Τοπικά

Σε δεινή θέση οι μικρομεσαίοι – Μόλις το 20% των επιχειρήσεων λειτουργεί στη Μαγνησία με χαμηλούς τζίρους

Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται πλέον η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία λόγω της πανδημίας. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και, όσες λειτουργούν, σημειώνουν πολύ χαμηλούς τζίρους. Ουσιαστικά αυτή την περίοδο λειτουργεί μόλις το 20% των επιχειρήσεων και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
«Στην αγορά επικρατεί κατάσταση ασφυξίας. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και όσες είναι ανοικτές, έχουν πολύ χαμηλούς τζίρους» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, που πρόσθεσε πως «μόλις το 20% από το σύνολο των επιχειρήσεων που είναι ενταγμένες στο Επιμελητήριο, λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα υπάρχουν ορισμένες βιοτεχνίες που λειτουργούν, έχοντας και εξαγωγικό χαρακτήρα».

Για τα μέτρα της κυβέρνησης επισήμανε πως οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στις επιχειρήσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ορθή λειτουργία της αγοράς και τον τρόπο που οι επιχειρήσεις μπορούν να ανταπεξέλθουν μετά από πολύ δύσκολα χρόνια κρίσης».
Και συμπλήρωσε πως «από δω και πέρα μπαίνουμε σε μια νέα επώδυνη περίοδο και γι’ αυτό ως χώρα θα πρέπει να λειτουργήσουμε συγκροτημένα στηρίζοντας τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα. Θα πρέπει, όμως να στραφούμε και στα ελληνικά προϊόντα, γιατί διαφορετικά πολλές επιχειρήσεις που υπολειτουργούν θα βρεθούν σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση».
Παράλληλα, ο κ. Μπασδάνης σημείωσε την ανάγκη αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τα χρήματα που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πέσουν στην πραγματική οικονομία.

Μάλιστα ανέφερε πως «τα μέτρα που πάρθηκαν για Μάρτιο-Απρίλιο, θα πρέπει να επεκταθούν και τον Μάιο, γιατί δεν θα είναι έτοιμοι οι μικρομεσαίοι για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Για παράδειγμα, αν οι επιχειρήσεις ανοίξουν στα μέσα Μαΐου, με ποια έσοδα θα μπορέσουν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους; Γι’ αυτό και θα πρέπει να επεκταθεί χρονικά το βοήθημα των 800 ευρώ. Εμάς μας ενδιαφέρει η μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα πλέον. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μια επιδότησή της, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στόχος μας ως Επιμελητήριο είναι να μην κλείσει ούτε μια επιχείρηση λόγω της πανδημίας και εμείς θα είμαστε αρωγοί στους μικρομεσαίους. Γι’ αυτό και λέμε στους καταναλωτές να στηρίξουν τα ελληνικά προϊόντα, κάτι που κάνουν ήδη οι άλλοι λαοί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφων Πλαστάρας επισήμανε πως «τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ασπιρίνες σε μελλοθάνατο. Υπάρχουν χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι λεγόμενες και ατομικές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι μετά το τέλος της πανδημίας 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που τώρα ασφυκτιεί. Ακόμη και οι επιχειρήσεις που τώρα είναι ανοικτές, βρίσκονται σε μαύρα χάλια από την άποψη των τζίρων».

Χαοτική είναι η κατάσταση και στην εμπορική αγορά με κλειστές επιχειρήσεις εδώ και έναν μήνα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος έχει εκτιμήσει ότι τρία στα δέκα εμπορικά καταστήματα δεν θα ανοίξουν μετά το λουκέτο της πανδημίας, επειδή δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν τα πολλά έξοδα και με μια κατανάλωση που θα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το