Τοπικά

Στα χνάρια του Ελληνισμού σε Ιταλία και Δαλματικές Ακτές ταξίδεψε το 2ο Γυμνάσιο Βόλου

Για τρίτη χρονιά φέτος το 2ο Γυμνάσιο Βόλου δούλεψε με επιτυχία ένα πολιτιστικό πρόγραμμα στα χνάρια του Ελληνισμού. Το συγκεκριμένο θέμα φέτος ήταν: «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική – Κοινή Νεοελληνική Γλώσσα και τοπικές διάλεκτοι».

Όπως τονίστηκε σε ανακοίνωση του σχολείου «σε μια εποχή κατάρρευσης αξιών, ηθικού αδιεξόδου, έλλειψης ενδιαφέροντος, όπου το ευτελές παρουσιάζεται ως σημαντικό, η προβολή ως καταξίωση, η ανευθυνότητα και η μετριότητα ως κανόνας, οι μαθητές μας εντυπωσιάζουν με το ενδιαφέρον τους για μάθηση. Το μυστικό βρίσκεται στην τροφοδοσία, στο κίνητρο, στην έμπνευση, στην κινητοποίηση των ικανοτήτων, της φαντασίας, των ενδιαφερόντων, της πρωτοτυπίας τους.

Εφέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στο πρόγραμμά μας είχαμε την τύχη να συμμετέχουν εξαιρετικά παιδιά, με ενδιαφέρον για τις τοπικές διαλέκτους και τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους, για τον τρόπο που συνδέονται με την ιστορία και τις συνήθειες του συγκεκριμένου τόπου, για την προέλευση και τις επιρροές ορισμένων λέξεων.
Το πρόγραμμα, πέρα από το θεωρητικό μέρος, βασίστηκε στην προφορική ιστορία, η αξία της οποίας αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο. Οι μαθητές, με το μικρόφωνο και την κάμερα, ανίχνευσαν την εμπειρία απλών ανθρώπων και την κατέγραψαν, σε ηχητικό αρχείο ή σε βίντεο, ξεκλειδώνοντας μνήμες από τον συνομιλητή και ανασύροντας θύμησες και διηγήσεις πραγματικών βιωμάτων, στις οποίες γίνονται και οι ίδιοι συμμέτοχοι, που χαίρονται και συγκινούνται. Έτσι, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν απόψεις. Μαθαίνουν συγχρόνως και την ιστορία της χώρας μας μέσα από αυθεντική πηγή. Πρωτόγνωρη εμπειρία, που ενθουσιάζει και γοητεύει.

Επιστέγασμα του προγράμματος η εκπαιδευτική μας εκδρομή σε Βενετία, Τεργέστη, Δαλματικές Ακτές και η επαφή μας με τους εκεί Έλληνες και το ελληνικό στοιχείο, όπως διατηρήθηκε στο πέρασμα των χρόνων, σεβόμενο τα ήθη και έθιμα της πατρίδας.
Συγκινηθήκαμε ακούγοντας το Χριστός Ανέστη και την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Βενετία και μάλιστα την ημέρα εορτής του Αγίου. Εκπρόσωποι της οργανωμένης και συνεχώς ακμάζουσας κοινότητας της Τεργέστης, Έλληνες που με ζήλο και αυταπάρνηση διαδίδουν τον ελληνισμό στο εξωτερικό, μας υποδέχτηκαν, μας μίλησαν για τη δράση τους και μας ξενάγησαν στο Μουσείο που αποπνέει Ελλάδα.

Τι να πει κανείς για τις πανέμορφες πόλεις των Δαλματικών Ακτών των οποίων η ιστορία ανάγεται στην περίοδο του ελληνικού αποικισμού, που άφησε στην περιοχή ζωντανά τα απομεινάρια του ελληνικού πολιτισμού μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό πλαίσιο.

Η Λουμπλιάνα, μία ήρεμη και φιλόξενη πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ατμόσφαιρα που συνδυάζει αρμονικά τα χαρακτηριστικά της Κεντρικής Ευρώπης και της Μεσογείου, το μοναδικό περιβαλλοντικό πάρκο Πλίτβιτσε, το γραφικό και ατμοσφαιρικό Κότορ (Ασπάλαθος), το Σπλιτ, μία πανέμορφη μεσαιωνική πόλη γεμάτη ζωή, η μικρή πόλη του Τρογκίρ (Τραγούριον) που ιδρύθηκε από τους Έλληνες, το Ντουμπρόβνικ που από το 1979 έχει ανακηρυχτεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, η Μπούντβα (αρχαία Βουθόη), ήταν μέρη που συγκίνησαν τους μαθητές μας με την ιστορία τους, το διαχρονικό χρώμα τους, τους ενθουσίασαν και τους γέμισαν με εικόνες και εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν στο διάβα της ζωής τους.
Πιστεύοντας και υπηρετώντας τον θεσμό των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία τους, καθώς ενεργοποιούν και προάγουν τις δεξιότητες των μαθητών, την κοινωνικοποίησή τους και την ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε να οδηγηθούν στην απόκτηση γνώσης πέρα από τις συνηθισμένες μορφές μάθησης.
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Βουρδουμπάκη Ευτυχία, Καλαντζή Γαρυφαλλιά και Στουμποβίκου Κωνσταντινιά.
Το ιστολόγιο του προγράμματος: www.cine-sch.blogspot.com.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το