Έντονες αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, στον απόηχο της πρότασης της Εισαγγελέως για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό, που πρότεινε την απαλλαγή του Ηλία Μίχου για τα αδικήματα του βιασμού λόγω αμφιβολιών και της μαστροπείας με τη μορφή του εξαναγκασμού.
Η αρχή έγινε με τη μετωπική σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, τόσο για την υπόθεση της 12χρονης, όσο και για τη σκευωρία Novartis και τους Ποινικούς Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ. ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας καταδίκασαν την εισαγγελική πρόταση, ενώ ακολούθησε νέος γύρος διαξιφισμών του κ. Φλωρίδη με τον Κυριάκο Βελόπουλο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε όλες τις περιπτώσεις υπενθύμισε ότι η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και ότι ο στοιχειώδης σεβασμός στη δικαστική λειτουργία επιτάσσει να περιμένουμε μέχρι να εκδοθεί η δικαστική απόφαησ. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ποινή για τον βιασμό ανηλίκων μπορεί να φτάσει τα ισόβια ενώ σημείωσε ότι η απόπειρα βιασμού πήγε στα 20 έτη από τα 8 έτη.
«Η αγωνία σας ήταν να αθωώσετε τους βιαστές ανηλίκων», «Ντροπή σου»
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τους Ποινικούς Κώδικες που είχε εισάγει το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση Τσίπρα λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές σημειώνοντας ότι οι αρχικές διατάξεις προέβλεπαν την υποβάθμιση του βιασμού από κακούργημα σε πλημμέλημα. «Αυτή ήταν η τότε φροντίδα σας και τώρα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα. Τότε όμως η αγωνία σας ήταν να αθωώσετε τους βιαστές ανηλίκων» είπε ο κ. Φλωρίδης προκαλώντας την αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που φώναζε από τα έδρανα «ντροπή σου».
Ο υπουργός συνεχίζοντας ανέφερε «Εδώ είναι τα χαρτιά και τα χαρτιά είναι οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που σας έστησαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου τότε. Σας έλεγαν ότι επιχειρείτε να κάνετε το κακούργημα πλημμέλημα και λόγω των δικών τους αντιδράσεων διασώθηκε η διάταξη. Και επειδή δεν μπορέσατε να το κάνετε αυτό (μετατροπή του αδικήματος σε πλημμέλημα από κακούργημα) μειώσατε την ποινή από τα 20 στα 15 έτη. Υπάρχει θεσμική μνήμη. Ανατρέξετε στα πρακτικά και δείτε τι επιχειρήσατε να κάνετε πριν ασκήσετε κριτική στη Δικαιοσύνη».
Συνεχίζοντας ο κ. Φλωρίδης και χωρίς να είναι σαφές αν αναφέρεται ειδικά στην εξέλιξη της υπόθεσης της 12χρονης είπε «Οι συμπεριφορές κάποιων λειτουργών της Δικαιοσύνης κάποιες στιγμές δεν αμαυρώνουν συνολικά την Δικαιοσύνη».
Ο ίδιος απαντώντας στον κ. Τζανακόπουλο ο οποίος εξακολουθούσε να διαμαρτύρεστε από τα έδρανα, είπε: «Το στίγμα αυτής της απόπειρας κ. Τζανακόπουλε που πήγατε ως υπουργός της τότε κυβέρνησης στον Άρειο Πάγο για να στήσετε την σκευωρία Νοβάρτις και τώρα βγήκε ο αρχηγός σας να πει καθαρά ότι ήταν σκευωρία δεν θα ξεχαστεί. Θέλει πολλή προσοχή να βγαίνετε εσείς να μιλήσετε για το κύρος της Δικαιοσύνης όταν εσείς σπεύσατε να διώξετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους μόνο και μόνο επειδή ήταν πολιτικοί αντίπαλοί σας. Και νομίζετε ότι ξοφλήσατε σήμερα που λέτε ότι κάνατε λάθος; Αλήθεια; Και αν έπιανε το κόλπο σας; Θα λέγατε τα ίδια; Τότε η Δικαιοσύνη όρθωσε ανάστημα και ευτυχώς. Και η Δικαιοσύνη παρέπεμψε 2 δικούς σας υπουργούς για παράβαση καθήκοντος. Και έχετε τα μούτρα μετά από όσα κάνετε ειδικά για τους ανήλικους και για τον βιασμό ανηλίκων να μας πουλάτε σήμερα μαθήματα δημοκρατίας;».
Μπάρκας: Για τον Λιγνάδη πες μας.
Φλωρίδης: Ο Λιγνάδης και δεν ξέρω ποιος άλλος Λιγνάδης αξιοποίηση του δικού σας Κώδικα έκαναν.
Τζανακόπουλος: Είσαι αστείος.
Τι απάντησαν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά
Να υπερασπιστεί τους τότε Κώδικες επιχείρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Ο υπουργός συκοφαντεί μονίμως. Οι τότε Ποινικοί Κώδικες ήταν αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής».
Από την Νέα Αριστερά ο κ. Τζανακόπουλος επανήλθε λέγοντας «κατανοώ με συμπάθεια την οργή του κ. Φλωρίδη. Είναι η οργή του νεοφώτιστου που ένιωσε προσβεβλημένος και έδωσε διαπιστευτήρια στη νέα του παράταξη. Ακόμα όμως και αν πάσχει από σύνδρομο γενιτσαρισμού δεν έχει δικαίωμα να έρχεται εδώ να ψεύδεται και να συκοφαντεί.
Ουδέποτε προβλεπόταν στους ΠΚ ο βιασμός να μετατραπεί σε πλημμέλημα και ουδέποτε αντέδρασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που υπήρξε ως διεκδίκηση και εισακούστηκε ήταν να προβλεφθεί βιασμός και εντός της έγγαμης σχέσης και να τυποποιηθεί η σχετική διάταξη. Είστε κοινός συκοφάντης και αφήστε τα κοροϊδευτικά γέλια όταν πιάνεστε να ψεύδεστε κατά τον τρόπο αυτό, ντροπιαστικό τρόπο. Είναι ντροπή που είστε υπουργός».
Ανταπαντώντας ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε σε ανακοινώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλαν τότε την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για προσπάθεια μετατροπής του αδικήματος του βιασμού σε πλημμέλημα αναγκάζοντας τον κ. Μιχάλη Καλογήρου να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις.
Οι αντιδράσεις ΚΚΕ και Πλεύσης Ελευθερίας
Στην υπόθεση της 12χρονης αναφέρθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα υποστήριξε πως «αποτελεί μια ακόμα περίτρανη απόδειξη της σήψης της καπιταλιστικής κοινωνίας, του εχθρικού κράτους που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα, ενώ βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις δεν διστάζει να αθωώσει ακόμα και τους δράστες – τέρατα».
«Η υπόθεση του Κολωνού πυροδοτεί στην κοινωνία εκ νέου το αίσθημα ατιμωρησίας των ενόχων, των ενόχων που προστατεύετε» είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελενα Καραγεωργοπούλου.
Κόντρα Φλωρίδη – Βελόπουλου
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος άφησε και για την συγκεκριμένη υπόθεση υπόνοιες συγκάλυψης μιλώντας για κινητά τηλέφωνα που χάθηκαν και ονόματα που σβήστηκαν. «Γιατί χάθηκαν τα κινητά τηλέφωνα του Μίχου; Γιατί ο υπεύθυνος αξιωματικός έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μην υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία; Από το πρωί ακούω δημοσιογράφους να τα ρίχνουν στην μητέρα αλλά αν 13.12 ψάχνει η ΝΔ για νέο σταθμάρχη κάνει λάθος» είπε.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας: «Πόσο τυφλή είναι η δικαιοσύνη; Ο Λιγνάδης 12 χρόνια και κυκλοφορεί ελεύθερος. Ο Μίχος σε 3 χρόνια θα κυκλοφορεί ελεύθερος. Σώματα ασέλγησαν πάνω σε αυτό το κορμάκι. Κάποιοι επιχειρούν συγκάλυψη. Ισόβια και χημικός ευνουχισμός».
Απαντώντας ο κ. Φλωρίδης είπε: «Η δίκη για την οποία μιλάμε είναι μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών γιατί υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη στον κώδικα. Το τι διαδραματίζεται σε εκείνον το χώρο δεν το γνωρίζω. Στη δίκη αυτή την πλειοψηφία την έχουν οι ένορκοι. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασιστεί, αλλά ειδικά στο δικαστήριο που συγκροτείται με αυτόν τον τρόπο, χρειάζεται περισσότερος σεβασμός».
Στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης: «Τον σεβασμό προς την δικαιοσύνη δεν μπορείς να τον επιβάλλεις. Από την εισήγηση της εισαγγελέως είναι ικανοποιημένος ο Υπουργός; Εγώ δεν είμαι».
«Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει τι λένε οι δικαστές. Πολύ περισσότερο όταν δεν ξέρει τι γίνεται στη δίκη. Αν γίνεται σχολιαστής τότε η δημοκρατία καταλύεται» ανταπάντησε ο κ. Φλωρίδης.
Πηγή: protothema.gr