Τοπικά

SOS για την Κάρλα-όλη η “εικόνα” καταστροφής του έργου

λίμνη κάρλα

Η Κάρλα καταστρέφεται και πεθαίνει. Μια οικολογική βόμβα μεγατόνων θα εκραγεί το καλοκαίρι στην Κάρλα, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ξηρακιάς.

Ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ξηρακιάς με επιστολή του στο ΤΕΕ ζητά άμεση κινητοποίησηώστε να κυριαρχήσει το θέμα στην τοπική ατζέντα και να γίνει άμεσα η διοικητική παραλαβή του τμήματος του έργου επισκευής αντλιοστασίων στη θέση «Πέτρα» ώστε να σφαγιαστεί, άμεσα, το θυρόφραγμα της σήραγγας προς τον Παγασητικό , με αντλήσεις των πλημμυρικών νερών μέσα στον ταμιευτήρα. Σε κάθε βροχόπτωση σήμερα, όπως έγινε και στο διάβα των τελευταίων τριών χρόνων, εκατομμύρια κυβικά νερού, δια της σήραγγας καταλήγουν στον Παγασητικό, για να αποφεύγεται ο πλημμύρισμα των καλλιεργειών γύρω από τη λίμνη.

Ο κ. Ξηρακιάς τονίζει ότι πρέπει επιτέλους να συγκροτηθεί η Συμβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθηση του έργου, σύμφωνα με το αρ 43 του Ν 3669/08 με εκπροσώπους φορέων και στελεχών που έχουν γνώση και εμπειρία από την κατασκευή και λειτουργία του έργου ώστε να παρακολουθούν διακριτικά και να εισηγούνται στον Περιφερειάρχη που είναι πλέον, μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, ο μοναδικός υπεύθυνος για την πόρευα του έργου.

«Ως πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/Μαγνησίας που αφιέρωσε, όπως και άλλοι πρόεδροι και στελέχη του Επιμελητηρίου μας, πολύ χρόνο για την οργάνωση συνεδρίων και συσκέψεων για την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας που καρκινοβατούσε από την αποξήρανση της το 1962, σας παρακαλώ να αναλάβετε άμεσα και πάλι πρωτοβουλίες για τη διάσωση των μέχρι σήμερα προσπαθειών και την ομαλή ολοκλήρωση του έργου», σημειώνει.

Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, μέσω της κατασκευής του ταμιευτήρα, ήταν και είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο της περιοχής. Το ΤΕΕ Μαγνησίας έχει, διαχρονικά, βοηθήσει τα μέγιστα στην τεκμηρίωση και την άσκηση πίεσης για την ένταξη και την έναρξη κατασκευής των έργων του μεγάλου αυτού έργου της περιοχής.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις, όμως, στην ολοκλήρωση των έργων σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στην ολοκλήρωση του έργου. Η κραυγή αγωνίας που εξέπεμψε πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος κ. Τζένη Καγκάλου και το ΔΣ του φορέα διαχείρισης του οικοσυστήματος της Κάρλας, πρέπει να προκαλέσει τον ξεσηκωμό των φορέων της Μαγνησίας και των κατοίκων της περιοχής για την καταστροφή που επίκειται αν δεν ληφθούν άμεσα (χθες !!) , δηλώνει ο κ. Ξηρακιάς.

Το έργο σε οριακό σημείο

Το έργο βρίσκεται σήμερα σε ένα οριακό σημείο αφού, η μέχρι πρόσφατα, διασπορά των αρμοδιοτήτων, στη διαχείριση του έργου, μεταξύ Αθήνας, ΕΥΔΕ Κάρλας και του Φορέα Διαχείρισης, σε συνδυασμό με τη σοβαρή βλάβη στα αντλιοστάσια της Κάρλας έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση εκρηκτική και εκτάκτου ανάγκης για το μέλλον της λίμνης και του έργου γενικότερα αφού για σχεδόν τρία χρόνια δεν έχουμε εισροές νέων ποσοτήτων νερού στον ταμιευτήρα.

Η εικόνα της σημερινής κατάστασης

Έχει μειωθεί δραματικά το επίπεδο πλημμυρισμού της λίμνης αφού οι πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ακτογραμμή του πλημμυρισμού της λίμνης έχει υποχωρήσει μέχρι και ένα χιλιόμετρο από τα περιμετρικά όρια της λίμνης. Η μείωση του όγκου του νερού στη λίμνη έχει προκαλέσει σήμερα την υποβάθμιση της στάθμης του νερού σε απαγορευτικά επίπεδα ήτοι σε ύψος νερού + 0,70 μ έναντι του οικολογικού ορίου των + 2,50μ που επιβάλλουν οι περιβαλλοντικοί όροι, πράγμα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υπάρχουσα πανίδα με επικείμενη την οικολογική καταστροφή κατά την επόμενο καλοκαίρι περίοδο.

Η ποιότητα το νερού της λίμνης διαρκώς υποβαθμίζεται από την δραματική μείωση του όγκου και την έλλειψη ανανέωσης του

Η μεταβατική περίοδος της μεταφοράς του συνόλου των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΕ Κάρλας και του φορέα της Κάρλας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργεί αυτή την περίοδο ένα κενό συντονισμού που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για μέλλον του ταμιευτήρα. Υπάρχουν ήδη προβλήματα συντονισμού της κατασκευής των υπόλοιπων έργων, της λειτουργίας και εκμετάλλευσης των έργων του ταμιευτήρα, της διαχείρισης του υδατικού συστήματος, απόρροια των οποίων ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα αντλιοστάσια της Κάρλας και δαπανηρές εργασίες αποκατάστασης που είναι τώρα σε εξέλιξη.

SOS: Ανάληψη πρωτοβουλιών τώρα

Είναι γι’ αυτό επιτακτική ανάγκη, σύμφωνα με τον κ. Ξηρακιά,  να ξεκινήσει αμέσως η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερά από την τρέχουσα χειμερινή και την ακολουθούμενη εαρινή περίοδο. Είναι επιτακτική η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών να μη χαθεί ούτε μία ημέρα να μη χαθεί ούτε ένα κυβικό μέτρο νερό που μπορεί να μεταφερθεί τώρα στον ταμιευτήρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου, η περίοδος τροφοδοσίας της λίμνης από το Πηνειό ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου. Ο προγραμματισμός της κατασκευής των έργων κατά μήκος της τάφρου (2Τ) τροφοδοσίας του ταμιευτήρα (κατασκευή διαδοχικών θυροφραγμάτων) δεν θα πρέπει να εμποδίσει την άμεση και απρόσκοπτη μεταφορά νερού από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα της χειμερινής και εαρινής υγρής περιόδου λαμβανομένου υπόψη ότι οι αγρότες απαιτούν και τον πλημμυρισμό των μικρών ταμιευτήρων άρδευσης αρκετών εκατ. κυβικών νερού. Είναι επιτακτική ανάγκη να παραμερισθούν όλα τα εμπόδια ώστε άμεσα να ξεκινήσει η μεταφορά νερού στη λίμνη. Είναι γνωστό ότι οι αγρότες της περιοχής Λάρισας θα ξεκινήσουν προς το τέλος Ιανουαρίου να δεσμεύουν τα νερά στους μικρούς ταμιευτήρες για αρδευτικούς σκοπούς πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να μην τους επιτραπεί να προστατευόσουν το εισόδημα τους για να σωθεί η Κάρλα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το