις αυτοκινητικών διαφορών μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, καθώς για μεγαλύτερα ποσά επιλαμβάνεται το Πρωτοδικείο.
Οι αποφάσεις εκδίδονται εντός προθεσμίας τεσσάρων – πέντε μηνών, ενώ οι αιτήσεις που κατατίθενται αυτό το διάστημα στο Ειρηνοδικείο, προσδιορίζονται να συζητηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου γίνονται κάθε Δευτέρα.

«Οι ζημιές κάτω των 20.000 ευρώ έχουν περιοριστεί και εκδικάζονται οι εν λόγω υποθέσεις στην Ειδική Διαδικασία των περιουσιακών διαφορών από το Ειρηνοδικείο, ενώ ακόμη και υποθέσεις με ποσά κάτω από 5.000 ευρώ, δεν εκδικάζονται με τη διαδικασία των μικροδιαφορών, αλλά με την Ειδική», σημειώνει ο δικηγόρος Βόλου Γεώργιος Σκαλίμης.
Συνολικά οι αποφάσεις για αυτοκινητικές διαφορές το 2017 στο Ειρηνοδικείο Βόλου ανήλθαν σε 98, έναντι 58 το 2016, οπότε οι δικηγόροι είχαν την πολύμηνη αποχή και 137 το 2015.
Αντίστοιχα στο Πρωτοδικείο Βόλου οι αποφάσεις για αυτοκινητικές διαφορές ήταν μειωμένες και έφθασαν τις 69 το 2017, έναντι 38 το 2016, λόγω και της δικηγορικής αποχής.
«Οι οδηγοί που εμπλέκονται σε ένα τροχαίο ατύχημα στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν συμβιβάζονται, ενώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να καταβάλουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για αποζημιώσεις, γι’ αυτό και καταλήγουν στα δικαστήρια», σημειώνει δικαστική πηγή.
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι ειδικές διαδικασίες διακρίνονται πλέον σε δύο κατηγορίες: Σε διαφορές από την οικογένεια, τον γάμο και την ελεύθερη συμβίωση και σε περιουσιακές διαφορές, ενώ αυτοτελή κατηγορία αποτελούν οι Διαταγές. Αν και η ενοποίηση αυτή εμφανίζεται ως καινοτομία, στην πραγματικότητα πρόκειται για αναδιάταξη των Κεφαλαίων των Ειδικών Διαδικασιών. Κατά τη διαδικασία των περιουσιακών διαφορών εκδικάζονται και οι δίκες περί την εκτέλεση. Η πλέον ουσιαστική διαφοροποίηση είναι ότι για όλες τις παρεπόμενες δίκες (ανταγωγή, προσεπίκληση, παρέμβαση με ή χωρίς προσεπίκληση, αντέφεση και πρόσθετοι λόγοι της) επιβάλλεται έγγραφη προδικασία μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια.

Στις Περιουσιακές Διαφορές υπάγονται οι μισθωτικές διαφορές, οι διαφορές από την οριζόντια ή την κάθετη ιδιοκτησία, οι εργατικές διαφορές, οι διαφορές επαγγελματιών και οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι διαφορές από αμοιβές, οι διαφορές για ζημιές από αυτοκίνητα, οι διαφορές από δημοσιεύματα ή ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και οι διαφορές από πιστωτικούς τίτλους, όπως εξειδικεύονται στον νόμο. Βασική μεταρρύθμιση είναι η ενοποίηση των προθεσμιών των ενδίκων μέσων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το