Αθλητισμός

Στ. Φάτσης: Η Νίκη είναι κοινωνικό φαινόμενο

Την άποψη ότι η Νίκη δεν είναι ένας απλός σύλλογος, αλλά αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο επανέλαβε ο Στέργιος Φάτσης. Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής αναφέρθηκε στην πορεία των τμημάτων που καλλιεργεί, ενώ στηλίτευσε τις πρακτικές σωματείων σχετικά με τις μεταγραφές αθλητών.

Ο Στέργιος Φάτσης μίλησε στην εκπομπή «Clasico» του «Βόλος 9.86» για τα εξής θέματα:

Για τον Μαραθώνιο Κολύμβησης όπου μετέχει η Νίκη: «Είναι ένας αγώνας που γίνεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα στενά του Αρτεμισίου, όπου πριν από 2.500 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί μια ιστορική ναυμαχία μεταξύ Ελλήνων και Περσών. Όπως ο Φειδιππίδης έτρεξε την απόσταση από την Σπάρτη μέχρι την Αθήνα, έτσι αντίστοιχα ο Σκυλλίας και η Ύδνα, όπως λέει η μυθολογία, κολύμπησαν πάνω από τα ναυαγισμένα πλοία. Έχει διάφορες αποστάσεις για όλες τις ηλικίες. Η Νίκη συμμετέχει με 25 κολυμβητές και κολυμβήτριες που θα καλύψουν όλες τις κατηγορίες. Ο δήμαρχος Αιδηψού και Ιστιαίας κ. Κοτζιάς μάς επισκέφτηκε στον Βόλο, συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του τμήματος, κ. Χατζηεφραιμίδη και μας ήθελε συνεργάτες σ’ αυτή την προσπάθεια, διότι έχουμε δυνατό κολυμβητικό τμήμα. Είναι μια διοργάνωση με πολλές συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα».

Για το τμήμα κολύμβησης: «Έχουμε πολλούς αγώνες μέσα στο καλοκαίρι. Τώρα δραστηριοποιούμαστε έντονα και στην τεχνική κολύμβηση. Είναι από τα αθλήματα όπου το καλοκαίρι έχει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα. Για παράδειγμα το πόλο έχει αγώνες στην Ιτέα. Επομένως είμαστε σε εγρήγορση αυτό το διάστημα».

Για τους γονείς που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα τμήματα: «Θα πρέπει να απευθύνονται στους εφόρους. Υπάρχουν σταντ στο κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας όταν αρχίσει η περίοδος των εγγραφών. Εκεί υπάρχει οργανωμένη γραμματεία όπου ο κάθε γονιός μπορεί να εγγράψει το παιδί του στο πόλο, στην κολύμβηση, στην τεχνική κολύμβηση, στις πισίνες εκμάθησης, στο τμήμα ενηλίκων ακόμη και σε μητέρες μωρών. Επίσης στην ιστοσελίδα nikivolousc.gr υπάρχουν στοιχεία για την κολύμβηση».

Για το μπάσκετ: «Μετά από επτά χρόνιου όπου ασχολήθηκε ως επικεφαλής ο Μπάμπης Τουτουντζόγλου, σεβαστήκαμε την απόφασή του να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του και στην επιχείρησή του. Αποφασίσαμε να πάμε σ’ ένα άλλο διοικητικό σχήμα, το οποίο δεν διαφέρει από το περσινό. Είμαστε όλοι μαζί, με τον κ. Τουτουντζόγλου, τον κ. Μπάντελη, τον κ. Τσιντσίνη, τον κ. Μανώλη, ενώ μπήκαν νέα άτομα όπως ο κ. Γιαρένης στην Ακαδημία, ο κ. Χασάπης, ο κ. Κανούλης. Επίσης παρέμειναν οι προπονητές Βασίλης Γιωτόπουλος, Ανδρέας Τσιριγωτάκης στην Ακαδημία και ο Ανδρέας Μαύρος στην ανδρική ομάδα, ο οποίος θα παρακολουθεί το παιδικό και το εφηβικό.

Ο Χρήστος Καλλιπολίτης αναδείχθηκε πρόεδρος της Δ.Ε., έχει τη δική μου στήριξη μέχρι να βρει τα βήματά του διοικητικά, γιατί κάθε τμήμα έχει τις ιδιαιτερότητές του. Επίσης κάποιοι επιχειρηματίες της πόλης έχουν «αγκαλιάσει» την προσπάθεια και μας βοηθάνε. Φέτος ξεκαθαρίσαμε τους ρόλους στο τμήμα, το στήσιμο της ομάδας αγωνιστικά το έχουν αναλάβει οι Ανδρέας Μαύρος και Παναγιώτης Τσώλης, ο οποίος ήρθε κοντά μας και μέσα από τις γνώσεις του μας βοηθάει πολύ. Θεωρώ ότι τη νέα χρονιά η Νίκη θα παίξει μοντέρνο μπάσκετ. Έχουμε ρίξει τον μ.ο. ηλικίας πάρα πολύ, έχουμε πάρει παιδιά που θα μας βοηθήσουν, θα βάλουμε και το βολιώτικο στοιχεία και ελπίζουμε να φτιάξουμε μια ομάδα που θα παίξει ωραίο μπάσκετ».

Για τον στόχο της ανδρικής ομάδας μπάσκετ: «Φέτος είναι περίεργα τα πράγματα. Η προκήρυξη είναι αντίγραφο μεγάλου και ενδεχομένου ξένου πρωταθλήματος, η οποία μας έχει κάνει αρνητική αίσθηση. Πρέπει να μελετηθεί και να γίνει μια αίτηση από τα σωματεία προς την ΕΟΚ, γιατί κάποια πράγματα είναι ανέφικτα σε επίπεδο Β’ Εθνικής. Όσον αφορά τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, είναι μια πολύ δύσκολη κατηγορία. Οι ομάδες θα χτυπήσουν όλα τα παιχνίδια, γιατί παίζουν ρόλο στην ισοβαθμία, όπως και η διαφορά των πόντων».

Για το ότι τα παιδιά της υποδομής δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο όπως και η ανδρική ομάδα: «Αυτό πρέπει να συμβαίνει σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Πρέπει να υπάρχει μια ροή, να υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού, έτσι ώστε περνώντας από το παιδικό στο εφηβικό και από εκεί στο ανδρικό, να είσαι μέσα στη λογική του πώς παίζει η ομάδα. Έτσι ο βαθμός προσαρμογής θα είναι πιο γρήγορος. Γι’ αυτό ο Ανδρέας Μαύρος παρακολουθεί τα τμήματα υποδομής, ο Ανδρέας Τσιριγώτης βρίσκεται στην πρώτη ομάδα ως αναλυτής αγώνων, δηλαδή υπάρχει σύνδεση μεταξύ των τμημάτων. Αυτό φάνηκε πέρσι όταν παιδιά από την υποδομή, έπαιξαν στην ανδρική ομάδα και αυτό πρέπει να δουλεύεται στον ομαδικό αθλητισμό για να δώσεις το αγωνιστικό στίγμα σου».

Για τον σκοπό της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης: «Ο στόχος είναι να στηρίζεται η Νίκη στην Ακαδημία της, αν και -κακά τα ψέματα- δεν υπάρχει υλικό στην πόλη. Δεν βγαίνουν πια αθλητές όπως στο παρελθόν. Πλέον τα παιδιά ακόμη και με χαμηλές βαθμολογίες κάπου θα περάσουν και θα φύγουν. Παλιότερα έπρεπε να ήσουν πάρα πολύ καλός μαθητής για να περάσεις σε μια σχολή. Αυτό σημαίνει ότι μετά τα 18 χάνεις τους παίκτες. Βέβαια αυτό δουλεύει αμφίδρομα, γιατί κάποιοι φοιτητές αγωνίζονται στον Βόλο. Βέβαια και ο φοιτητής κάποια στιγμή θα φύγει».

Για τα διαρκείας στο μπάσκετ: «Τα εισιτήρια κυκλοφορούν ήδη. Κοστίζουν 30, 50 ευρώ, ενώ έχουμε και κατηγορία με 150 ευρώ, όπου σχεδιάζουμε κάποιες VIP θέσεις όταν επιτευχθεί η συμφωνία που προσπαθώ να κάνω. Στην ουσία όμως οι κάρτες κοστίζουν 30 και 50 ευρώ.

Για το βόλεϊ: «Στο βόλεϊ υπάρχει μια σταθερή κατάσταση εδώ και χρόνια. Έχει πάρει τις αποφάσεις του, δεν έχει βλέψεις για Α2 κατηγορία. Μάλιστα είχαμε κρούση από την ομοσπονδία για το αν θέλουμε να συμμετάσχουμε στην Α2, αλλά δεν μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Όμως μπορούμε να στηρίξουμε νέα κορίτσια και γίνεται πολύ καλή δουλειά στις κορασίδες. Η γυναικεία ομάδα παραμένει στη Β’ Εθνική και από εκεί δεν κάνουμε το βήμα παραπάνω, γιατί δεν μπορούμε να το καλύψουμε γενικά».

Για τον στίβο: «Στον στίβο πάμε πολύ δυνατά. Έχουμε πολλά παιδιά, μεγάλη αγωνιστική ομάδα, πολύ καλή δουλειά από τους προπονητές, συμμετοχή σε όλα τα πανελλήνια και διασυλλογικά πρωταθλήματα με μεγάλη παρουσία, άνοδο στη γενική κατάταξη, όπου βρισκόμαστε μέσα στους πρώτους 50 συλλόγους. Είναι ένα τμήμα πρότυπο στον σύλλογο, πράγμα που γνωρίζω κι εγώ γιατί πέρασα ως έφορος. Βρίσκεται σε ανοδική πορεία, είναι υγιές και έχει πολλούς αθλητές με πολύ καλές εμφανίσεις πανελλαδικά».

Για την ποδηλασία: «Και στην ποδηλασία γίνεται δουλειά, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Η ποδηλασία δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς βετεράνους και σε όσους αγαπούν το ποδήλατο να συμμετάσχουν στο τμήμα. Η ποδηλασία έχει ένα πολύ δυνατό κοινωνικό πρόσωπο προς τα έξω, θα συμμετάσχει στον αγώνα της Δράκειας, ενώ συμβάλλει σε καθαρισμούς και περιφορές εικόνων. Βλέπεις τα παιδιά να κυκλοφορούν στην πόλη με την εμφάνιση της Νίκης και αυτό από μόνο του αρκεί».

Για το τι σημαίνει Νίκη Βόλου: «Το έχω πει πολλές φορές ότι η Νίκη είναι κοινωνικό φαινόμενο και όχι απλά ένας σύλλογος. Λόγω της συμπλήρωσης των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου θα γίνουν πάρα πολλές εκδηλώσεις στον σύλλογο. Εκεί φαίνεται πόσο έχουν δραστηριοποιηθεί άνθρωποι που βρίσκονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη και η υπουργός Αθλητισμού δραστηριοποιήθηκε για να ανεβούν παραστάσεις με θέμα τη Νίκη Βόλου ή να γίνουν συναυλίες με θέματα τη Μικρά Ασία και τη Νίκη. Η Νίκη είναι κοινωνικό φαινόμενο 100 χρόνων, είναι τρόπος ζωής».

Για το θέμα της μεταγραφής αθλητών: «Είναι ένα έργο που το ζω κάθε καλοκαίρι, όπως και άλλοι σύλλογοι. Είναι το θέμα των μετακινήσεων, των μεταγραφών, των αποδεσμεύσεων, των υποσχετικών, των δανεικών κλπ σε όλα τα αθλήματα. Είναι πολύ άσχημο για ερασιτεχνικά σωματεία της που ενδιαφέρονται είτε να πάρουν έναν αθλητή είτε με ελευθέρας είτε με δανεισμό, κάποιοι προπονητές να μετακινούνται σε ομάδες και να «ψήνουν» μερικούς αθλητές, αλλά και γονείς να πάνε μαζί του, μετά οι γονείς να μαλώνουν με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματεία που έχει το δικαίωμα υπογραφής, να εκβιάζουν, να βρίζουν κλπ.

Αυτά πρέπει να γίνονται σε διοικητικό επίπεδο. Όλοι οι σύλλογοι έχουν προέδρους. Όταν ενδιαφέρεσαι για έναν αθλητή σε οποιαδήποτε άθλημα, καλό είναι να στέλνεις ένα μέιλ και να εκφράζεις το ενδιαφέρον σου. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μερικοί προπονητές που γνωρίζουν κάποια παιδιά να τα παίρνουν στις ομάδες τους για προπόνηση, τη στιγμή που το δελτίο βρίσκεται σε μένα. Εφόσον τραυματιστεί, ποιος θα είναι υπεύθυνος; Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Πίσω από την πορεία ενός αθλητή βρίσκονται άνθρωποι που κάνουν δουλειά, που βάζουν λεφτά και πληρώνουν έναν προπονητή για να του δημιουργήσουν υπεραξία, τον έχουν υπ’ ευθύνη του, πηγαίνει ταξίδια, πράγμα που δεν εκτιμάται από κανέναν. Αντιθέτως υπάρχει πίεση προς αυτούς που υπογράφουν για να τους παραχωρήσουν. Δεν σας κρύβω ότι παλιότερα για το δελτίο ενός ποδοσφαιριστή υπήρχαν μπράβοι έξω από το σπίτι μου. Δεν μπορεί να λέει ένας σύλλογος ότι συζητάω με παίκτη, ο οποίος έχει ανακοινωθεί από άλλη ομάδα. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Στέλνω μήνυμα προς όλους τους διοικούντες να είναι επαγγελματίες σ’ αυτό το κομμάτι…».

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΚΗΔΕΙΑ ΗΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΗΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ Ετών 80 κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 21…

21 Δεκεμβρίου 2023

Κινητοποίηση ΚΕΘΕΑ Βόλος: «Το νέο νομοσχέδιο σπάει τις δομές σε κομμάτια»

  Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες το απόγευμα έξω από την δομή «ΚΕΘΕΑ Πιλότος» στο κέντρο…

21 Δεκεμβρίου 2023

Βόλος: Σήμερα στον ανακριτή οι δύο νεαροί με το χασίς

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή δύο Βολιώτες, ηλικίας 21 και 23 ετών,…

21 Δεκεμβρίου 2023

Αλμυρός: «Οικογενειακή επιχείρηση» το λαθρεμπόριο καπνού για θείο κι ανιψιό

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε έναν 60χρονο για…

21 Δεκεμβρίου 2023

Γκάζι – Νέα αποκάλυψη για την αιματηρή επίθεση: Πρωταγωνιστής σε παρόμοιο περιστατικό ο 33χρονος συνοδηγός

Πρωταγωνιστής σε παλιότερο επεισόδιο με πυροβολισμούς σε μπαρ στα Βριλήσσια φαίνεται να ήταν πριν από…

20 Δεκεμβρίου 2023

Πτήση ψ: Αυστραλός ψαράς λέει ότι είχε βρει το φτερό, αλλά τον αγνόησαν

Λύση στο μεγαλύτερο ίσως αεροπορικό μυστήριο όλων των εποχών, την τύχη του αεροσκάφους της Malaysia…

20 Δεκεμβρίου 2023