Τοπικά

Σε εξέλιξη στον Βόλο η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος – Δείτε photos

 

Με τη συμμετοχή γυναικών απ’ όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος με θέμα «Ενδοικογενειακή Βία- Η μάστιγα των γυναικοκτονιών».
Mάλιστα, επειδή η φετινή Συνδιάσκεψη συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και η Ένωση Γυναικών Ελλάδος, έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει στην εκδήλωση και ειδικό αφιέρωμα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των προέδρων του τοπικού παραρτήματος Βόλου της Ε.Γ.Ε. Βάσως Κυριαζή κι ακολούθησε χαιρετισμός της προέδρου του πανελλήνιου διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας Δέσποινας (Ντένας) Λογιάδου και διαδικτυακά της προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Θεσσαλίας Λίας Ρογγανάκη.
Για τη γενοκτονία που συντελέστηκε μίλησε ο πρώην δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παύλος Μαβίδης, που για χρόνια επίσης θήτευσε ως πρόεδρος στο ΔΣ της Ενωσης Ποντίων ν. Μαγνησίας.
Επίσης, μίλησαν η Κατερίνα Γαργάλα- Μάγγου, δικηγόρος παρ’ εφέταις στον Βόλο, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια (mediator), Μέλος του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου, και πτυχιούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, καθώς επίσης η Φιλίτσα Κουλούμπαρδου, ψυχολόγος, υπεύθυνη στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών δήμου Βόλου.

Η κ. Δέσποινα Λογιάδου Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος – οικονομολόγος, πρ. Διευθύντρια ΕΛΣΤΑΤ, που έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή όργανα κι εμπειρογνώμονων της Ε.Ε. κι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επιστημών σε κάποιο από τα 35 παραρτήματα μάς, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, “Μεγαλύτερη βία που ασκήθηκε με πολλαπλούς τρόπους από αυτή που ασκήθηκε στον ελληνισμό του Πόντου της Ανατολίας της Μικρασίας και όλων των ομοθρήσκων εθνοτήτων δεν υπήρχε. Δεν ήταν μόνο οι σφαγές και οι βιασμοί, αλλά η έξωση από τις πατρίδες τους. 1,5εκ. πρόσφυγες έφτασαν και μπόλιασαν την Ελλάδα και το 86% ήταν γυναίκες και παιδιά”.


Χαρακτήρισε ιδιαίτερο τον ρόλο των γυναικών και την αύξηση του πληθυσμού του Βόλου λόγω προσφύγων κι όπως είπε “Οι γυναίκες πρωτοστάτησαν στους τομείς ταπητουργίας και υφαντουργίας μέχρι το 1980. Στον Βόλο τότε είχε γίνει συμφωνία με τους Ιάπωνες για αυτοκινητοβιομηχανία η οποία απαγορεύτηκε γιατί υπήρχαν χιλιάδες αζήτητα αυτοκίνητα στις αποθήκες της Γερμανίας και αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα. Οι γυναίκες βρήκαν δουλειά, ξεκίνησαν τον συνδικαλισμό και την ισότητα των φύλων και με την κινητοποίηση και των ευκατάστατων γυναικών, δημιουργήθηκαν κοινωνικές υποδομές”.

Η Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Βόλου της Ε.Γ.Ε. Βάσω Κυριαζή δήλωσε μεταξύ άλλων “οι σύγχρονες μορφές βίας, η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας και η μάστιγα των γυναικοκτονιών, δυστυχώς βρίσκονται σε πρώτο πλάνο κάθε μέρα. Έχουμε αποφασίσει να δίνουμε το στίγμα μας και να πείσουμε τις γυναίκες να σπάσουν τα στερεότυπα, να βγουν και να μιλήσουν, να μην φοβούνται να καταγγείλουν τη βία που βιώνουν και να πιέσουμε, μαζί και με τις άλλες γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες, ώστε η Πολιτεία να βρίσκεται πάντα δίπλα σε αυτές τις γυναίκες, δίπλα στα κακοποιημένα παιδιά, ακόμα και σε άνδρες οι οποίοι μπορούν να υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Η ενδοοικογενειακή βία και τα θύματά της δεν είναι μόνο γυναίκες, απλά είναι πολύ περισσότερες οι γυναίκες και επειδή είναι αυτές που φοβούνται να καταγγείλουν τη βία, πρέπει κάποια στιγμή να βρουν τη δύναμη να το κάνουν, και η Πολιτεία με τις δομές της, με μέτρα και πολιτικές, να σταθεί δίπλα τους”.


Σε ερώτηση της “Θ” για το αν η νομοθεσία “βοηθά – προστατεύει” τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, η κ. Κυριαζή απάντησε ότι “έχουν γίνει σημαντικά βήματα αλλά χρειάζεται να γίνουν κι άλλα. Κάθε φορά που γίνονται συζητήσεις για διάφορα νομοθετήματα, συμμετέχουμε στη διαρκή επιτροπή της Βουλής και καταθέτουμε προτάσεις. Δυστυχώς δεν είναι είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά ακόμη και το γεγονός ότι πριν από μία εβδομάδα ξεκίνησε η λειτουργία αυτόνομου γραφείου ενδοοικογενειακής βίας στον Βόλο, είναι σημαντικό ότι έχουμε Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών για τον οποίο, από αρχές του 2000 η ΕΓΕ έχει δώσει μεγάλες μάχες και η δημιουργία του έχει τη σφραγίδα της είναι σημαντικό. Αλλά το πιο σημαντικό να μην αρκούμαστε στα λίγα, αλλά να διεκδικούμε ακόμη περισσότερα”.
Η Ζέφη Δημαδάμα Αντιπρόεδρος Γυναικών στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα,, Πρόεδρος του παραρτήματος ΕΓΕ Αθήνας και πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι “Η πανελλαδική συνδιάσκεψη αποτελεί μία μεγάλη συνάντηση που τίθενται πολλά ζητήματα που απασχολούν τα ανθρώπινα και γυναικεία δικαιώματα. Η γυναικοκτονία είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς γιγαντώνεται. Γιγαντώθηκε με την πανδημία, αλλά δεν ήταν μόνο η πανδημία, αλλά είχαμε πολλές παθογένειες που δεν είχαμε αντιμετωπίσει. Η πατριαρχία είναι εδώ, υπάρχει κι όταν έχουμε ζητήματα που σχετίζονται με δολοφονίες γυναικών από συντρόφους, συζύγους, πρώην και νυν πρέπει να το πούμε με το όνομά του. Παλεύουμε για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικτοκτονία και για πολιτικές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους, για τα παιδιά μας, τα κορίτσια μας και για εμάς τις ίδιες”.

Τέλος η κ. Κατερίνα Γαργάλα- Μάγγου, δικηγόρος, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις διότι όπως είπε “τα θύματα θα αισθανθούν πιο ασφαλή και θα μπορέσουν να σπάσουν τον κύκλο της βίας”.

Δείτε φώτος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το