Τοπικά

«Σωτήριος» ο Ποιν. Κώδικας για τρεις που έκλεβαν σπίτια σε περιοχές του Αλμυρού – Αντί για το Εφετείο Κακουργημάτων θα δικαστούν στο Πλημμελειοδικείο

Τις ευεργετικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα θα απολαύσουν τρεις Ρομά, κάτοικοι Αλιβερίου, καθώς αναμένεται να πέσουν στα μαλακά, από τη στιγμή που η δίωξη εναντίον τους από κακούργημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα, με την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή να φτάνει τα πέντε χρόνια φυλάκισης, ενώ με τον παλιό Κώδικα βρίσκονταν αντιμέτωποι με διπλάσια τουλάχιστον ποινή.
Οι τρεις κατηγορούνται για κλοπή αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, αφού το 2016 είχαν «ρημάξει» την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού, μπαίνοντας σε πέντε σπίτια και αφαιρώντας χρήματα και κοσμήματα συνολικής αξίας 23.830 ευρώ.
Τελικά έπεσαν στα χέρια των Αρχών και οδηγήθηκαν στον ανακριτή Βόλου, για να απολογηθούν, ενώ διαπιστώθηκε πως στο παρελθόν είχαν απασχολήσει ξανά για κλοπές.
Ένας 33χρονος μέλος της σπείρας είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού και ο δεύτερος φερόμενος ως δράστης, ηλικίας 46 ετών, βρίσκεται στην Κασσαβέτεια. Ο τελευταίος είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Οι Ρομά τον περασμένο Δεκέμβριο κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, αλλά η υπόθεση αναβλήθηκε, λόγω ασθένειας του ενός από τους κατηγορουμένους.

Έτσι η νέα δικάσιμος που ορίστηκε, συνέπιπτε με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, που τις περιπτώσεις κλοπών τις υποβιβάζει σε πλημμελήματα, με τους Ρομά να δικάζονται τελικά μετά από εισαγγελική διάταξη που εκδόθηκε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Σημειώνεται ότι ένας από τους κρατούμενους έχει καταδικαστεί για άλλη υπόθεση, από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τρεις Ρομά στις 2 Νοεμβρίου του 2016, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, μπήκαν από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα σε σπίτι στον Πτελεό, αφαιρώντας από τον ιδιοκτήτη του 10 χρυσές λίρες, δύο χρυσούς σταυρούς με χρυσές αλυσίδες, δύο ρολόγια χειρός και πέντε χρυσά γυναικεία δαχτυλίδια, συνολικής αξίας 5.000 ευρώ.

Την ίδια ημέρα, λίγο μετά στην Αγία Τριάδα Σούρπης, μπήκαν από ανασφάλιστο παράθυρο σε σπίτι, αρπάζοντας 140 ευρώ μετρητά, μια πιστωτική κάρτα, τη στρατιωτική ταυτότητα του γιού του ιδιοκτήτη της οικίας, μία χρυσή λίρα και ένα κινητό τηλέφωνο, μάρκας «Samsung», συνολικής αξίας 1.000 ευρώ.
Τέσσερις ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου του 2016, οι τρεις χτύπησαν ξανά αυτή τη φορά στη Σούρπη, το χρονικό διάστημα από τις 9 έως τη 1 το μεσημέρι, χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία. Παραβίασαν ανασφάλιστο παράθυρο σπιτιού, αφαιρώντας ένα χρυσό δαχτυλίδι και δύο χρυσά βραχιόλια, απροσδιόριστης αξίας.
Στη συνέχεια και πάλι στη Σούρπη, μπήκαν σε οικία, κλέβοντας 200 ευρώ σε μετρητά, μια τραπεζική κάρτα και κοσμήματα, συνολικής αξίας 17.000 ευρώ.
Η δράση τους τερματίστηκε στο Αχίλλειο, όπου μπήκαν από ανοιχτό παράθυρο σε σπίτι, αφαιρώντας χρηματικό ποσό 490 ευρώ.

Γιώργος Στεργίου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το