Τοπικά

Σε αναστολή 45 υγειονομικοί στο Νοσοκομείο – Επτά μήνες χωρίς μισθό και ένσημο

 

Στους 45 ανέρχονται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο «Αχιλλοπούλειο» που παραμένουν σπίτι τους χωρίς να λαμβάνουν μισθό και ένσημο.
Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου πραγματοποίησε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος ζητώντας μεταξύ άλλων την επιστροφή αυτών των εργαζομένων με δύο rapid τεστ την εβδομάδα.
Η κινητοποίηση έγινε χθες που επρόκειτο να ψηφιστεί στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας το οποίο περιελάμβανε θέματα και για τους υγειονομικούς.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Κώστας Μηνδρινός ανέφερε πως «με το νομοσχέδιο επεκτείνεται η αναστολή εργασίας των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2022. Μέχρι τότε θα δει η κυβέρνηση τι θα κάνει με αυτούς τους συναδέλφους. Στο Νοσοκομείο Βόλου υπάρχουν περίπου 45 υγειονομικοί οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί. Εμείς ζητάμε την επιστροφή τους στην εργασία κάνοντας δύο rapid τεστ, όπως συμβαίνει και στο υπόλοιπο δημόσιο».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις των αναστολών εργασίας είπε πως οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή δεν έχουν μισθό και ένσημο. Μάλιστα είναι χειρότερα από άνεργοι, καθώς δεν μπορούν να εργαστούν αλλού. Άρα είναι όμηροι μιας κατάστασης. Παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου έχει καλυφθεί ένα μικρό ποσοστό αυτών των υγειονομικών. Και η κάλυψη των κενών γίνεται με επικουρικό προσωπικό που ανανεώνεται η σύμβασή του. Έτσι έχουμε κενά από συνταξιοδοτήσεις, αναστολές εργασίας και ασθένειες, όπως από τον κορωνοϊό, και οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να λάβουν ρεπό και άδειες. Βρίσκονται σε εντατικοποίηση της εργασίας τους.
Ο ίδιος ανέφερε πως «οι συμβάσεις 82 ατόμων που εργάζονται επικουρικό προσωπικό επεκτείνεται μέχρι τέλος του χρόνου. Ζητάμε όμως να συμβεί το ίδιο και για έξι συμβασιούχους στη σίτιση του νοσοκομείου των οποίων η σύμβαση λήγει άμεσα».
Τον λόγο πήραν και εργαζόμενες που είναι σε αναστολή εργασίας.
Η κ. Γαρυφαλλιά Ακριβούλη που εργαζόταν στα πρόωρα της Παιδιατρικής αλλά και στη μονάδα αρνητική πίεσης μετά τη νόσησή της από κορωνοϊό, ανέφερε πως «εργάστηκα στη μονάδα αρνητικής πίεσης τρεις μήνες. Στις 6 Φεβρουαρίου με ειδοποίησαν να μην πάω για δουλειά, γιατί έληξε το πιστοποιητικό νόσησής μου. Βγήκα σε αναστολή, είμαι μονογονεϊκή οικογένεια. Γιατί το κράτος δεν με άφησε να παραμείνω μέχρι το πέρα της πανδημίας για να προσφέρω στους ασθενείς; Και, αφού ενδιαφέρεται τόσο πολύ για εμάς, γιατί μας έχει βάλει στην πενία; Από την αρχή της πανδημίας που βρισκόμουν στα πρόωρα έχουν περάσει πολλοί ασθενείς από τα χέρια μας και δεν μεταφέραμε τον ιό».
Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά αναμενόμενη στο υπουργείο: «Ας με απολύσει. Εκλιπαρώ να με απολύσει, για να βρω μια δουλειά, οτιδήποτε. Κάνω διδακτορικό αυτή τη στιγμή και μετά από 23 χρόνια βρίσκομαι εκτός εργασίας. Με όλη αυτή την ακρίβεια που υπάρχει, λέμε ότι θέλουμε να δουλέψουμε».
Η κ. Μαριάνθη Κακαβά μητέρα τεσσάρων παιδιών που ανήκει ως διοικητικό προσωπικό στο τμήμα του φαρμακείου, ανέφερε πως «Νόσησα, επέστρεψα και είχα την εντύπωση ότι θα έμενα ένα εξάμηνο για να βοηθήσω την οικογένειά μου αλλά στο τρίμηνο με σταμάτησαν. Ο θεός είναι μεγάλος και θα μας βοηθήσει. Περιμένουμε την απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας μέσα στον Απρίλιο και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα λάμψει».
Άλλα αιτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι η αύξηση μισθών που παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και δέκα χρόνια, η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος καθώς και η μη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το