Πολιτισμός

Συμβολική απόδοση τιμής στους ευεργέτες και τους εθελοντές του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

unnamed

To Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τιμά συμβολικά τους αείμνηστους ευεργέτες, τους δωρητές, τους διατελέσαντες προέδρους, τα μέλη και το σύνολο των εθελοντών του σωματείου διαχρονικά με το ετήσιο μνημόσυνο που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 μετά τη Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά, θα προσφερθεί, κατά τα καθιερωμένα, λιτή δεξίωση καφέ στο σπίτι του ΛΕΒ (Κοραή 79).
Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 21 Νοεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα στον ίδιο χώρο (ΛΕΒ) θα γίνει εκδήλωση τιμής στην μνήμη της Μαρίας Mαύρου-Γκέκου (1915-1963) για την εθελοντική της προσφορά και το πλούσιο έργο της προς το Λύκειο.

«Ωφέλιμον δε το ευεργετείσθαι», αναφέρει στα Ηθικά Νικομάχεια ο Αριστοτέλης. Και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έχει εισπράξει τις ωφέλειες των ευεργεσιών. Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του (1920) το Λύκειο «αγκαλιάστηκε» ζεστά από τους βολιώτες, οι οποίοι αναγνώρισαν το σημαντικό ρόλο του στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και πρωτίστως στο κοινωνικό του έργο και ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με το σωματείο, στηρίζοντάς το με κάθε τρόπο. Οι κληροδότες του Λυκείου του εμπιστεύθηκαν κινητή ή ακίνητη περιουσία τους από αγάπη για το συνάνθρωπο, το συλλογικό όφελος, την προαγωγή της θέσης της γυναίκας, την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας. Έτσι, επιφανείς βολιώτισσες και βολιώτες στα χρόνια του Μεσοπολέμου, όπου η πόλη άκμαζε, αλλά και αργότερα σε όλες σχεδόν τις χρονικές περιόδους έως και πρόσφατα, χρίστηκαν δικαίως μεγάλοι ή μικρότεροι ευεργέτες και δωρητές του ιστορικού σωματείου, ωφελώντας όχι μόνο το Λύκειο αλλά κατ’ επέκταση ολόκληρη την τοπική κοινωνία, αφού οι αποδέκτες του έργου αυτού είναι οι ίδιοι οι πολίτες της.
Οι άνθρωποι αυτοί, κινήθηκαν με αγάπη και ανιδιοτέλεια χωρίς να επιζητούν ή να περιμένουν αντάλλαγμα. Η πράξη τους αυτή, διαχρονική και με αξία ηθική, τιμάται λιτά και συμβολικά από το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου ετησίως, λίγο καιρό μετά την ημέρα εθνικών ευεργετών.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι, μικρότερης εμβέλειας, δωρητές που εμπιστεύονται στην αξιοσύνη του Λυκείου τα πολύτιμα κειμήλιά τους. Ένας κατάλογος ανθρώπων που εναποθέτει τις προσδοκίες τους στην εκατόχρονη σχεδόν παρουσία, ζωή και δράση του Λυκείου, κάτω από τις πτέρυγες του οποίου γαλουχήθηκαν στα ιδανικά του σεβασμού προς τον άνθρωπο και στις αξίες της εκπαίδευσης και του πολιτισμού αμέτρητες νέες και νέοι.
Στόχος του ΛΕΒ είναι η ανάδειξη της προσφοράς των παλαιών, αλλά και η μίμηση της πράξης του ευεργετισμού και του εθελοντισμού από τους νεώτερους. Έχει μεγάλη σημασία η ανάδειξη της αξίας της προσφοράς στον τόπο μας.
Με αυτό το πνεύμα, της απόδοσης τιμής, οργανώθηκε φέτος η εκδήλωση στη μνήμη της Μαρίας Mαύρου-Γκέκου. Μιας γενναιόδωρης και γεμάτη ευαισθησίες γυναίκας, που εκτός από την ιδιότητα της αφοσιωμένης συζύγου, μητέρας και νοικοκυράς, εκτός από την πλούσια σε εμπειρίες εθελοντική προσφορά της ευτύχησε να έχει και μια άλλη διαδρομή: Aυτή της έντονης κοινωνικοποίησής της με σημαντική αλτρουιστική δράση και με κορωνίδα το πλούσιο έργο της στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, σε μια εποχή που η δημιουργική σύμπραξη μεταξύ των γυναικών, η άγρυπνη φροντίδα για τα παιδιά και το ελληνικό τους μέλλον αποτελούσαν τις ακάματες δράσεις του ιστορικού σωματείου, συμπορευόμενο με τις ανακτημένες, για πρώτη φορά τότε, αξίες της ελληνικής παράδοσης .
Η ανοικτή στο κοινό εκδήλωση προς τιμή της Μαρίας Γκέκου, μητέρας του Γιώργου Γκέκου, ομότιμου καθηγητή του πολυτεχνείου της Ζυρίχης, έγκριτου μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελβετίας και πιστού φίλου του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, θα γίνει στο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση ταινίας με τη ζωή και το έργο της τιμώμενης, παρέμβαση του Γιώργου Γκέκου και σύντομο μουσικό πρόγραμμα για πιάνο και φωνή. Στο πιάνο η γνωστή βολιώτισσα πιανίστα Καίτη Ζωνζήλου-Σαμαρτζή και στη φωνή η μεσόφωνος Τζένη Χατζηδήμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το