Τοπικά

Στ. Πατσιώκας: Από τις ΗΠΑ στην Σκόπελο μετά από σημαντική διαδρομή στον τομέα των συστημάτων επικοινωνίας

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα παραμονής στις ΗΠΑ και μια σημαντική διαδρομή, όπου έγινε κάτοχος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ στον τομέα των συστημάτων επικοινωνίας RF και των ασύρματων συσκευών, ο κ. Στέλιος Πατσιώκας, πρωτοπόρος της κινητής τηλεφωνίας και της τεχνολογίας των δορυφόρων, έχει επιλέξει, ανάμεσα σε πολλά άλλα ελληνικά νησιά, τη Σκόπελο ως τόπο μόνιμης διαμονής.

Στην τελευταία τάξη του Λυκείου στις Σέρρες είχε τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία. Tην ίδια περίοδο μία Οργάνωση στη Νέα Υόρκη, είχε διευθυντή τον ομογενή George Loukas, o οποίος ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia. Όταν βγήκε σε σύνταξη έπαιρνε υποτροφίες από πανεπιστήμια της βορειοανατολικής Αμερικής και έστελνε γράμματα στα Γυμνάσια της Ελλάδας με τα οποία ενημέρωνε ότι οι τρεις πρώτοι μαθητές μπορούν να πάνε στην Αμερική με υποτροφία διδάκτορος. Τότε ο γυμνασιάρχης στις Σέρρες κάλεσε τον κ. Πατσιώκα στο γραφείο του και του γνωστοποίησε τη δυνατότητα που είχε για σπουδές.
«Αν έμενα στην Ελλάδα θα σπούδαζα Ιατρική. Στις ΗΠΑ όμως τα αγγλικά μου δεν ήταν σε τόσο καλό επίπεδο για να σπουδάσω ιατρική» δηλώνει ο ίδιος.

Έτσι το 1971 ο κ. Πατσιώκας βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Κολλέγιο Wilkes στην Πενσυλβάνια από όπου και έλαβε το πτυχίο του το 1975. Έλαβε το μεταπτυχιακό του το 1977 και το διδακτορικό του το 1979 στον ίδιο κλάδο από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Ασχολήθηκε με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Στο κολλέγιο γνώρισε την πρώτη σύζυγό του με την οποία αποφάσισαν να μείνουν στην Αμερική, καθώς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν πολλές δουλειές που να σχετίζονται με το πτυχίο του. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του, εργάστηκε για 19 χρόνια στη Μotorola, που πρωτοπορούσε εκείνη την εποχή στον τομέα των κινητών τηλεφώνων. Συνέβαλε στους τομείς της διάδοσης ραδιοκυμάτων, αλλά και στην τεχνολογία του ασύρματου τηλεφώνου δεύτερης γενιάς. Αρχικά εργαζόταν στο κομμάτι της έρευνας και στη συνέχεια στον παραγωγικό τομέα. Όταν αποχώρησε από την εταιρεία κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου.

Το 1998, εντάχθηκε στο δυναμικό της start-up εταιρείας XM Satellite radio ως ανώτερος αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τις τεχνολογίες. Η εταιρεία ασχολούταν με την τεχνολογία δύο δορυφόρων στο διάστημα, οι οποίοι βρίσκονται σε γεωστατική τροχιά, για να εκπέμπουν απευθείας στα αυτοκίνητα ψηφιακά ραδιοφωνικά κανάλια. Το 2001 προήχθη σε εκτελεστικός αντιπρόεδρος.

«Δέχτηκα αυτή τη δουλειά σχεδόν αμέσως. Ήταν τόσο ενδιαφέρον το αντικείμενό της, ενώ το 80% των επιστημόνων έλεγαν ότι ακόμα και να πετύχει η μετάδοση, δεν θα μπορούσε να έχει εμπορική χρήση. Φεύγοντας κατάφερα να πάρω μαζί μου την ομάδα μου από την Motorola, που αποτελούνταν από τους καλύτερους μηχανικούς στον κόσμο» εξήγησε ο κ. Πατσιώκας.

Το εγχείρημα της start up είχε απόλυτη επιτυχία και ο κ. Πατσιώκας θεωρείται ότι με τις καινοτόμες ιδέες του βοήθησε στη δημιουργία του δορυφορικού ραδιοφώνου. Σήμερα η εταιρεία μετρά από 7 δισ. Δολάρια εισπράξεις και το δορυφορικό ραδιόφωνο εκπέμπει σε πάνω από 90 σταθμούς, παντού στις ΗΠΑ, σε αυτοκίνητα και σπίτια. Σήμερα η εταιρεία έχει μετανομαστεί σε Sirius XM Satellite radio.

Στην Αμερική έμεινε για 47 χρόνια, έως το 2019 και σε όλη την καριέρα του εργάστηκε σε αυτές τις δύο εταιρείες. Η συμβολή του είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Παράλληλα έχει διδάξει και σε τοπικά πανεπιστήμια.
Με τη δεύτερη σύζυγό του, που είναι πιλότος από τη Νότια Αφρική και παγκοσμίου φήμης ζωγράφος και γλύπτρια διαμένουν πλέον τον μισό χρόνο στη Σκόπελο.

Την απόφαση την πήραν, αφού επισκέφθηκαν και διέμειναν σε πολλά ελληνικά νησιά. Αγόρασαν ένα σπίτι στο νησί, το οποίο επισκέπτονταν για διακοπές, αλλά μετά τη συνταξιοδότησή του, εγκαταστάθηκαν πιο μόνιμα. Διαμένουν τρεις μήνες στις Σέρρες, έξι μήνες στη Σκόπελο και τους υπόλοιπους στην Αμερική για να επισκέπτονται τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Σήμερα ο κ. Στέλιος Πατσιώκας ετοιμάζει την αυτοβιογραφία του στην οποία ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια στις Σέρρες και στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το