Κόσμος

Σοκ στην Αυστρία από το exit poll: Δεύτερη η ακροδεξιά με 26,8%

Σοκ στην Αυστρία και την Ευρώπη προκαλούν τα πρώτα exit poll από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, που δείχνουν μεν στην πρώτη θέση το Λαϊκό κόμμα του Σεμπαστιαν Κουρτς, εμφανίζουν δε στη δεύτερη θέση και με ιδιαίτερα ενισχυμένα ποσοστά το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των exit poll, τότε δεν αποκλείεται να δούμε την επόμενη περίοδο έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς, και τον επικεφαλής της Χανς-Κρίστιαν Στράχε στη θέση του αντικαγκελάριου.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με το πρώτο exit poll.

Λαϊκό Κόμμα 30,2 %

Κόμμα της Ελευθερίας 26,8 %

Σοσιαλδημοκράτες 26,3 %

H Nέα Αυστρία 5,3%

Πράσινοι 4,9 %

Η πρώτη πρόβλεψη για τις έδρες:

Ειδικότερα, εάν επιβεβαιωθούν τελικώς τα exit poll, ο κ. Κουρτς θα έχει το δικαίωμα να δοκιμάσει πρώτος να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει καγκελάριος. Aν τα καταφέρει θα γίνει ο νεότερος ηγέτης της ΕΕ όντας μόλις 31 ετών. Το κόμμα της Ελευθερίας θα μπορούσε να συμμετάσχει ως κυβερνητικός εταίρος ή ακόμη και να δοκιμάσει να σχηματίσει το ίδιο κυβέρνηση εάν ο Κουρτς αποτύχει στις δικές του διαπραγματεύσεις. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να δοκιμάσει να συμφωνήσει σε μια συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες κάτι που προς το παρόν εμφανίζεται δύσκολο.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Με βάση πάντως τα παραπάνω, απόλυτη πλειοψηφία σχηματίζεται μόνο σε δύο ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού. Πρώτον, ένας συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες. Δεύτερον ένας συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με τους ακροδεξιούς του FPO.

Σύμφωνα με το Europe Elects, η ακροδεξιά του FPO -εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit polls- πετυχαίνει το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία της.

Αυτή η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε ως «η πιο βρώμικη» που βίωσε η χώρα ποτέ, με τις κατηγορίες SPÖ και ÖVP να μοιράζονται τις καταγγελίες περί κατασκοπείας, σύμφωνα με το politico.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο θεωρείται και ο πιθανότερος εταίρος στην νέα κυβέρνηση συνασπισμού που αναμένεται να πάρει εντολή να σχηματίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς. καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ενώ μόλις τρίτο έρχεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν.

ύμφωνα με αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις (με μία απόκλιση έως 2%) το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει το ποσοστό του κατά 6,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 30,2 %, το Κόμμα των Ελευθέρων αποσπά ένα 26,8 % (ποσοστό αυξημένο κατά επίσης 6,3 μονάδες), ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν που ήταν πρώτο κόμμα σε όλες τις βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών περιορίζονται σε ποσοστό 26,3 % (μείον 0,6 %).

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), κατακτώντας ποσοστό 5,3 % (συν 0,3%), ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό μόλις 4,9 %, μειωμένο κατά 7,5 μονάδες σε σχέση με το 2013 , ενώ την είσοδο του στην νέα Βουλή με ποσοστό 4,3 %, εξασφαλίζει η “Λίστα Πιλτς” του ανεξάρτητου Πέτερ Πιλτς, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής του κόμματος των Πράσινων και επί 31 χρόνια βουλευτής τους και είχε ανεξαρτητοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊικό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4 % και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

Στις ιδιαίτερα κρίσιμες σημερινές εκλογές τόσο για τη χώρα αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη, καθώς από αυτές προφανώς θα προκύψει μία ακροδεξιά συμμετοχή στη μελλοντική της κυβέρνηση, όπως συνέβαινε στο διάστημα 2000-2006, 6.401.304 Αυστριακοί ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες, έπειτα από έναν αρκετά “σκληρό” προεκλογικό αγώνα, για να εκλέξουν, από συνολικά δέκα υποψήφια κόμματα, τα 183 μέλη της νέας τους Βουλής για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το