Ελλάδα

Σκληρή κόντρα για μέτρα και αντίμετρα – Απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή

Να μεταφέρουν την πολιτική αντιπαράθεση στο δικό τους «γήπεδο» επιχειρούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που διαμορφώνουν την ατζέντα της επόμενης μέρας. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή θυμίζει παράλληλους μονολόγους.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν στο πακέτο των θετικών αντιμέτρων και δημιουργούν το δικό τους οικονομικό αφήγημα, που περιλαμβάνει τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο στις αγορές. Από την αντιπολίτευση επικεντρώνονται στα μέτρα που έρχονται (π.χ. στις συντάξεις και στο αφορολόγητο), ενώ χθες έβαλαν και θέματα αντισυνταγματικότητας σειράς διατάξεων.

Η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο γίνεται σήμερα το βράδυ, μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα ψηφίσουν μέτρα και αντίμετρα, ωστόσο μία ή δύο διατάξεις θα στηριχθούν. Οι διεργασίες στα επιτελεία των κομμάτων είναι σε πλήρη εξέλιξη και ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει σήμερα.
Η πλέον «ελκυστική» διάταξη είναι αυτή που αφορά στο ψαλίδισμα των φορολογικών προνομίων των βουλευτών. Θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Το πιθανότερο είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν και τη διάταξη για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα: «Ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας είναι να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τον ξένο θεσμικό δανεισμό, να πετύχουμε το χρέος να γίνει βιώσιμο ? και στη βάση αυτή να διεκδικήσουμε τον τερματισμό των Μνημονίων και της επιτροπείας» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Η έξοδος από τα Μνημόνια και την επιτροπεία δεν θα είναι μια τυπική ή αυτόματη διαδικασία, αλλά θα είναι μια πορεία με παγίδες και ρίσκα. Γι’ αυτό στη διεκδίκηση αυτή είναι κρίσιμη η συμμετοχή και η στήριξη της κοινωνίας, καθώς και η συναίσθηση της ευθύνης από την πλειονότητα, αν όχι από το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος».
Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σημείωσε πως «κινδυνεύετε με την επανάληψη περί καταστροφής να μετατραπείτε σε χάμστερ που απλά τρέχουν στον τροχό». Για να προσθέσει «προχωράτε ευθεία στον τοίχο, χωρίς να ξέρετε τι έχει συμβεί, ούτε μπορείτε να εξηγήσετε στον κόσμο τι έγινε με το χρέος. Το αποκορύφωμα του αλλοπρόσαλλου τακτικισμού σας είναι η καταψήφιση των αντιμέτρων».

Στη χθεσινή συζήτηση οι υπουργοί που είχαν κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση πήραν τον λόγο για να αναλύσουν τις υπό ψήφιση διατάξεις. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου παρουσίασαν το «μείγμα» μέτρων και αντιμέτρων. Εστίασαν στο ότι η συμφωνία έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα αλλά και στο ότι η συνολική λύση (global deal) θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων για το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κριτική σε παραμέτρους της συμφωνίας άσκησε αργά χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Ν. Φίλης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Η Νέα Δημοκρατία
Πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως «από το ”σκίσιμο” του Μνημονίου περάσαμε στο δεύτερο Μνημόνιο μέσα σε δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ». Μίλησε για έναν «αχρείαστο λογαριασμό που φέρνει τη σφραγίδα της κυβέρνησης Τσίπρα» και χαρακτήρισε τα αντίμετρα ως «το τυρί με στόχο την απόσπαση των πολιτών από τη φάκα».
Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική σε κυβερνητικούς βουλευτές για τη στάση τους, κάνοντας και συγκεκριμένες αναφορές. Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και η ένταση χτύπησε κόκκινο.
Για ντροπιαστική συμφωνία που περιλαμβάνει όρους ηττημένου έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος. «Ο κ. Τσίπρας από εκεί που θα έσκιζε Μνημόνια, στο τέλος έφερε άλλα δύο» σημείωσε μιλώντας στην Ολομέλεια.
Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αντιλαϊκή και βάρβαρη πολιτική» και σημείωσε ότι το τέταρτο Μνημόνιο περιλαμβάνει «θανατηφόρο μείγμα για όλα τα λαϊκά στρώματα, με μόνιμα μέτρα εξαθλίωσης που θα σημαδέψουν τις ζωές όλων».
Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία.
«Υποσχετική χωρίς αντίκρισμα» χαρακτήρισε τη συμφωνία για την αξιολόγηση ο ειδικός αγορητής της Ενωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης. Τέλος, από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς κατηγόρησε τους κυβερνητικούς βουλευτές πως είναι «η κάθε λέξη του Μνημονίου».
• Προβληματισμό και ενστάσεις για συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασε στην έκθεσή της η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Μεταξύ άλλων εστιάζει στις παρεμβάσεις στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και στο πώς θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το