Πολιτισμός

«Η φωνή της» με αφορμή την Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών

 

Της
Μαρίας Αλμπανίδου,
νομικού MSc Ποινικού και
Εγκληματολογικού Δικαίου,
αρθρογράφου,
ποιήτριας

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες, και αγαπημένοι και μια όμορφη Κυριακή σας εύχομαι από καρδιάς! Σήμερα, εδώ από τη στήλη μου, θα σας παρουσιάσω ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών που ήταν χθες 25/11/2023, το υπέροχο, υπέροχο «Η φωνή της», από τις εκδόσεις Καστανιώτη, πρώτη έκδοση του Μαΐου του 2023.
Πενήντα τρεις μοναδικές πραγματικά γυναίκες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας ενώνουν τις φωνές τους σε μία «Φωνή». Οι συγγραφείς του τόμου είναι μέλη του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «η φωνή της». Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας. Το βιβλίο επιμελούνται οι: Σίσσυ Δούτσιου, Μαρία Κουρουτσίδου, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Όλγα Μπακοπούλου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Κατερίνα Παπαντωνίου και Ελένη Πριοβόλου, οι οποίες αποτελούν μέλη του συντονιστικού οργάνου του προαναφερόμενου Δικτύου.
Πενήντα τρεις γυναίκες μιλούν για τους άντρες που τις σημάδεψαν, που τις οδήγησαν στη σκοτεινιά, κάποιοι απ’ αυτούς και στον θάνατο ή αυτές τους οδήγησαν στον θάνατο αμυνόμενες, μιλούν για τη βία που έχουν υποστεί, την τρομακτική βία. Γιατί, όπως λέει και η γυναίκα στο εξαιρετικό κείμενο της Αργυρώς Μαντόγλου «Ελισάβετ Μαρτινέγκου – Ένας δικός της δρόμος», «ελπίζω στην εποχή σας οι γυναίκες να έχουν αποδεχθεί τη δύναμή τους». Γιατί αληθινά πόση δύναμη χρειάζεται για να αποδεχθείς τη δύναμή σου; Τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου; Πού κρύβουμε όλες μέσα μας. Τη δύναμη να βγεις και να φωνάξεις, να τσιρίξεις, να ουρλιάξεις αν χρειαστεί, να το φτύσεις κατάμουτρα σε οποιοδήποτε πιθανό βιαστή ή κακοποιητή το όχι σου. Ίσως, γιατί εντέλει θέλει δύναμη και αντοχές και πολύ πολύ κουράγιο για να πεις όχι και να φύγεις και να εγκαταλείψεις αυτόν που σε κακοποιεί και σε μειώνει και σε κάνει να νιώθεις μικρή και τιποτένια. Ίσως, πρέπει, όπως λέει και η καταπληκτική Life-coach δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, να δώσεις την άδεια στον εαυτό σου να σηκωθεί να φύγει από ό,τι σε καθιστά ανήμπορη και σε βιάζει. Και είναι πολύ μεγάλη αλήθεια αυτό. Πρέπει να δώσουμε όλες οι γυναίκες την άδεια στον εαυτό μας να απομακρυνθούμε από ό,τι μας κακοποιεί και να στραφούμε προς το φως. Το λαμπερό φως που θα μας κάνει να λάμψουμε σε όλες μας τις πτυχές. Πρέπει να μετουσιώσουμε το δηλητήριο σε ελιξίριο. Αυτό προσπαθούν να μας κάνουν όλες αυτές οι γυναίκες συγγραφείς με τα συγκλονιστικά πραγματικά κείμενά τους. Να μας αφυπνίσουν να βρούμε τη δύναμη μέσα μας. Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να δούμε με άλλα μάτια τον εαυτό μας.
Τι δύναμη έχουν αυτά τα κείμενα να ξέρατε! Θα το μάθετε μόνο αν πάρετε το βιβλίο στα χέρια σας και το διαβάσετε με αγάπη. Μόνο τότε. Και πραγματικά θα ανοιχθεί ένας άλλος ορίζοντας μπροστά σας. Και με βλέπετε να μιλάω συνέχεια για δύναμη, αλλά πραγματικά χρειάζεται δύναμη μεγάλη για να φύγεις και να καταγγείλεις μία τέτοια κατάσταση, όπως δύναμη είχε η Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου, η οποία βγήκε και κατήγγειλε πρώτη τον βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας τον Ιανουάριο του 2021 και έτσι ξεκίνησε το ελληνικό #metoo που συγκλόνισε το πανελλήνιο με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.
Το βιβλίο αποτελεί κυριολεκτικά θεραπεία και εξιλέωση και λύτρωση όχι μόνο για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση, αλλά για όλες τις γυναίκες. Για όλες μας. Αναφέρεται μέσα από πενήντα τρία συγκλονιστικά κείμενα που πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα γιατί το καθένα από μόνο του είναι πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό για όλα όσα βίωναν, βιώνουν και πιθανά για κάποιο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να βιώνουν, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, οι γυναίκες στο επίπεδο των ερωτικών και συντροφικών σχέσεων, για την πραγματικότητα της έμφυλης βίας, για τα βιώματα της καταπίεσης, αλλά και για τον αγώνα για ενδυνάμωση, χειραφέτηση, αληθινή συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Όλα τους κρύβουν μέσα τους μία τρυφερότητα και μία ευαισθησία πρωτόφαντη. Σας καλώ, όχι μόνο οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες μήπως και κάποιοι, κάποιοι λέω, αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, να το πάρουν στα χέρια τους με αγάπη και να το διαβάσουν. Μόνο κερδισμένες, κερδισμένοι θα βγουν, μόνο κερδισμένες θα βγούμε όλες, όλοι. Άλλωστε τα έσοδα θα πάνε για καλό σκοπό οπότε θα συμβάλλετε σε κάτι καλό.
Και θα σας αφήσω με κάτι υπέροχο από το κείμενο της Ιφιγένειας Τέκου «Να είσαι θάλασσα!» που εμένα με συγκλόνισε:
«Στα πόσα ναυτικά μίλια άραγε σταματάς να αισθάνεσαι φυλακισμένος κι αρχίζεις να είσαι θάλασσα;».
Ώς την άλλη φορά έχετε την αγάπη μου και καλή σας ανάγνωση!

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δεσμώτες των εθισμών μας

  Της Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Όλοι έχουμε βιώσει κάποια απώλεια στη ζωή…

26 Νοεμβρίου 2023

Ιδιοκτήτες ακινήτων στο έλεος μιας ταραχώδους 10ετίας με μείωση της αξίας τους

  «Η δεκαετία που πέρασε είχε στο μενού της πολλά και δύσπεπτα που έκαναν τους…

26 Νοεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 26/11

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 Κολοσσός-Παναθηναϊκός -Ζ- (Α1…

26 Νοεμβρίου 2023

Γιάννης Πρίντζος, ένας ξεχωριστός άνθρωπος

  Της Έλενας Αντωνοπούλου Η είδηση συγκλόνισε, το γεγονός μαθεύτηκε, η απώλεια του Γιάννη Πρίντζου…

26 Νοεμβρίου 2023

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Βόλου το Δ.Σ. του Σ.Ι.Σ.Α.Μ

Την Παρασκευή στις 17/11/2023, το “παρών” έδωσε το Δ.Σ. του Σ.Ι.Σ.Α.Μ στην Επιτροπή Δημόσιας Διαβούλευσης…

26 Νοεμβρίου 2023

Τι λέει στη «Θ» ο εθελοντής της ΕΟΔ Μαγνησίας που έσωσε μητέρα από τσαντάκια

  Σωτήρια αποδείχθηκε την περασμένη Τετάρτη, η επέμβαση του εθελοντή της ΕΟΔ Μαγνησίας Νίκου Ζυγούρη,…

26 Νοεμβρίου 2023