Κόσμος

Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ οι ακριβότερες περιοχές της Ασίας

sigapouri

Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ είναι οι δύο πιο ακριβές περιοχές της Ασίας για τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έρευνα της φορολογίας και των λοιπών επιβαρύνσεων που συνοδεύουν την απόκτηση ακινήτου σε επιλεγμένες χώρες της Ασίας, την οποία πραγματοποίησε η Knight Frank. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι τόσο η Σιγκαπούρη όσο και το Χονγκ Κονγκ θεωρούνται ακριβές για τους ξένους αγοραστές, καθώς καταγράφεται αναντιστοιχία της φορολογικής επιβάρυνσης μεταξύ των ξένων και των εγχώριων αγοραστών. Εν ολίγοις, οι ξένοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετους φόρους.

Το γεγονός αυτό έχει εξήγηση, καθώς στις δύο αυτές χώρες οι τιμές των κατοικιών είχαν εκτοξευτεί τα προηγούμενα χρόνια. Ενας από τους λόγους ήταν και οι κερδοσκόποι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αγόραζαν και πωλούσαν συνεχώς ακίνητα, προκειμένου να κεφαλαιοποιούν διαρκώς τις υπεραξίες που προέκυπταν. Ως εκ τούτου, θεσπίστηκε μια σειρά από μέτρα, κυρίως φορολογικά, προκειμένου να αποθαρρύνουν τέτοιες πρακτικές. Για παράδειγμα, στο Χονγκ Κονγκ, επιβλήθηκε τέλος μεταβίβασης που ανέρχεται στο 15% της αξίας του ακινήτου και καταβάλλεται από τον αγοραστή, ενώ επιπλέον έχει επιβληθεί και φόρος 15% στην πώληση εντός ενός έτους. Αντίστοιχα, στη Σιγκαπούρη, οι ξένοι επενδυτές πληρώνουν επίσης φόρο μεταβίβασης 15%, αλλά και γενικότερα υψηλότερους φόρους. Ανάλογη εικόνα υψηλής φορολογίας καταγράφει επίσης η έρευνα της Knight Frank και σε Αυστραλία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια σειρά χωρών και συγκεκριμένα η Ταϊλάνδη, η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη, έχουν επιβάλει νομοθεσία βάσει της οποίας αν ένας ξένος αγοράσει ένα ακίνητο με σκοπό την εκμετάλλευσή του, πληρώνει περισσότερο φόρο απ’ ό,τι αν το αποκτήσει για προσωπική χρήση. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία, η φορολογική επιβάρυνση κυμαίνεται μεταξύ 12,6% και 15,5%, κυρίως επειδή το ύψος του τέλους μεταβίβασης κυμαίνεται από περιοχή σε περιοχή, ενώ ο ξένος που αποκτά ένα ακίνητο με σκοπό την εκμετάλλευση καταβάλλει 7,4% επιπλέον φόρους, σε σχέση με το αν το προορίζει για ιδιωτική χρήση. Στον αντίποδα, δεν ισχύουν τέτοιοι περιορισμοί για τους ξένους επενδυτές σε άλλες χώρες της Ασίας, όπως η Ιαπωνία, η Μαλαισία και η Νότια Κορέα, που δεν κάνουν διαχωρισμούς μεταξύ των εγχώριων και των ξένων επενδυτών.

Σύμφωνα πάντως με την Knight Frank, η φορολογική νομοθεσία δεν πρόκειται να παραμείνει αμετάβλητη, καθώς αναμένονται μεταβολές στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες, ενώ σε περιοχές όπου η αγορά έχει καταγράψει πτώση, εκτιμάται ότι κάποιοι φόροι θα ελαφρυνθούν τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση.

πηγή www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το