Τοπικά

Ανησυχίες των νέων για τον «εφιάλτη» της κλιματικής αλλαγής και των πλημμυρών

 

Ένα θέμα επίκαιρο που απασχόλησε τους μαθητές/τριες του Ομίλου Δημοσιογραφίας είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της όχι μόνο στον πλανήτη, αλλά κυρίως στην πόλη του Βόλου. Πόσο ανησυχούν και πόσο προβληματίζονται για το μέλλον τους σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία επηρεάζοντας τις ζωές όλων μας; 12 μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Δημοσιογραφίας του Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου, με υπεύθυνη τη διευθύντρια του σχολείου κ. Σοφία Κανταράκη, εκφράζουν τις ανησυχίες τους.

Ελένη Καραγιάννη
Κανείς δεν θα μπορούσε να πει πως ο 21ος αιώνας έχει κυλήσει ομαλά μέχρι στιγμής. Πέρα από έναν θανατηφόρο ιό που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους στο πέρασμά του, υπήρχε και μια καταστροφική για τον πλανήτη, κλιματική αλλαγή, η οποία οδήγησε σε πολλά οικονομικά προβλήματα και θανάτους. Όταν χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες τους, τις καλλιέργειές τους και τους κόπους μιας ζωής από ένα φυσικό φαινόμενο, καμία οικονομική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το κράτος δεν πρόκειται να ξανακάνει το έδαφος γόνιμο ή να ξαναχτίσει ένα εργοστάσιο από το μηδέν. Οπότε όταν καταστρέφονται τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες εξοπλίζουν αμέτρητες πόλεις και χώρες, λογικό είναι να αυξηθούν οι τιμές των ίδιων προϊόντων από άλλους προμηθευτές. Για αυτό καταλήγουμε πάντα σε οικονομικές κρίσεις, επειδή οι άνθρωποι βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή και κυρίως επειδή έχουν ξεχάσει το συναίσθημα της συμπόνιας και της αλληλεγγύης. Η κλιματική αλλαγή θα συνεχιστεί όσο συνεχίζουμε και εμείς να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας, όμως η οικονομία είναι στα χέρια μας. Άραγε θα διαλέξουμε το συμφέρον μας και τα χρήματα ή τη συνέχεια του ανθρώπινου είδους;

Αναστασία Σκολαρίκη
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διεισδύει στην καθημερινότητά μας ο όρος «κλιματική αλλαγή». Με τον συγκεκριμένο όρο, εννοούμε πως το κλίμα διαφόρων περιοχών του πλανήτη μας σταδιακά μεταβάλλεται. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω της λανθασμένης μεταχείρισης της φύσης από τον άνθρωπο. Λόγου χάριν, η αποψίλωση των δασών και η καύση των ορυκτών καυσίμων, αποτελούν μερικά από τα κυριότερα αίτια της κλιματικής αλλαγής. Όμως, το συγκεκριμένο φαινόμενο κατά πόσο επηρεάζει τη χώρα μας; Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κρίσης στην οικονομία ήταν τραγικές, εφόσον πολλά στρέμματα γης καταστράφηκαν, επιχειρήσεις έκλεισαν, ο τουρισμός στην περιοχή μας δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, ενώ η παραγωγή προϊόντων ελαττώθηκε. Προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις περιοχές του Βόλου, να είναι σε ετοιμότητα όλα τα σωστικά μέσα, καθώς και οι κάτοικοι και τέλος να κατασκευαστούν πιο γερές γέφυρες στα ποτάμια και πιο ανθεκτικοί σωλήνες υδροδότησης. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι πρόληψης, οι οποίοι όμως είναι τόσοι πολλοί, που δεν χωρούν σε ένα μόνο άρθρο.
Συνοψίζοντας, η επίδραση αυτή της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Θεσσαλίας ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Ας ελπίσουμε πως δεν θα ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, σε καμία περιοχή της χώρας μας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου.

Σταύρος Τσίντζος
Η κλιματική κρίση αποτελεί ένα μείζων ζήτημα για τον πλανήτη μας, το οποίο απειλεί εμάς τους ανθρώπους ως είδος με εξαφάνιση. Μια λύση πρέπει να συμφωνηθεί σε όλη την ανθρωπότητα, διότι ήδη έχει προκληθεί σχεδόν ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον. Όλα αυτά πολύ πιθανόν να ακούγονται ως αποκαλυπτικά σενάρια ταινίας που θα διαδραματίζεται πολλές δεκαετίες αργότερα στο μέλλον. Όμως ακόμη και στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά τέτοια συμβάντα. Με το πιο πρόσφατο, αλλά και έντονο, να είναι οι πρωτοφανείς για τη χώρα μας πλημμύρες στη Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στη Μαγνησία. Οι Βολιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι τους δύο τελευταίους μήνες με αδιανόητες ποσότητες νερού με περίπου 20 ημέρες διαφορά. Πιστεύω πως όλοι επηρεάστηκαν από αυτή την απίστευτη καταστροφή, εκ των οποίων οι μαθητές του νομού καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους διά ζώσης, αριθμός πολιτών έχασε τη δουλειά του – τα χωράφια του – τις ιδιοκτησίες του, ακόμη και τα σπίτια του. Κατά την άποψή μου αυτό το γεγονός πρέπει να είναι μία ακόμη απόδειξη ότι είναι ευθύνη μας να προστατέψουμε το περιβάλλον το οποίο μας έχει χαριστεί.

Φέκκα Δήμητρα
Η κλιματική μεταβολή -η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας- τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει πλέον σε κλιματική κρίση, λόγω της συνεχόμενης αύξησης των επιπτώσεών της. Αποτελεί σοβαρή απειλή και οι συνέπειές της επηρεάζουν πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας. Πρόσφατα η πόλη μας, ο Βόλος, έζησε δραματικές στιγμές στο πέρασμα της κακοκαιρίας (Elias). Πλημμύρισαν σπίτια, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, καταστράφηκαν επιχειρήσεις. Εγκλωβίστηκαν πολίτες και δυστυχώς χάθηκαν και ανθρώπινες ζωές. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν τα χωριά του Πηλίου με ζημιές στο οδικό δίκτυο, αδυναμία μετακίνησης για πολλές ημέρες και οικονομικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού. Σκόνη και τόνοι λάσπης παντού στους δρόμους της πόλης έκαναν την ατμόσφαιρα ανυπόφορη. Η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δημιούργησε πολλά προβλήματα και οι καταστροφές στα αντλιοστάσια των πηγών που τροφοδοτούν την πόλη άργησαν πολύ να αποκατασταθούν, οδηγώντας σε έντονη δυσανασχέτηση των πολιτών. Μετά την πλημμύρα η πόλη δεν είναι ίδια… Ας ελπίσουμε το συμβάν αυτό να αποτελέσει κίνητρο για όλους (κυβέρνηση, πολίτες) να πάρουν άμεσα δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Γιώργος Γώγου
Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κλίμα αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναφερόμενος λοιπόν στα ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορώ να περιγράψω άκρως παραστατικά τις ημέρες της 4ης και της 28ης Σεπτεμβρίου. Τότε που έγινε «βιβλική καταστροφή» στην πόλη μου, τον Βόλο. Όταν ξεκίνησε η βροχή, κάνεις δεν πίστευε τι θα μπορούσε να επακολουθήσει. Τα φερτά υλικά, αλλά και οι τεράστιες ποσότητες νερού κατάφεραν να φράξουν τα φρεάτια και τα ποτάμια να υπερχειλίσουν, με αποτέλεσμα η πόλη στο κέντρο της, αλλά και τις παραποτάμιες και παραθαλάσσιες περιοχές, να μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Δρόμοι κατέρρευσαν. Οδικά δίκτυα αποκλείστηκαν. Σπίτια και καταστήματα γέμισαν με λάσπη και νερό. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν. Χάθηκαν άνθρωποι… Οι μέρες εκείνες της ζωής μας μετατράπηκαν σε εφιάλτη. Δεν υπήρχε ρεύμα και νερό. Δεν μπορούσαμε να πάμε στο σχολείο. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να περισώσουν τα υπάρχοντά τους. Μέσα σ’ αυτούς και οι δικοί μου άνθρωποι. Οι γονείς μου και εμείς μαζί. Δοξάζουμε όμως τον Θεό που είμαστε υγιείς και τελικά τα καταφέραμε. Κι ελπίζω και πιστεύω πως όλοι μας πια, πήραμε ένα τεράστιο μάθημα. Κι αν ο καθένας μας από τη δική του πλευρά κάνει τα αυτονόητα, ίσως καταφέρουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες αυτών των φαινομένων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Γιώργος Σκολαρίκης
Τον Σεπτέμβριο του 2023 βιώσαμε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, τις δύο καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν την περιοχή μας, τη Θεσσαλία. Αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο οδήγησε σε σοβαρές καταστροφές γεφυρών, σπιτιών, δρόμων και άλλων υποδομών, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την οικονομία. Η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση, δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα και χρειάστηκε να δαπανηθούν τεράστια ποσά για την επιδιόρθωσή τους. Εκτάσεις γης πλημμύρισαν και η αγροτική παραγωγή καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, ο τουρισμός δέχτηκε μεγάλο χτύπημα, αφού πολλές ξενοδοχειακές μονάδες καταστράφηκαν και πολλά μαγαζιά έκλεισαν. Αυτή η θεομηνία στη Θεσσαλία ήταν από τις πιο καταστροφικές, επειδή εκτός από τις υλικές ζημιές, υπήρξαν δυστυχώς και ανθρώπινες απώλειες. Κλείνοντας, κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, υπήρχε φυσικά το αίσθημα του φόβου, διότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Να ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί!

Μαρία Θάνου
Οι φυσικές καταστροφές που οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Προκαλούνται από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και έχουν επικίνδυνα αποτελέσματα. Όμως όλες αυτές οι καταστροφές δεν επηρεάζουν όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και εμάς. Συγκεκριμένα πριν από λίγο καιρό μεγάλες πλημμύρες κατέστρεψαν την πόλη μας και έβαλαν πολλές ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, ενώ κάποιες από αυτές χάθηκαν. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα του προβλήματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιες λύσεις. Αντίθετα, δεν πρέπει να το υποτιμούμε, γιατί μπορεί να μας στοιχίσει ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.

Εύα Κολοβού
Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την πόλη μας προξένησε ανεπανόρθωτες βλάβες στους κατοίκους. Εξαιτίας του τεράστιου όγκου λάσπης, μέχρι και σήμερα υπάρχει στη ατμόσφαιρα σκόνη, η οποία επιβαρύνει τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή. Επιπλέον, προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους που πριν δεν είχαν.

Θεανώ-Μαρία Βαούτη
Αυτό που μας ανησυχεί, όμως, είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, διότι έχουν αρχίσει να φαίνονται, από καιρό, μέσα από τις φυσικές καταστροφές που έχουμε υποστεί και, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια επιδεινώνονται άσχημα. Το πιο λυπηρό κομμάτι της ιστορίας αυτής αποτελούν οι ζημιές που δημιουργήθηκαν και οι ζωές που χάθηκαν. Ακόμα και τώρα, δύο μήνες μετά από την καταστροφή, υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν λάσπες και χώματα από τα σπίτια τους, ενώ άλλοι δεν έχουν καν μία στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Η σκόνη αποτελεί ένα, επίσης, πολύ σοβαρό πρόβλημα, ιδιαίτερα για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα και ηλικιωμένους. Ταυτόχρονα, στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας οι πλημμύρες έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα, καθώς τα νεκρά ζώα είναι αμέτρητα και η γεωργική παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ακόμα, πολλοί επαρχιακοί δρόμοι καταστράφηκαν και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρέθηκαν κάτω από τόνους νερού και πετρελαίου. Επιπλέον, στον τομέα της εκπαίδευσης η έναρξη της σχολικής χρονιάς μεταφέρθηκε, τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα, ενώ σε χωριά και κωμοπόλεις που υπέστησαν μεγαλύτερες καταστροφές ακόμα και όταν τα υπόλοιπα σχολεία είχαν ανοίξει σε αυτά ήταν αδύνατη η μετακίνηση των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών. Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, έχουμε χρέος, ως ευσυνείδητοι πολίτες να φροντίζουμε το περιβάλλον μας, για να μειώσουμε στο έπακρον αυτές τις επώδυνες καταστάσεις.

Δήμητρα Αθανασάκη
Κλιματική αλλαγή. Μια φράση την οποία ακούμε συνεχώς, αλλά ίσως οι περισσότεροι να μην έχουμε κατανοήσει την έννοιά της. Όμως βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να καταλάβουμε ακριβώς τη σημασία της, ζώντας μια από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τόπο μας. Φυσικά και δεν θα μπορούσα να μην μιλώ για τις τοπικές πλημμύρες. Αυτές οι πλημμύρες που στιγμάτισαν τη ζωή πολλών χιλιάδων ανθρώπων καταστρέφοντας τα σπίτια, τους εργασιακούς τους χώρους. Σε μερικούς αυτές οι καταστροφές τους κόστισαν και τη ζωή τους. Βέβαια εκείνοι που σώθηκαν είχαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σοβαρά όπως τις επιπτώσεις της κίνησης, της εκπαίδευσης και της οικονομίας. Έτσι μετά από αυτό το πάθημα, που ελπίζουμε να μας έγινε μάθημα, πρέπει να μάθουμε πως το περιβάλλον αν δεν το φροντίσεις δεν θα σε φροντίσει και αν δεν το σεβαστείς δεν θα σε σεβαστεί.

Κωνσταντίνα Κολοβού
Πρόσφατα εμείς και η περιοχή μας γίναμε μάρτυρες μιας θεομηνίας, αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής κρίσης που έχει επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο. Είναι όμως η μόνη κρίση που έχει πέσει πάνω μας αυτή την περίοδο; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι! Λόγω των φυσικών καταστροφών που προηγήθηκαν επλήγη σοβαρά και η οικονομία του τόπου μας επιδεινώνοντας έτσι την οικονομική κρίση που είχε ήδη ξεκινήσει. Τα έξοδα των πολιτών είναι περισσότερα από τα έσοδα τους και η καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά και οι υλικές ζημιές που έγιναν έκαναν μεγάλη ζημιά στον τουρισμό που μέχρι τώρα συνέφερε επίσης σημαντικά στην οικονομία του τόπου.

Βασιλική Ζαλώνη
Πλέον ζούμε στην εποχή όπου όλα μεταβάλλονται, αλλά και καταστρέφονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, μιλάω για το καταστροφικό φαινόμενο των πλημμυρών στη Θεσσαλία, καθώς εξαιτίας αυτού του γεγονότος χάθηκαν πόσες περιουσίες, μαγαζιά, σπίτια και ζωές, χωρίς να μπορεί κάποιος να σταματήσει όλη αυτή την κατάσταση. Αυτό που έζησαν πολλοί άνθρωποι είναι πολύ μικρό γι’ αυτό που έρχεται σε μερικά χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει ξεκινήσει να μεταβάλλεται εδώ και αρκετά χρόνια, όμως πολύ αργά και σταθερά άρχισε να ανεβαίνει και κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα φτάσει. Επιπλέον, εξαιτίας όλων αυτών των καταστροφών η οικονομία της χώρας έχει καταστραφεί αν όχι τελείως τότε σε πολύ μεγάλο βαθμό και αν δεν πάρει κάποιος πρωτοβουλία πολύ πιθανό να μείνουμε σε αυτήν την κατάσταση για πολλά χρόνια ακόμη.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Αποστολάκο

  Ο Δημήτρης Αποστολάκος, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ Βόλου, που έφυγε τόσο άδικα κι απρόσμενα…

26 Νοεμβρίου 2023

Ημερίδα ευαισθητοποίησης για την αναπηρία και τη διαφορετικότητα στην Εκπαίδευση

  Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, καλεί διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων να…

26 Νοεμβρίου 2023

«Η φωνή της» με αφορμή την Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών

  Της Μαρίας Αλμπανίδου, νομικού MSc Ποινικού και Εγκληματολογικού Δικαίου, αρθρογράφου, ποιήτριας Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες,…

26 Νοεμβρίου 2023

Δεσμώτες των εθισμών μας

  Της Χαράς Ζήκα, χημικού, MSc, δρ Φαρμακευτικής Όλοι έχουμε βιώσει κάποια απώλεια στη ζωή…

26 Νοεμβρίου 2023

Ιδιοκτήτες ακινήτων στο έλεος μιας ταραχώδους 10ετίας με μείωση της αξίας τους

  «Η δεκαετία που πέρασε είχε στο μενού της πολλά και δύσπεπτα που έκαναν τους…

26 Νοεμβρίου 2023

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Κυριακής 26/11

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: ΕΡΤ 3 17.15 Κολοσσός-Παναθηναϊκός -Ζ- (Α1…

26 Νοεμβρίου 2023