Τοπικά

Σποτ αφύπνισης γυναικών για σημάδια κακοποιητικών συμπεριφορών

 

Νέες, δυνατές και δυναμικές είναι οι δύο φοιτήτριες που δημιούργησαν το σποτ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που προβλήθηκε ήδη στη Συνάντηση της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε αρχές Νοεμβρίου στον Βόλο, καθώς και στην πρόσφατη προβολή του Cine Doc στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Πρόκειται για την Υβόννη Φρεζή και τη Θεοδώρα Παγιαννίδου, φοιτήτριες και οι δύο του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδας για δημιουργία σχετικού μηνύματος στο πλαίσιο των Orange Days για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η Βολιώτισσα Υβόννη Φρεζή και η συμφοιτήτρια, συνεργάτιδα και φίλη της Θεοδώρα Παγιαννίδη με χαρά και με κοινή σκέψη και λόγο έδωσαν τη δική τους άποψη για το θέμα, τις σπουδές και τα όνειρά τους.

Τι σας ώθησε να διαλέξετε το συγκεκριμένο θέμα που αφορά στη βία που ασκείται στις γυναίκες;
Αρχικά η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός μαθήματος παραγωγής, όπου μας ζητήθηκε να κάνουμε μια διαφήμιση που θα περιείχε ένα κοινωνικό θέμα και ένα προϊόν δικής μας επιλογής. Εμείς σαν προϊόν επιλέξαμε την μπύρα και σαν κοινωνικό θέμα την έμφυλη βία, επηρεασμένες από το κίνημα me too που έφτασε στην Ελλάδα το 2020. Θεωρήσαμε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας και με τον δικό μας τρόπο να θίξουμε ένα θέμα που πλέον αρχίζει να αντιμετωπίζεται με τον δέοντα τρόπο. Στην τωρινή εκδοχή του βίντεο το κομμάτι του προϊόντος δεν υπάρχει. Το τροποποιήσαμε ώστε να είναι μια διαφήμιση για την έμφυλη βία.

Πώς επεξεργαστήκατε το θέμα, πώς σκεφτήκατε να αναδείξετε τις παραμέτρους που αφορούν στη διαβάθμιση της έκφρασης της βίας;
Πρόκειται σίγουρα για ένα λεπτό ζήτημα. Η σκέψη ξεκίνησε θέλοντας να δείξουμε κάποιες περιστάσεις στις οποίες μια γυναίκα μπορεί να βρεθεί σε σωματικό και ψυχολογικό κίνδυνο. Στο σποτάκι μας λοιπόν υπάρχουν τρεις ιστορίες, όπου στις δυο οι γυναίκες βρίσκονται απέναντι σε κακοποιητικές περιστάσεις, ενώ στην τρίτη βλέπουμε μια γυναίκα να παίζει κυνηγητό με τον τρυφερό σύντροφό της. Πολλές γυναίκες καταλήγουν σε κακοποιητικές καταστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν και να ξεφύγουν, «αιχμάλωτες» στο να ικανοποιούν τον κόσμο γύρω τους ή ακόμα χειρότερα τον σύντροφό τους. Αυτό προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε κι εμείς σε έναν βαθμό. Πέρα από το να προβάλουμε περιστάσεις που συναντάμε τέτοιες συμπεριφορές, απευθυνόμενες στο θύμα και τον θήτη, επιλέξαμε να απευθυνθούμε και στο κοινό. Βλέποντας και διαβάζοντας τα σημάδια σωστά και έγκαιρα μπορούμε να βοηθήσουμε και να σταθούμε δίπλα στο άτομο που αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση.

Θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και ο τρόπος που το παρουσιάζετε έχει το αποτέλεσμα που επιθυμείτε;
Σκοπός της συγκεκριμένης παραγωγής είναι να αφυπνίσει τις γυναίκες να διαβάζουν τα σημάδια μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς, ώστε να μην εμπλακούν ή να «φύγουν» γρήγορα από μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη. Μέσω του σλόγκαν «Δεν καταλήγει πάντα σε παιχνίδι, διάβασε πρώτα τα σημάδια», καθώς και οι ίδιες οι ιστορίες που δείχνουμε θεωρούμε ότι είναι αρκετές, ώστε να κάνουν έστω και μια γυναίκα να διαβάσει τα σημάδια.

Πώς θα αξιοποιηθεί και πού στοχεύετε να προβάλλετε τη δουλειά σας;
Στόχος είναι να διανεμηθεί και να ακουστεί το σποτάκι όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να ενημερώσουμε και να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Η τηλεόραση, τα media και οι εκδηλώσεις αποτελούν σίγουρα μέρος των πλάνων προώθησης. Έχει γίνει και συζήτηση για προβολή σε σχολεία. Όμως, το περιεχόμενο είναι ευαίσθητο και βαρύ σε εικόνες για τα μικρά παιδιά, οπότε ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το ποια εκπαιδευτική μονάδα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως εκπαιδευτικό υλικό.

Η παρουσίασή του σε πρόσφατη Συνάντηση Σοροπτιμιστικών Ομίλων της Ελλάδας στον Βόλο έτυχε θετικής αντιμετώπισης και πολλών επαινετικών σχολίων… Πώς νιώθετε με την αποδοχή και ποια τα επόμενα σχέδιά σας;
Σίγουρα νιώθουμε πολύ μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη που και το κοινό άρχισε να αγαπά τη διαφήμισή μας, όπως την αγαπάμε κι εμείς και σίγουρα νιώσαμε ότι είναι η αρχή της ανταμοιβής των κόπων όχι μόνο των δικών μας, αλλά και όλης της ομάδας. Από κει και πέρα η κάθε μία έχει για αρχή να εκπονήσει τη διπλωματική της εργασία. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποια άλλα πρότζεκτ στο πλαίσιο της σχολής. Από κει και πέρα στόχος και των δύο είναι να καταφέρουμε να φτιάξουμε δύο γεμάτες, για εμάς, καριέρες στον οπτικό ακουστικό κόσμο.

Ποιοι συμμετείχαν στη δημιουργία της διαφήμισης;
Στη διαφήμιση συμμετείχαν αρχικά ηθοποιοί από τη Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και από ΙΕΚ, καθώς και η Ελένη Θυμιοπούλου που είναι επαγγελματίας ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου και πάντα στηρίζει φοιτητικά οράματα. Το υπόλοιπο crew αποτελείται από συμφοιτητές μας από το τμήμα κινηματογράφου. Σε όλους τους παραπάνω οφείλουμε τεράστια ευγνωμοσύνη που έκαναν το όραμά μας και δικό τους και μας στήριξαν, όχι μόνο με τη δουλειά τους αλλά και με την επιμονή τους να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Τέλος, ευχαριστούμε τα μέλη της Σοροπτιμιστικης Ένωσης Ελλάδος που αρχικά μας έδωσαν το πρώτο πάτημα να παρουσιάσουμε το έργο μας στο συνέδριό τους και τώρα μας βοηθάνε να το φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανησυχίες των νέων για τον «εφιάλτη» της κλιματικής αλλαγής και των πλημμυρών

  Ένα θέμα επίκαιρο που απασχόλησε τους μαθητές/τριες του Ομίλου Δημοσιογραφίας είναι η κλιματική αλλαγή…

26 Νοεμβρίου 2023

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Αποστολάκο

  Ο Δημήτρης Αποστολάκος, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ Βόλου, που έφυγε τόσο άδικα κι απρόσμενα…

26 Νοεμβρίου 2023

Ημερίδα ευαισθητοποίησης για την αναπηρία και τη διαφορετικότητα στην Εκπαίδευση

  Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, καλεί διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων να…

26 Νοεμβρίου 2023

«Η φωνή της» με αφορμή την Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών

  Της Μαρίας Αλμπανίδου, νομικού MSc Ποινικού και Εγκληματολογικού Δικαίου, αρθρογράφου, ποιήτριας Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες,…

26 Νοεμβρίου 2023

Δεσμώτες των εθισμών μας

  Της Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Όλοι έχουμε βιώσει κάποια απώλεια στη ζωή…

26 Νοεμβρίου 2023

Ιδιοκτήτες ακινήτων στο έλεος μιας ταραχώδους 10ετίας με μείωση της αξίας τους

  «Η δεκαετία που πέρασε είχε στο μενού της πολλά και δύσπεπτα που έκαναν τους…

26 Νοεμβρίου 2023