Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Δεν έβαζαν υποστηρικτικές κολώνες και έκαναν… εκπτώσεις – Οι παραβιάσεις που οδήγησαν στην τραγωδία

Συστηματικά σε πολεοδομικές παραβάσεις φαίνεται ότι προσχωρούσαν οι κατασκευαστές στην Τουρκία, με αποτέλεσμα η χώρα σήμερα να θρηνεί χιλιάδες νεκρούς από τους δύο φονικούς σεισμούς.

Η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, μετά τον σεισμό του 1999 κατά τον οποίο 18.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους. Ωστόσο, οι κατασκευαστές συχνά θυσιάζουν την ασφάλεια των πολιτών προκειμένου να ολοκληρώσουν γρηγορότερα και φθηνότερα τα κτήρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεχνούν να τοποθετήσουν τις ενισχυμένες κολώνες στήριξης που προβλέπει η νομοθεσία ή κάνουν… εκπτώσεις στο τσιμέντο.

«Ο λόγος για την τεράστια αυτή καταστροφή είναι η αβλεψία, καθώς οι κατασκευές μετατράπηκαν σε “εργαλείο” συγκέντρωσης χρημάτων» λέει ο Tezcan Karakus Candan, επικεφαλής του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων της Άγκυρας.

Η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι από τους δύο σεισμούς κατέρρευσαν 6.444 κτήρια ενώ περί τις 11.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια απίστευτη καταστροφή. Εάν οι έλεγχοι είχαν γίνει όπως έπρεπε, τότε η καταστροφή θα ήταν πολύ μικρότερη», σχολίασε ο καθηγητής γεωφυσικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ovgun Ahmet Ercan, προσθέτοντας πως κάθε μέρα που περνάει μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες εντοπισμού επιζώντων.

Όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα, είναι γνωστό ότι κατασκευαστικές εταιρείες στην Τουρκία δεν έβαζαν όσες υποστηρικτικές κολώνες έπρεπε σε καταστήματα και πάρκινγκ ενώ παράλληλα προχωρούσαν και σε άλλες πολεοδομικές παραβάσεις.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το