Τοπικά

Σε αδιέξοδο το Πανεπιστήμιο – Χωρίς νέο πρύτανη 1,5 μήνα μετά τις εκλογές

Ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης και το διοικητικό αδιέξοδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεχίζεται, καθώς τα έξι αιρετά μέλη ΔΕΠ δεν έχουν συμφωνήσει για την επιλογή των πέντε εξωτερικών μελών, ώστε στη συνέχεια από τους έντεκα συνολικά που απαρτίζουν το συμβούλιο, να αναδειχθεί ο νέος πρύτανης.
Τα έξι μέλη ΔΕΠ παραμένουν χωρισμένα σε δύο ομάδες των τριών η καθεμιά, αν και τελευταία παραλίγο να «σπάσει» η μία των δύο ομάδων. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Δαναλάτος που ανήκει στη μία από τις δύο ομάδες μαζί με τον κ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη και την κ. Γεωργία Ανδρέου φέρεται να δέχτηκε πρόταση της άλλης ομάδας των κ.κ. Θεοδωράκη, Μυστακίδη και Μπάγκου, προκειμένου να στηριχθεί και να εκλεγεί πρύτανης.
Η εξέλιξη αυτή έγινε γρήγορα αντιληπτή, προκαλώντας την αντίδραση του πλειοψηφούντος από τους έξι αιρετούς του Συμβουλίου Διοίκησης κ. Μπιλλίνη.
Μάλιστα υπήρξαν και άλλοι που αντέδρασαν υποστηρίζοντας πως ο κ. Μπιλλίνης έλαβε στις εκλογές πολύ περισσότερες ψήφους από τον κ. Δαναλάτο, όπως και τους υπόλοιπους εκλεγμένους, άρα έχει πρώτος το ηθικό δικαίωμα να εκλεγεί πρύτανης.
Πάντως παρά τις συνεχείς συνεδριάσεις των έξι μελών «λευκός» καπνός για την επιλογή των πέντε εξωτερικών μελών δεν έχει βγει.
Η θητεία του νυν πρύτανη κ. Μαμούρη λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά παραμένει άγνωστο κατά πόσο μπορούν να λαμβάνονται από τον ίδιο αποφάσεις και σχεδιασμοί που να δεσμεύουν το Πανεπιστήμιο μακροπρόθεσμα για πολύ κομβικά ζητήματα.
Ο πρώην πρύτανης κ. Κώστας Γουργουλιάνης σε νέα του παρέμβαση τόνισε πως «τα έξι μέλη ΔΕΠ θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους, να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους και να οδηγηθούν στην επιλογή των πέντε εξωτερικών μελών. Θα πρέπει να συμφωνήσουν ποια κριτήρια θα ήθελαν για την επιλογή των εξωτερικών μελών, δηλαδή να είναι μόνο πανεπιστημιακοί ή να δοθούν και κάποιες θέσεις σε ενδιαφερόμενους από την τοπική κοινωνία; Αυτή η κατάσταση με τη μη επιλογή των πέντε μελών για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης και τη μη συνακόλουθη εκλογή νέου πρύτανη, έχει οδηγήσει σε διοικητικό αδιέξοδο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων κ. Βανέσσα Κατσαρδή τόνισε πως το πανεπιστήμιο οδηγείται σε αδιέξοδο λόγω της δομής του νόμου. Ακόμη και αύριο να αποφασίσουν οι έξι αιρετοί για τα πέντε εξωτερικά μέλη, θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός για να συγκροτηθούν και τα άλλα θεσμικά όργανα, όπως πρυτανική αρχή, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες, επιτροπή ερευνών για μπορέσει να διοικηθεί το Πανεπιστήμιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το