Τοπικά

Κινητοποίηση ΚΕΘΕΑ Βόλος: «Το νέο νομοσχέδιο σπάει τις δομές σε κομμάτια»

 

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες το απόγευμα έξω από την δομή «ΚΕΘΕΑ Πιλότος» στο κέντρο του βόλου, σε ένα κάλεσμα ενημέρωσης, δράσης και διαμαρτυρίας κατά την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου, που συγχωνεύει όλους τους εγκεκριμένους δημόσιους οργανισμούς και προγράμματα για τις εξαρτήσεις κάτω από μία ενιαία διοίκηση.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Ξενοφών Σελπεσάκης, υπεύθυνος εκπαίδευσης και έρευνας στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος, το καινούργιο νομοσχέδιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, για το οποίο οι δομές απεξάρτησης ενημερώθηκαν μόλις έναν μήνα πριν, θα φέρει καταστροφικές επιπτώσεις στην λειτουργία των δομών, στην αποδοτικότητά τους και στις σχέσεις μεταξύ δομής – μελών, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος.
Ο κ. Σελπεσάκης αναφέρθηκε και πιο αναλυτικά στις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του νομοσχεδίου: «Πέραν το ζήτημα των διαπροσωπικών σχέσεων, το δεύτερο που κάνει επί της ουσίας είναι να «ιατρικοποιεί» το ζήτημα της θεραπείας. Η θεραπεία για εμάς είναι μία ψυχοκοινωνική διαδικασία, και το ίδιο μεταδίδουμε και στα μέλη. Σαν δομή, δεν τους θεωρούμε ασθενείς, ούτε θεωρούμε πως η εξάρτησή τους είναι χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος, όπως θα θεωρείται από εδώ και πέρα με το νέο νομοσχέδιο. Το άλλο που κάνει το νέο νομοσχέδιο, είναι να ανοίγει δρόμο στους ιδιώτες να μπουν στον χώρο της απεξάρτησης, είτε με την μορφή ΜΚΟ είτε με την εργασία με ιδιώτες γιατρούς και το κυριότερο, διαλύει τον εξωστρεφή κοινωνικό χαρακτήρα που έχουμε χτίσει τα τελευταία 40 χρόνια, μαζί με την κοινωνία, τους γονείς και τα μέλη της δομής. Δεν μιλάμε για τις θέσεις μας ή το αν θα χάσουμε τα χρήματά μας, μιλάμε για τις ανάγκες των ωφελούμενων. Όλα αυτά τα χρόνια δεν μας έχει ακούσει κανένας, από κανένα υπουργείο, και τώρα ξαφνικά έρχονται και μας συγχωνεύουν, χωρίς να συζητήσουν καθόλου μαζί μας. Γι’ αυτό διαδηλώνουμε».
Στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος, το οποίο δραστηριοποιείται στην Μαγνησία και σε όλη την Θεσσαλία, δέχεται πάνω από 600 εξυπηρετούμενους, μέλη και γονείς, σε όλα τα φάσματα των εξαρτητικών συμπεριφορών, από εθισμούς σε ναρκωτικά και αλκοόλ μέχρι εθισμό στο διαδίκτυο, ενώ εξυπηρετεί και πάνω από 3.500 ανθρώπους σε επίπεδο δευτερογενούς πρόληψης, με την δουλειά του μέσα στα σχολεία και όπου αλλού υπάρχουν έφηβοι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΪΣΜΕΝΟΣ

Share
Ετικέτες: ΚΕΘΕΑ

Πρόσφατα άρθρα

ΚΗΔΕΙΑ ΗΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΗΡΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ Ετών 80 κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 21…

21 Δεκεμβρίου 2023

Βόλος: Σήμερα στον ανακριτή οι δύο νεαροί με το χασίς

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή δύο Βολιώτες, ηλικίας 21 και 23 ετών,…

21 Δεκεμβρίου 2023

Αλμυρός: «Οικογενειακή επιχείρηση» το λαθρεμπόριο καπνού για θείο κι ανιψιό

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε έναν 60χρονο για…

21 Δεκεμβρίου 2023

Γκάζι – Νέα αποκάλυψη για την αιματηρή επίθεση: Πρωταγωνιστής σε παρόμοιο περιστατικό ο 33χρονος συνοδηγός

Πρωταγωνιστής σε παλιότερο επεισόδιο με πυροβολισμούς σε μπαρ στα Βριλήσσια φαίνεται να ήταν πριν από…

20 Δεκεμβρίου 2023

Πτήση ψ: Αυστραλός ψαράς λέει ότι είχε βρει το φτερό, αλλά τον αγνόησαν

Λύση στο μεγαλύτερο ίσως αεροπορικό μυστήριο όλων των εποχών, την τύχη του αεροσκάφους της Malaysia…

20 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Βόλου.…

20 Δεκεμβρίου 2023