Κόσμος

Σε ισχύ η απαγόρευση της μπούρκα στη Δανία – Διαδηλώσεις κατά του μέτρου

Σε ισχύ τέθηκε την Τετάρτη η απαγόρευση της μπούρκα στη Δανία, που είχε εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο.
Η απαγόρευση περιλαμβάνει καλύμματα προσώπου όπως η μπούρκα, το νικάμπ, η μπαλακλάβα, μάσκες του σκι που καλύπτουν το πρόσωπο, μάσκες προσώπου και η ψεύτικη γενειάδα, όχι όμως τις προστατευτικές μάσκες. Οι παραβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 1.000 κορωνών Δανίας (156 δολαρίων) ενώ αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 κορώνες.
Ηδη έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις κατά της απαγόρευσης, στην Κοπεγχάγη και την πόλη Ορχους. Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να εμφανιστούν με καλυμμένα τα πρόσωπα, αλλά δεν κινδυνεύουν με πρόστιμο, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Οι διαδηλώσεις θεωρήθηκαν ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», δήλωσε ο Μπένι Οκενχολτ, από την Αστυνομία της Δανίας. Ομως, πρόσθεσε ότι όσοι πάνε στη διαδήλωση ή φύγουν από αυτή με καλυμμένο πρόσωπο, τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.
Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα χειμερινά αξεσουάρ, όπως μαντήλια, καθώς και αποκριάτικα κοστούμια και μάσκες. Κάποιες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, το Βέλγιο και η Γαλλία, έχουν ήδη υιοθετήσει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα καλύμματα προσώπου. Έκθεση του 2010 εκτιμά ότι στη Δανία, μια χώρα με 5,7 εκατ. κατοίκους, περίπου 200 γυναίκες καλύπτουν πλήρως το πρόσωπό τους.

Πηγή: ΑΠΕ/ DPA

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το