Τοπικά

Σενάρια και διηγήματα διά χειρός του 17χρονου Γιώργου Αγροκώστα

Από παιδί θυμάται τον εαυτό του με ένα βιβλίο στο χέρι, κυρίως του αγαπημένου του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά. Το «ταξίδι» εκείνο του Γιώργου Αγροκώστα στους μαγευτικούς κόσμους που ξετυλίγει με περισσή μαεστρία ο εθνικός μας παραμυθάς, μοιάζει να έδωσε το ερέθισμα στον 17χρονο σήμερα Βολιώτη να δοκιμάσει και ο ίδιος τις δυνάμεις του στο γράψιμο.
Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει δύο διηγήματα. Όμως δεν στάθηκε εκεί, αφού μετέφερε τις σκέψεις του από το χαρτί στο θεατρικό σανίδι. Η διασκευή ενός εκ των έργων του σε θεατρικό σενάριο, αποτέλεσε τη βάση για την παράσταση που ανέβασε πέρυσι η ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βόλου, όπου ο ταλαντούχος έφηβος παρακολουθεί φέτος τα μαθήματα της Β’ τάξης Λυκείου μαθαίνοντας τραγούδι και πιάνο. Ο γιος του μουσικολόγου και καθηγητή Βυζαντινής μουσικής, Βασίλη Αγροκώστα, δείχνει πως κληρονόμησε τα καλλιτεχνικά γονίδια της οικογένειάς του, ενώ δεν κρύβει την αγάπη του για την επιλογή να δοκιμαστεί από τόσο νέος στη συγγραφή.

Πριν από δύο χρόνια ο νεαρός Βολιώτης παρουσίασε τα πρώτα δείγματα γραφής του. «Το πρώτο διήγημα γράφτηκε το καλοκαίρι του 2017. Είχε τίτλο «Το μεγάλο ρίσκο» και πραγματεύεται την ιστορία ενός σκληροτράχηλου αστυνομικού, ο οποίος είδε να απαγάγουν το παιδί του. Πρόπερσι τον Οκτώβριο πήρε σειρά το «Διεθνές σχολείο». Ήταν πιο μεγάλο σε έκταση, περίπου 56-57 σελίδες. Τα δύο διηγήματα, πάντως, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος γραψίματος», σημείωσε ο Γιώργος Αγροκώστας, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα πήρε την απόφαση να κάνει τη διασκευή του δεύτερου έργου σε θεατρικό σενάριο. Το «Διεθνές σχολείο» παρουσιάστηκε τελικά την άνοιξη του 2018 στο Μουσικό Σχολείο Βόλου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου.

Στη συνέχεια μίλησε για την υπόθεση του έργου: «Είναι η ιστορία ενός 15χρονου μαθητή, όσο ήμουν κι εγώ πρόπερσι, ο οποίος παρότι απολάμβανε μία τέλεια ζωή στον Βόλο, αναγκάζεται να μετακομίσει από την Ελλάδα. Η οικογένειά του αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και οι δικοί αποφάσισαν να βρούνε εργασία στο Λος Άντζελες. Εκεί δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο και εγγράφηκε σε ένα διεθνές σχολείο. Ο πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους κινδύνους, λόγω φυλετικών διακρίσεων και bullying. Όμως βρήκε και νέους φίλους, οι οποίοι τον υποστηρίζουν, γιατί έχουν πέσει κι εκείνοι θύματα εκφοβισμού. Και επειδή αρνείται να δεχθεί μοιρολατρικά όσα συμβαίνουν, θα προσπαθήσει να αλλάξει την κατάσταση με κάθε τρόπο».
Σε λίγο καιρό, η θεατρική ομάδα του σχολείου, που φοιτά ο Γιώργος Αγροκώστας, θα παρουσιάσει μία ακόμη δημιουργία του 17χρονου μαθητή: «Το 2018, ακριβώς δύο ημέρες μετά το ανέβασμα του «Διεθνούς Σχολείου», στο οποίο ήθελα να γράψω κάτι που θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στους συμμαθητές μου για το σχολικό bullying, τέλειωσα κι ένα αμιγώς θεατρικό σενάριο. Είναι κωμωδία και πρωταγωνιστεί μία οικογένεια, η οποία αποφασίζει να ταξιδέψει από τον Βόλο μέχρι την Κρήτη, αλλά μεσολαβούν αρκετά… παρατράγουδα, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους».

Όσο για τα όνειρα που έχει για το μέλλον; Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος για τις επιλογές του: «Του χρόνου θα δώσω πανελλήνιες. Έχω διαλέξει ανθρωπιστικές σπουδές. Με ενδιαφέρει να περάσω σε μία σχολή δημοσιογραφίας. Ειδικότερα όμως προτιμώ το αθλητικό ρεπορτάζ. Από τα 11 χρόνια μου το έχω αποφασίσει. Από πάντα μου άρεσε ο αθλητισμός, αλλά και ο ρόλος των δημοσιογράφων στην ενημέρωση του κοινού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το