Τοπικά

Στα διευρυμένα ολοήμερα τμήματα οι 300 από τους 12.500 μαθητές

 

Σε 21 ανέρχονται τα ολοήμερα τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών που λειτουργούν μέχρι τις 5.30 το απόγευμα με το σύνολο των μαθητών να αγγίζει τους 300.
Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων και ήδη διαμορφώνεται σταδιακά η εικόνα με το ενδιαφέρον των σχολείων που επέκτειναν τη λειτουργία του ολοήμερου προγράμματός τους μέχρι τις 5.30. Η καινοτομία που αποτέλεσε ουσιαστικά και τη «σημαία» του υπουργείου Παιδείας για τη φετινή σχολική χρονιά, έρχεται να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες μάθησης για τους μαθητές, ενώ διευκολύνονται ιδιαίτερα και οι εργαζόμενοι γονείς.
Τα σχολεία διαθέτουν το διδακτικό προσωπικό για να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, επομένως είναι στην ευχέρεια των γονέων να θελήσουν να αφήνουν το παιδί τους μέχρι το απόγευμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας από τους 12.500 μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών περίπου οι 300 παραμένουν στο σχολείο μέχρι τις 5.30 το απόγευμα.
Από μια πρώτη άποψη ο αριθμός αυτός είναι μικρός, ειδικά αν σκεφθεί κανείς πως περίπου 3.000 μαθητές της Μαγνησίας φοιτούν στο ολοήμερο, αλλά αποχωρούν από το πρόγραμμα γύρω στις 4 το απόγευμα. Γι’ αυτό άλλωστε από τους 3,000 μαθητές οι 300 τελικά μένουν μέχρι το απόγευμα.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος, πρόκειται για έναν νέο θεσμό που σταδιακά μαθαίνουν οι γονείς. Μάλιστα, επειδή ανακοινώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, αρκετοί είχαν κάνει από την άνοιξη τον προγραμματισμό τους. «Πάντως η δυνατότητα για να ενταχθούν και άλλα σχολεία στο διευρυμένο ωράριο των σχολείων υφίσταται και έτσι πέρα από τα 21 τμήματα που ήδη λειτουργούν, έχουμε ενημέρωση ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ενταχθούν και άλλα. Το ενδιαφέρον των σχολικών μονάδων παραμένει αμείωτο».
Μάλιστα ο ίδιος συμπλήρωσε πως το διευρυμένο ολοήμερο μόνο θετικά έχει να προσφέρει, όπως για παράδειγμα είναι διπλάσιος ο χρόνος για την προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη μέρα. Τα παιδιά μένοντας στο ολοήμερο μαθαίνουν διάφορες ειδικότητες και επιστρέφουν σπίτι όντας έτοιμα για τις σχολικές τους υποχρεώσεις.
Τα Δημοτικά, όπου λειτουργούν τμήματα με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, είναι τα εξής: 2ο Δημοτικό Νέας Αγχιάλου, 5ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, 11ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, 1ο Αγριάς, 2ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, 2ο Δημοτικό Αρτέμιδος Κάτω Λεχωνίων, 3ο Δημοτικό Κλήματος Σκοπέλου, 1ο Δημοτικό Νέας Αγχιάλου, 2ο Δημοτικό Αλμυρού, 1ο Ζαγοράς.
Στα Νηπιαγωγεία είναι τα εξής: 2ο Βόλου, 32ο Βόλου, 14ο Βόλου, 8ο Νέας Ιωνίας, 12ο Νέας Ιωνίας, 12ο Βόλου, 1ο Κάρλας Στεφανοβικείου, 4ο Νέας Ιωνίας, 1ο Φερών Βελεστίνου, 3ο Νέας Ιωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν το 50% των ολοήμερων τμημάτων με διευρυμένο ωράριο, προέρχονται από τα σχολεία της περιφέρειας. «Στις περιοχές αυτές οι γονείς απασχολούνται συνήθως σε αγροτικές εργασίες και εξυπηρετούνται ιδιαίτερα, όταν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, όπου μυούνται και σε καινοτόμα προγράμματα» τόνισε ο κ. Πολύζος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το