Ελλάδα

Σκέρτσος: Οι εμβολιασμένοι θα έχουν ξανά κανονική ζωή – Τι θα ισχύει με τα προνόμια

Για την πανδημία του κορωνοϊού και το στοίχημα του εμβολιασμού, την απεργία της ΟΛΜΕ και το κυβερνητικό πρόγραμμα στο χώρο της Παιδείας, το νέο ασφαλιστικό μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος το πρωί του Σαββάτου.

«Εμβολιασμός και όχι περιορισμός»
Στο θέμα της πανδημίας, «το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή ως προς το εμβολιαστικό μας σχέδιο, το 54% των ανθρώπων άνω των 18 ετών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Αυτό σημαίνει ότι ως έχουμε πάει πολύ καλά. Από εδώ και πέρα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δύο πολύ κρίσιμοι μήνες για να μπορέσουμε να πιάσουμε την επιθυμητή ανοσία της κοινότητας», είπε ο Ακης Σκέρτσος χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν σκέπτεται να βάλει λοταρία, ως μέσο προσέλκυσης των νέων ανθρώπων στο να εμβολιαστούν, ενώ επικαλέστηκε τις εισηγήσεις της εθνικής επιτροπής βιοηθικής, που «μας λέει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια κλιμακούμενη πολιτική εμβολιασμών, καλύτερη και πιο στοχευμένη επικοινωνία στις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί: τους κατάκοιτους, ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι Ρομά, τους κρατούμενοι, τους μετανάστες. «Εκεί θα πάμε στοχευμένα και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε», σημείωσε.

«Οι πολίτες, εφόσον εμβολιάζονται, επανέρχονται στην κανονικότητα και τα δικαιώματα που όλοι έχουμε στερηθεί τους προηγούμενους 15 μήνες», ήταν το βασικό επιχείρημα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Ενώ ταυτόχρονα παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, για τη δυνατότητα φερ’ ειπείν των επιχειρηματών στο χώρο της ψυχαγωγίας να διαθέτουν το κατάστημά τους μόνο σε εμβολιασμένους ή πρώην ασθενείς.«Όποιος θέλει να έχει και πελάτες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα υφίσταται πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή περιορισμένη πληρότητα, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λ.π. Δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πρωτόκολλο ή όχι», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

«Κανονική ζωή οι εμβολιασμένοι»
«Αν είσαι εμβολιασμένος, η ζωή σου θα είναι κανονική», ήταν το “μότο” του Α. Σκέρτσου, αντιθέτως «αν δεν είσαι εμβολιασμένος, κινδυνεύεις από τη μετάλλαξη “Δέλτα” και όποια άλλη μετάλλαξη». Και, με βάση τη μέχρι στιγμής τεκμηρίωση, ότι όλες οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια, «όποιοι είναι εμβολιασμένοι, είναι προστατευμένοι. Όποιοι δεν είναι εμβολιασμένοι, είναι απροστάτευτοι. Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και ταυτόχρονα περιορίζουν τις δυνατότητες που έχουν ως ελεύθεροι πολίτες να ζουν κανονικά».
Και, με τη γλώσσα των αριθμών, «ως τώρα έχουν γίνει 4,7 εκατ. εμβολιασμοί, από τους εμβολιασμένους μόλις το 0,3% έχει νοσήσει, πράγμα που σημαίνει ότι τα εμβόλια λειτουργούν. Είναι εύλογο να αισθάνεται κάποιος άβολα να κάνει μια παρέμβαση στο σώμα του αλλά πρέπει να σκεφθεί το ρίσκο, το όφελος που έχουμε από τον εμβολιασμό».
Παραλλήλως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε γνωστό ότι, αφού προηγηθεί σχετική απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, θα ανοίξει η πλατφόρμα και η δυνατότητα εμβολιασμού για τους κάτω των 18, μέσα στο καλοκαίρι.

Τι είπε για τα self test
Σε ό,τι αφορά τα self tests, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας για όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όλους τους νέους 18 – 30 ετών, να παίρνουν δηλαδή από ένα τεστ την εβδομάδα, όχι όμως και οι εμβολιασμένοι στο εξής. Το κανάλι διανομής θα είναι τα φαρμακεία εκτός της περιοχής της Αχαΐας, εκεί όπου θα υπάρχει δυνατότητα παραλαβής και μέσω των φαρμακείων και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε εξάλλου.

Για την απεργία της ΟΛΜΕ
Σχολιάζοντας την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κατηγόρησε την Ομοσπονδία για «βαθιά αντικοινωνική στάση». ‘Αλλωστε, συνέχισε, «βγαίνουμε από μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας, πρωτίστως για τα παιδιά τα οποία κλείσθηκαν μέσα στα σπίτια τους όλο τον προηγούμενο χρόνο και όχι μόνο. Θέλουμε να κλείσουμε τη σχολική χρονιά με τον καλύτερο δυνατό και ομαλό τρόπο, και η στάση αυτή της ΟΛΜΕ υποκρύπτει σκοπιμότητες πέρα από το βαθύ αντικοινωνικό χαρακτήρα. Θέτουν εμπόδια στη μετεξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας εκπαίδευσης», κατήγγειλε επίσης.

«Βαθιές μεταρρυθμίσεις»
Όμως, στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διεύρυνε τη συζήτηση και με αφορμή την «τόσο πυκνή ατζέντα» της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα – «δεν προλάβαμε να το ολοκληρώσουμε και θα επαναληφθεί σε μια δεύτερη συνεδρίαση» – και αναφέρθηκε σε όλες τις «βαθιές μεταρρυθμίσεις» της τρέχουσας περιόδου: εν πρώτοις, ένα νέο πακέτο ρυθμίσεων στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με αυτονομία και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με παρακολούθηση των εκπαιδευτικών στόχων που θέτει η εκπαιδευτική κοινότητα στους μαθητές. Ακόμη το νομοσχέδιο για τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα της ασφάλισης, ο οποίος είναι «μια βαθιά τομή στο ασφαλιστικό σύστημα που ουσιαστικά ενδυναμώνει τους νέους εργαζόμενους -ασφαλισμένους να δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό κουμπαρά, να ξέρουν ότι οι εισφορές που βάζουν, ανήκουν στους ίδιους και όχι στους νυν συνταξιούχους».

Όμως, «δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις των νυν συνταξιούχων, θα τις καλύψει το κράτος», διαβεβαίωσε ο Α. Σκέρτσος, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να κάνουμε μια βαθιά τομή και ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μπορέσουν οι νέοι εργαζόμενοι να έχουν καλύτερο έλεγχο του μέλλοντός τους».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το