Τοπικά

Σκιές για το τηλεοπτικό κανάλι TRT;

Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τις προσπάθειες «εισχώρησης» ρωσικών κεφαλαίων στα ελληνικά ΜΜΕ, όπως εκείνες που έγιναν το 2016 μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, ενός δικτύου 10 τηλεοπτικών περιφερειακών σταθμών, μεταξύ των οποίων η κορωνίδα του, το θεσσαλικό TRT.

Ο ενημερωτικός Οργανισμός παρουσιάστηκε επίσημα το 2016 και είναι στην ιδιοκτησία του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη. Είχε προηγηθεί η πώληση του θεσσαλικού καναλιού TRT στην κυπριακή offshore «The Worldspeaker LTD», η οποία έως τον Αύγουστο του 2014 είχε την επωνυμία Orsum Limited και εκπρόσωπό της τον Γιάννη Καραγιώργη. Λίγο αργότερα, δημιουργείται η Hellasnet.

Τον Απρίλιο του 2022 οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν δίωξη κατά του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ κατηγορώντας τον για συνωμοσία, καθώς ο ίδιος είχε προσλάβει τον Αμερικανό Jack Hanick προκειμένου να στήσει δίκτυο φιλορωσικών ΜΜΕ στα Βαλκάνια, και την Ελλάδα.

Ο Jack Hanick, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο, ήταν από τα πρόσωπα που μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet.

Οι κατηγορίες που απήγγειλαν οι Αμερικάνοι ήταν εναντίον του Ρώσου ολιγάρχη Κ. Μαλοβέγιεφ, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του εγχειρήματος, και έριξαν φως στην όλη επιχείρηση.

Ειδικότερα, στις 3 Μαρτίου του 2022 το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοινώνει την άσκηση δίωξης εις βάρος του τηλεοπτικού παραγωγού Τζακ Χάνικ, πρώην στελέχους του τηλεοπτικού καναλιού Fox News, για παραβίαση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας. Ο Χάνικ, σύμφωνα με το Αμερικάνικο κατηγορητήριο, που εργαζόταν για το ρωσικό κανάλι του Μαλοφέγεφ, συνεργαζόταν και στο πρότζεκτ εγκαθίδρυσης ενός τηλεοπτικού δικτύου στην Ελλάδα «προκειμένου να μεταδίδει αναλυτικά τις απόψεις της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με έναν Έλληνα επιχειρηματία, συνεργάτη του Μαλοφέγεφ, που εμφανιζόταν δημοσίως ως ο πραγματικός ιδιοκτήτης του.

Οι αποκαλύψεις φιλοξενήθηκαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και πολλά ενημερωτικά sites ενώ η Hellasnet σε ανακοίνωσή της είχε παραδεχθεί τη συνεργασία της με τον Jack Hanick προσθέτοντας ότι αυτή έληξε το 2016.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο θέμα στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές θα κινηθούν ανάλογα με τα πορίσματα της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που για πρώτη φορά αποκαλύπτει στη Θεσσαλία η Formediatv:

Πηγή: formedia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το