Τοπικά

Σεμινάριο για την τέχνη των τυρναβίτικων σταμπωτών

610947aa-2e16-4374-a6b6-88281ae449bd

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου σε συνεργασία με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας οργανώνουν σεμινάριο και βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες με θέμα: «Η τέχνη των τυρναβίτικων σταμπωτών: από τη θεωρία στην πράξη». Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο το Σάββατο 9 Απριλίου 2016,  στις 6 το απόγευμα.

Η τυποβαφική είναι η τεχνική διακόσμησης των υφασμάτων με χρήση ξυλοτύπων και πινέλων. Οι μαρτυρίες για την τυποβαφική στη Θεσσαλία περιγράφουν  την ύπαρξη μπασματζήδικων (τυποβαφείων) κατά το  18ο αιώνα. Τα τελευταία μεγάλα τυποβαφεία του Τυρνάβου ακμάζουν  στο 2ο τέταρτο του 20ού αι. και κλείνουν οριστικά τη δεκαετία του 1980.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας διασώζει το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού και των προϊόντων των δύο εργαστηρίων. Τα εργαλεία, οι ξυλότυποι και τα σταμπωτά διαφυλάσσονται και αναδεικνύονται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Παράλληλα, η τέχνη της τυποβαφικής ζωντανεύει μέσα από το Μουσείο με ποικίλες επιστημονικές και εκπαιδευτικές  δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια του προγράμματος (σεμινάριο και βιωματικό εργαστήριο) θα πραγματοποιηθούν: α) Ομιλία και παρουσίαση με θέμα: «Τα σταμπάτα του Τυρνάβου: Η αναβίωση μιας χαμένης τεχνικής»  από την  Υπεύθυνη του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, αρχαιολόγο-λαογράφο και β)  Βιωματικό εργαστήρι ενηλίκων με θέμα «Συνθέτουμε σταμπωτές πάντες». Η Φ. Καλοκαρινού θα βρίσκεται εκεί για να διδάξει τους βασικούς κανόνες τεχνικής και να βοηθήσει τους συμμετέχοντες ώστε να αποκτήσουν μία σφαιρική άποψη περί της σπάνιας αυτής τέχνης των σταμπωτών που  έχει εκλείψει. Ο στόχος αυτού του πρώτου αφιερώματος στα ξακουστά  σταμπωτά Τυρνάβου,  είναι η διατήρηση αυτής της παραδοσιακής τεχνικής και η αναβίωσή της στο επίπεδο ευρύτερης ενημέρωσης και διάδοσης  μέσω βιωματικών εργαστηρίων.

Λόγω πρακτικών αναγκών του εργαστηρίου είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για δηλώσεις συμμετοχής και λεπτομέρειες καθημερινά (10.30-14.30)  στη Γραμματεία του ΛΕΒ (Κοραή 79) 2421033938 και 2421305753.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το