Τοπικά

SOS εκπέμπει ο χείμαρρος Κραυσίνδωνας “Θ”

Όχθες στην Αγία Παρασκευή
Όχθες στην Αγία Παρασκευή

Ο φωτογραφικός φακός της «Θ» αποτύπωσε την τριτοκοσμική εικόνα στο χείμαρρο Κραυσίνδωνα, εικόνα που παραπέμπει σε… ζούγκλα του Αμαζονίου. Η ανάγκη αποκατάστασης και καθαρισμού του κρίνεται επιτακτική και είναι ευκαιρία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου οι αρμόδιες αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Ο Κραυσίνδωνας είναι ένας χείμαρρος που αποτελεί την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης του Βόλου.

Ο Κραυσίδων ή Κραυσίνδων είναι ο χείμαρρος, που χωρίζει τους δύο τέως Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας, ο οποίος κατέρχεται από τη Μακρινίτσα (Μέγα Ρέμα) και την Πορταριά (πηγές Μάννα). Το όνομά του αναφέρεται στον Δικαίαρχο, συγγραφέα του 4ου π.Χ. αιώνα, «που αρδεύει τους υπό το Πήλιον αγρούς» (στοιχεία από το βιβλίο του κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά «Δρομο-λόγιο του Δήμου Βόλου, Ιστορία των δρόμων και των πλατειών»).  Σήμερα χρησιμεύει στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόλου και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, που έχουν συμβεί κατά το παρελθόν.

Δυστυχώς όμως σήμερα η κατάστασή του είναι δραματική και η εγκατάλειψή του είναι εμφανής. Καιρό έχει να εμφανιστεί κάποια εργολαβία αποκατάστασης ζημιών, που έχουν προκληθεί από το πέρασμα του χρόνου.

Γέφυρα Αγίας Παρασκευής
Γέφυρα Αγίας Παρασκευής

Σχεδόν σε όλη την έκτασή του, κυρίως όσον αφορά για τις ανάγκες του ρεπορτάζ από το ύψος της γέφυρας της Αγίας Παρασκευής έως την εκβολή του στον Παγασητικό Κόλπο, τα χορτάρια έχουν ξεπεράσει σε ύψος το ένα μέτρο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα αγριόχορτα μπορούν να καλύψουν έναν άντρα ψηλού αναστήματος.

Εικόνες και καταστάσεις όπου κάνουν «πάρτι» τρωκτικά και φίδια, σε ένα χείμαρρο που βρίσκεται δίπλα από αυλές σπιτιών και εισόδους πολυκατοικιών.

?
Όχθες Αγία Παρασκευή

Σε πάρα πολλά σημεία του χειμάρρου κάνουν την εμφάνισή τους κάθε λογής απορρίμματα, από κουτάκια αναψυκτικών έως και νάιλον σακούλες. Προκαλεί εντύπωση ότι ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε χαλασμένα παιδικά παιχνίδια, σακούλες για μεταφορά μπάζων, πλαστικό δοχείο αποθήκευσης ελαιολάδου, διάφορα πλαστικά αντικείμενα, πεταμένα κλαδιά από δέντρα, κάλυμμα από παιδικό καρεκλάκι αυτοκινήτου, ξύλινη σκάλα, στρώμα θαλάσσης, κασάκι από φελιζόλ, πλαστικό προστατευτικό καπάκι μηχανής αυτοκινήτου, καλάθι καουτσούκ μεταφοράς ξύλων τζακιού κ.ά.

Σκουπίδια, που με την πρώτη έντονη βροχόπτωση θα μεταφερθούν και θα καταλήξουν στον Παγασητικό Κόλπο ρυπαίνοντάς τον.

Σε αρκετά σημεία δίπλα σε κατοικημένες περιοχές υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, κατάσταση άκρως επικίνδυνη λόγω των κουνουπιών και των όσων έχουν ακουστεί για αυτά. Πολλές εστίες μόλυνσης, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, σε ένα χείμαρρο που διέρχεται και από κεντρικά σημεία της πόλης.

Γέφυρα Αγίου Γερασίμου
Γέφυρα Αγίου Γερασίμου

Ο φωτογραφικός φακός της «Θ» κατέγραψε ότι σε πολλά σημεία του χειμάρρου και κυρίως πάνω από τη σιδερένια γέφυρα του Αγίου Γερασίμου, δεν υπάρχουν τα προστατευτικά κάγκελα στο πεζοδρόμιο. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι στο ύψος του 6ου Γυμνασίου Βόλου, στη συμβολή των οδών Καισαριανής και Χαϊδαρίου, όπου λείπουν τα κάγκελα σε ένα σημείο, από όπου περνάνε καθημερινά παιδιά. Επίσης  στο πάρκο της Αγίας Παρασκευής, όπου παίζουν καθημερινά μικρά παιδιά, σε ένα σημείο του δεν υπάρχουν καθόλου κάγκελα, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι είναι πετρόκτιστο.

Σε άλλο σημείο, στη γέφυρα της Αγίας Παρασκευής (γέφυρα «Δημήτρης Παντελής»), έχουν φανεί οι σιδηρόβεργες, αφού το τσιμέντο έχει αλλοιωθεί από το πέρασμα του χρόνου.

Γέφυρα Παρασκευοπούλου
Γέφυρα Παρασκευοπούλου

Όπως επισημάνθηκε από περίοικους ένθεν και ένθεν του χειμάρρου Κραυσίνδωνα, πολλά πεζοδρόμια είναι απροσπέλαστα από τα χόρτα, λείπουν προστατευτικά κάγκελα, που έχουν αφαιρεθεί για διάφορους λόγους και δεν έχουν επανατοποθετηθεί, στα πεζοδρόμια επίσης υπάρχουν απορρίμματα, πολλές από τις ξύλινες γέφυρες που συνδέουν τις οδούς Ζάχου και Καραμπατζάκη θέλουν επισκευή, αφού «τρίζουν» ολόκληρες λόγω και της διέλευσης από αυτές δικύκλων κ.ά.

Γέφυρα Αναπαύσεως
Γέφυρα Αναπαύσεως

Αναφέρθηκε ακόμη ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση στη νέα σιδερένια γέφυρα, στο ύψος της οδού Αναλήψεως, όπου δίκυκλα διασχίζουν τη γέφυρα, για να μετακινηθούν από την οδό Ζάχου στην Καραμπατζάκη και τούμπαλιν, κατάσταση άκρως επικίνδυνη, αφού στο παρελθόν έχουμε θρηνήσει θύμα στο εν λόγω σημείο.

Μια ακόμη επισήμανση έγινε και για τις λεύκες στους παρόχθιους δρόμους, οι οποίες πρέπει να φροντίζονται και να κόβονται τα κλαδιά την κατάλληλη εποχή, αφού ένα πυκνό λευκό στρώμα χνουδιού έχει κάνει την εμφάνισή του στα πεζοδρόμια, στις αυλές σπιτιών και στις εισόδους πολυκατοικιών, δημιουργώντας μια αποπνικτική κατάσταση, σε ανθρώπους με αναπνευστικά και αλλεργικά προβλήματα.

Εκβολές Κραυσίδωνα
Εκβολές Κραυσίνδωνα

Πολλά πεζοδρόμια, τέλος, είναι απροσπέλαστα λόγω της ανύψωσής τους από τις ρίζες των δέντρων.

Επιτακτικά πρέπει να αποκατασταθούν ζημιές, να καλυφθούν σημαντικές ελλείψεις και κυρίως να καθαριστεί από χόρτα ο χείμαρρος, από απορρίμματα και φερτές ύλες, αν μη τι άλλο, όσο είναι νωρίς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το