Κόσμος

SOS για επικίνδυνες επεμβάσεις απώλειας βάρους στην Τουρκία: Πέθαναν 7 Βρετανοί μετά το χειρουργείο – Τρομακτικές επιπλοκές για όσους επέζησαν

Επτά ασθενείς από τη Βρετανία, που ταξίδεψαν στην Τουρκία για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους πέθαναν μετά από επεμβάσεις εκεί, σύμφωνα με έρευνα του BBC σχετικά με την τάση αυτή.

Άλλοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους με σοβαρά προβλήματα υγείας μετά από γαστρικές επεμβάσεις, κατά τις οποίες αφαιρείται περισσότερο από το 70% του στομάχου. Οι επεμβάσεις, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας, πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως, επειδή μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνει μία μέσω του NHS, κάποιοι αναζητούν θεραπεία στο εξωτερικό. Η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει συμβάλει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος για ταξίδια στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους τα τελευταία χρόνια.

Η Katie (όχι το πραγματικό της όνομα) από το Μπέλφαστ σκέφτηκε για πρώτη φορά να ταξιδέψει στην Τουρκία αφού είδε μια διαφήμιση στο διαδίκτυο. Όπως πολλοί άλλοι, είχε παρακολουθήσει βίντεο «πριν και μετά» την απώλεια βάρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – το hashtag του TikTok #gastric sleeve είχε 292 εκατομμύρια προβολές στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Κέιτι πέταξε για την επέμβαση τον Οκτώβριο του 2021. Λίγο μετά την επέμβαση, λέει ότι είχε υπέφερε από αγωνιώδεις πόνους, αλλά η τουρκική κλινική της είπε ότι ήταν απλώς παγιδευμένα αέρια.

Αφού επέστρεψε στο σπίτι της και συνέχισε να υποφέρει από τον πόνο, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σήψη και πνευμονία λίγες μέρες αργότερα. Η Katie πέρασε σχεδόν ένα χρόνο μέσα και έξω από το νοσοκομείο, με το πρόβλημα να την ταλαιπωρεί. Οι γιατροί του NHS αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν ολόκληρο το στομάχι της.

Λέει ότι η διαδικασία την έχει αφήσει συνεχώς κουρασμένη και δεν μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά της ως βοηθός ηλικιωμένων. «Είναι το χειρότερο λάθος που έχω κάνει ποτέ», λέει. «Κατέστρεψε τη ζωή μου».

Η Katie λέει ότι η θεραπεία και η φροντίδα της δεν είχαν «καμία σχέση» με το διαφημιστικό υλικό που είδε στο διαδίκτυο. Οι Βρετανοί γιατροί λένε ότι αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών που ταξίδεψαν στην Τουρκία και επέστρεψαν με σοβαρές επιπλοκές.

Περίπου μία φορά την εβδομάδα, ένας «πολύ άρρωστος» ασθενής φτάνει στο αεροδρόμιο του Νιούκαστλ από την Τουρκία και μεταφέρεται κατευθείαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Δρ Sean Woodcock, σύμβουλο στο Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust.

Ο Δρ Ahmed Ahmed, κορυφαίος χειρουργός και μέλος του συμβουλίου της Βρετανικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού, λέει ότι έχει αντιμετωπίσει ασθενείς που επιστρέφουν από την Τουρκία και οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μια εντελώς διαφορετική επέμβαση από αυτή για την οποία κατάλαβαν ότι είχαν πληρώσει.

Δεν υπάρχουν αρχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία για αυτού του είδους τη θεραπεία.Αλλά το BBC έμαθε ότι επτά Βρετανοί έχουν πεθάνει μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους εκεί από το 2019.

Ένας από αυτούς ήταν ο 25χρονος Joe Thornley. Οι γονείς του έμαθαν για το θάνατό του για πρώτη φορά όταν η αστυνομία επισκέφθηκε το σπίτι τους.

Οι αστυνομικοί τους έδωσαν έναν αριθμό τηλεφώνου της τουρκικής κλινικής – τον οποίο κάλεσε ο Mick, ο πατέρας του Joe. «Ο γιατρός απλά γύρισε και είπε: “Ω, είχε χαμηλή αρτηριακή πίεση, έπαθε καρδιακή προσβολή”».

Αφού η σορός του Joe επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η νεκροψία αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα είχε πεθάνει από εσωτερική αιμορραγία στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης. «Προσπαθήσαμε να ξαναπάρουμε τον γιατρό και αυτός απλά δεν απαντούσε στο τηλέφωνο, αρνιόταν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα πάντα», λέει ο Mick.

Οι φίλοι του Joe λένε ότι τους είπε ότι αισθανόταν δυστυχισμένος αφού είχε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να χάσει βάρος. Η μητέρα του λέει ότι ο θάνατός του ήταν «ένας εφιάλτης».

Η θεραπεία μπορεί να κλειστεί σε ορισμένες κλινικές μέσα σε λίγα λεπτά με μήνυμα μέσω WhatsApp. Το κόστος μπορεί να είναι μόλις περίπου 2.000 λίρες (2455 δολάρια) – ένα κλάσμα των 10.000 λιρών (12.274 δολάρια) που χρεώνουν ορισμένοι ιδιωτικοί πάροχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το BBC πληροφορήθηκε επίσης ότι γίνονται δεκτοί για χειρουργική επέμβαση κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν ιατρική ανάγκη.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το